OD KOSTIMA DO KOSTIMOGRAFIJE

OD KOSTIMA DO KOSTIMOGRAFIJE

23. travnja, 2015.

Doris Kristic_Ana Karenjina

Predstavljena knjiga Martine Petranović u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Napisao: Ivan Raos

Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija naslov je predstavljene knjige kojoj je autorica ugledna teatrologica Martina Petranović, objavljenoj u nakladništvu ULUPUH kojoj je predstavljanje održano u utorak, 21. travnja 2015. u Muzeju za umjetnost i obrt, u Zagrebu.

Knjiga Od kostima do kostimografije sustavno tumači i oznanjuje kostimsku i kostimografsku problematiku o hrvatskom kazalištu, ujedno spoznajama upotpunjuje baš ono bitište vezano za kostime hrvatskog kulturskog izričaja od samih početaka glumišne aktivnosti do danas, odnosno od liturgijskih igara iz 11. stoljeća i kostimskih obilježja, počevši od dopreporodnih izvedbi, pa do kostima u prvim profesijski izvedenim predstavama u 19. stoljeću, pa sve do postupne afirmacije kostimografije kao struke i umjetničke discipline u prvoj a, poglavito drugoj polovici 20. stoljeća.

Knjiga Od kostima do kostimografije dojmljiva je povjesnica Hrvatske kazališne kostimografije

Razdoblja hrvatske kostimografije

Uz ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića knjigu su predstavljale urednica knjige Ivana Bakal, teatrologica Ana Lederer, teatrolgica Lucija Ljubić i autorica knjige Martina Petranović.

U preglenoj satkanoj knjizi na 575 stranica tvrdog uveza strukovno se ozbiljeno sa znanstvene razine objašnjava svrha i funkcija kazališnoga kostima u predstavi, profil osobe koja se njime bavi i profesijski razvoj kostimografske struke. Utvrđuju se razdoblja hrvatske kostimografije i njihova poetička obilježja i predstavljaju se opusi brojnih hrvatskih kostimografa, a ujedno se zaista znalački proučava položaj kostima/kostimografa/kostimografije u predstavi, kazališnoj kritici, teatrološkoj i kazališno povijesnoj literaturi, ustroju kazališnoga života i sustavu (visokoškolske) izobrazbe. Ukoričeno djelo je upotpunjeno kraćim uvodnim pregledom svjetske povjesnice kazališnoga kostima i, teorijskim uvidom u bitnija područja istraživanja kazališnoga kostima, kao i pregledom literature o kostimografiji.

Za ilustriranje knjige upotrebljene su mnoge fotografije, skice i dokumentacija naročito iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ali obilje fotografija, dokumenata i spoznaja iz drugih kazališnih arhiva i privatnih zbirki u Hrvatskoj.

Na sceni i oko nje

Knjiga je zapravo nastavak ULUPUH-ove edicije posvećene istaknutim predstavnicima hrvatske kazališne scenografije i kostimografije (Ruta Knežević. Kostimi, Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.–2009., Scenograf Drago Turina, Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj).

Knjiga Od kostima do kostimografije Martine Petranović objavljena je financijskom potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstva kulture RH, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a nakladnik joj je (ULUPUH), Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

O autorici: Teatrologica Martina Petranović diplomirala je komparativnu književnost, anglistiku i teatrologiju 2000., a doktorirala s temom o hrvatskoj kostimografiji 2010. na Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Djelatna je na Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer objavila je knjigu 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije (1909.-2009.) (Zagreb 2011.), a u suradnji s Lucijom Ljubić knjigu Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta (Zagreb 2012.). Autorica je knjiga Na sceni i oko nje (Osijek 2013.) i Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj (Zagreb 2014.).T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code