OD PONEDJELJKA “TADA I SADA” GORANA MILIĆA NA HRT-u

OD PONEDJELJKA “TADA I SADA” GORANA MILIĆA NA HRT-u

23. studenoga, 2017.

 

Od ponedjeljka 27. studenoga na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 21.00 počinje prikazivanje nove dokumentarne serije Tada & Sada autora Gorana Milića. U četiri se pedesetominutna nastavka uspoređuje život u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj s današnjicom u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Uz snimke iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije (HRT) i drugih izvora, nastale u nekoliko posljednjih godina, analitički se i statistički, uz izjave svjedoka i stručnjaka, prikazuje život u komunizmu od poraća do raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i uspoređuje s današnjim u mnogim područjima – politici, gospodarstvu, životnome standardu, proizvodnji i uslugama, zaposlenosti, infrastrukturi, školstvu, zdravstvu, stambenome standardu, kulturi, sportu itd. Što smo mogli kupiti za prosječnu plaću 1968. godine, koliko se čekalo na stanarsko pravo u društvenim stanovima, kako se ljetovalo, kakav je bio odnos prema medijima, civilnome društvu, vjerskim i ljudskim pravima, LGBT populaciji, kakav je bio odnos prema borcima Narodno-oslobodilačkoga rata (NOR) u usporedbi s odnosom prema onima iz Domovinskoga rata – pitanja su kojima se bavi televizijska serija Tada & Sada.

U njoj se među ostalim donosi i pogled na Jasenovac, Bleiburg, Goli otok te na položaj Socijalističke republike Hrvatske u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji iz današnje perspektive. Pitanja su koja aktualizira serija Tada & Sada i što su bile prednosti, a što poteškoće za hrvatsko gospodarstvo na širemu jugoslavenskom tržištu, kako i zašto je nastalo hrvatsko proljeće i kako je završilo. Serija uspoređuje i medijsku cenzuru i samocenzuru u ondašnje i današnje vrijeme i donosi priče o autocesti Zagreb – Split, poduzećima koja su dobro poslovala i onda i danas, o propalim poduzećima koja nisu preživjela tranziciju, o ondašnjoj nacionalizaciji i konfiskaciji i današnjoj pretvorbi i privatizaciji te brojnim drugim temama.

Uz nekoliko skečeva profesionalnih glumaca na sve te teme cijela serija zadržava odmak od zapjenjenih rasprava koje prošlost i današnjicu vide ili samo u crnim ili samo u ružičastim bojama. U seriji gostuju ljudi koji su robijali u komunizmu zbog verbalnoga delikta ili suprotstavljanja jednopartijskoj, komunističkoj doktrini. Bit će i onih koji su iz krajnje siromašnih obitelji dobili potporu, stipendije i priliku da postanu uspješni liječnici, inženjeri, znanstvenici.

Serija Tada & Sada priprema se u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije, sarajevske produkcijske tvrtke FotoArt i Al Jazeere Balkans. Autor je projekta, scenarist, režiser i reporter HRT-ov doajen Goran Milić, koji smatra da bi se nastavci televizijske serije Tada & Sada trebali posebno snimati za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i druge države ovoga podneblja jer su iskustva s prošlošću u mnogočemu različita. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. kiki
  #1 kiki 23 studenoga, 2017, 09:07

  komunjare

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 23 studenoga, 2017, 21:18

   Baš me zanima u kojem si ti režimu rođen, pa da ti iskomentiram. nemoj da dugo čekam odgovor. tema mi je super za komentare.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code