OD BANDIĆA TRAŽI ISPRIKU ZBOG PALME, A FINANCIRAO KNJIGE SVJEDOKA ZA REHABILITACIJU ĐENERALA DRAŽE

OD BANDIĆA TRAŽI ISPRIKU ZBOG PALME, A FINANCIRAO KNJIGE SVJEDOKA ZA REHABILITACIJU ĐENERALA DRAŽE

9. studenoga, 2018.

 

Zbog stavova o Draži Mihajloviću i Milanu Nediću članovi Demokratske stranke u Srbiji su tražili su izbacivanje Dimitrijevića iz članstva. Ne samo kao autora Draže Mihailovića nego i kao jednog od predvodnika rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata. Citiramo samog Domitrijevića: “Đeneral Draža Mihailović bio je ministar vojni, načelnik Đeneralštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svjetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam”. Dimitrijević je i predvodnik rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vrijeme okupacije tijekom Drugog svjetskog rata

Napisao: Dražen Stjepandić

Na zasjedanju Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnik dr. Zlatko Hasanbegović je pred svim prisutnim gradskim vijećnicima zatražio od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se ispriča njemu i zastupnicima jer službeno primio Dragana Markovića Palmu, kontroverznog bivšeg gradonačelnika Jagodine, koji je sada predsjednik skupštine tog srbijanskog grada, a bio je blizak s Arkanom. Zaprijetio je da ako to ne učini da će on i zastupnici Novisnih za Hrvatsku raskinuti koaliciju s Bandićem što bi značilo raspuštanje postojećeg saziva i nove izbore za Gradsku skupštinu. Kako je poznato gradonačelnik Zagreba se ispričao braniteljima, a zastupnicima i Hasanbegoviću nije.

Izjave Hasanbegovića u Beogradu

Ono što nije nepoznato, a čudno je kako to ovih dana u javnosti nisu spominjali je činjenica da je isti taj dr. Zlatko Hasanbegović dok je bio ministar kulture finacirao knjige srpskog povjesničara Bojana Dimitrijevića koji se u Srbiji zalagao za rehabilitaciju Draže Mihailovića i isto želi i za Milana Nedića. Politički gledano to je daleko veći krimen negoli primiti srbijanskog lokalnog političara Dragana Markovića Palmu. Dok je bio ministar kulture s državnih 12 tisuća kuna je pomagao objavu Dimitrijevićevih knjiga “JNA u Hrvatskoj i Sloveniji” i 10 tisuća kuna da je za knjigu “Oklopne postrojbe savezničkih snaga na jugoistoku Europe u Drugom svjetskom ratu” te 10 tisuća za “Pomorsko zrakoplovstvo na Jadranu 1918 – 1992.

Za svoga kratkoga ministarskog mandata Zlatko Hasanbegović je dodijelio novac za ukupno tri knjige Bojana Dimitrijevića. A prije nego što je postao ministar Zlatko Hasanbegović je često išao u Beograd i u jednom intrvjuu za ondašnje tiskovine taj sadašnji poznati desničar izjavio je da on nije ni lijevo ni desno.

Gospodin Gradonačelnik Milan Bandić se od napada branitelja, kojima se ispričao i Hasanbegovića, kojem se nije ispričao ni po cijenu novih izbora, branio da nije znao da je Palma bio kod Arkana u svatovima, a hoće li i Hasanbegović izjaviti da nije znao kome daje potporu za objavu knjiga?

Primjerice te 2016. Nacional je pisao: “Blago rečeno kontroverzni srpski povjesničar Bojan Dimitrijević ovih je dana boravio u Zagrebu radi istraživanja povijesne građe o Petoj armijskoj oblasti u Hrvatskom državnom arhivu. Riječ je o povjesničaru koji u historiografskim krugovima figurira kao istraživač s izrazitim revizionističkim stavovima prema suvremenoj povijesti bivše Jugoslavije, a ujedno je prijatelj i kolega s osporavanim ministrom kulture u odlasku Zlatkom Hasanbegovićem. S njim se, kako je rekao, družio i u Zagrebu i u Beogradu. U razgovoru za Nacional tvrdi da razumije Hasanbegovićeve stavove, ne samo one vezane za povijesnu znanost, nego i za njegove problematične odluke i poteze kao ministra kulture, uključujući i prestanak financiranja neprofitnih medija.”

Na N1 televiziji iste 2016. godine emitiran je komentar: “Na podsjećanje da mu u svibnju ove godine nitko nije došao na predavanje koje je trebao održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, rekao je da se radilo o “grubom podmetanju ljevičarske Radničke fronte”. Prema njegovim riječima, “predavanje je bilo otkazano zbog kiše”, a ljudi iz te ljevičarske stranke tendenciozno su snimili praznu dvoranu i potom fotografije poslali medijima. Ali to “otkazano predavanje zbog kiše” nikada nije bilo održano. Za razliku od Dimitrijevića, drugi sudionik tog događaja Zvonimir Despot povodom tog “otkazivanja” još je u svibnju dao posve drukčije obrazloženje. Despot je tada objavio: “Budući da smo netom prije početka tribine bili obaviješteni o nakani radikalnih aktivista Radničke fronte, obavijestili smo sve one za koje smo znali da planiraju doći na tribinu da je ona otkazana, a one koji su ipak došli zamolili smo da se svi preselimo u obližnji kafić kako bismo izbjegli moguće incidente i spustili tenzije”. Navodno, prema Despotu, “anarhisti Radničke fronte namjeravali su prekinuti tribinu i izazvati nered”.

Dimitrijević je u srpskoj javnosti poznat kao jedna od osoba koje su sudjelovale u rehabilitacijskom postupku Draži Mihailoviću, vođi četničkog ravnogorskog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ipak, za prijateljstvo četničkog vođe Mihailovića i francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea iz vremena kada su navodno bili kolege na vojnoj akademiji, rekao je da je to bila legenda koja nikada nije bila utemeljena na činjenicama. Mihailović je studirao na vojnoj akademiji u Beogradu, a prema toj legendi nastaloj u bivšoj državi, bila je raširena teza u dijelu srpske javnosti da je general De Gaulle odbijao primiti Tita baš zbog likvidacije njegova navodnog prijatelja s vojne akademije.

Kao povjesničar koji se bavi vojnom poviješću, Dimitrijević je bio savjetnik za vojna pitanja bivšem predsjedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću i u vrijeme kada je bio srpski ministar obrane, ali i kada je postao predsjednik Srbije. Dimitrijević je bio i član Demokratske stranke od njena osnutka, početkom 1990. godine.”

Svjedočenje u Beogradu

Zbog stavova o Draži Mihajloviću i Milanu Nediću članovi Demokratske stranke u Srbiji su tražili su izbacivanje Dimitrijevića iz članstva. Ne samo kao autora Draže Mihailovića nego i kao jednog od predvodnika rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata. Citiramo samog Domitrijevića: “Đeneral Draža Mihailović bio je ministar vojni, načelnik Đeneralštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svjetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam”.

Dimitrijević je i predvodnik rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vrijeme okupacije tijekom Drugog svjetskog rata, a zbog toga njegova je Demokratska stranka tražila Dimitrijevićevo isključenje.  “Zbog relativizacije fašizma i zalaganja za rehabilitaciju generala Milana Nedića te neodlučnost u zastupanju i obrani tekovina antifašizma”, stajalo je u zahtjevu za izbacivanjem Dimitrijevića.

Dimitrijević se pojavio i kao svjedok pred višim sudom u Beogradu u predmetu rehabilitacije Draže Mihailovića. A zbog njegova svjedočenja niz nevladinih udruga iz Srbije tražilo je podizanje kaznene prijave. Tako su podizanje kaznene prijave, između ostalih, tražile Žene u crnom te Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao i Nezavisno društvo novinara  Vojvodine.  

I sada Hasanbegović svojim drhtvao mucavim patetičnim govorom u Gradskoj skupštini drži moralne prodike najavljujući izlazak Neovisnih za Hrvatsku iz koalcije s Bandićem, a napravio je nešto mnogo gore, s Dimitrijevićem senije sasatao samo jednom službeno, nakratko, nego se s njim družio, posjećivao ga u Beogradu. T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klopjmdf
  #1 klopjmdf 21 siječnja, 2020, 14:17

  MOJO svedočenje Dobar dan,
   moje ime je Azwandy, građanin sam Švedske. želim
  da svedočim o dobrom zajmu zajma koji mi je pokazao svjetlo nakon
  prevareni od strane četiri različita lažna Internet kreditora, svi oni
  obećaj mi zajam nakon što sam tražio da platim mnoge
  naknade koje nisu ništa proizvele i nisu dale pozitivan učinak
  rezultata. Izgubio sam puno novca blizu 32.000 eura
      Jednog dana dok sam pretraživao internet naletio sam na stari post
  o još jednoj žrtvi poput mene koja je dobila kredit od Ranner kredita, nakon što sam pročitala njeno svjedočenje, odlučila sam se samo
  daj ga zadnji put suđenje, prijavila sam se putem e-maila
  i u roku od 48 sati dobio sam zajam od 32.000 eura. Nisam mogao vjerovati
  moje oči, sad sam opet sretna i bogata i zahvaljujem Bogu da takve kreditne kompanije poput ove još uvijek postoje na ovim prevarama na sve strane, molim vas da savjetujem svima koji trebaju kredit da posjete e-poštu ,,, ([email protected]), oni nikada neće propasti
  vi i vaš život će se promeniti kao i moj.
  Brzo se obratite ([email protected]) već danas i uzmite njihov zajam od njih.
  Ostanite sigurni i blagoslovljeni

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Andrija
  #2 Andrija 3 ožujka, 2019, 07:45

  Novinaru, hebo ti svoju mater glupu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. X.2.
  #3 X.2. 12 studenoga, 2018, 10:39

  blesav članak,još blesaviji komentari!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Akademik
  #4 Akademik 12 studenoga, 2018, 06:45

  Sve će to narod platit,a kad će te hrvatske jugo bitange stići kazna, veliko je pitanje ko kuća..Zločini njihoviu drugova djedova i drugova otaca partizana i drugova kominista nisu nikade procesuirani, niti su partizanski zločinci kažnjeni, pa izgleda da neće ni njihova zločasta djeca i unuci…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 10 studenoga, 2018, 09:05

  od tite priko vrane do plenkija i tate mu i mame lekarke u hadezeju, nađite mi jednoga da nije pripadao četničko komunističkoj jugoslaviji i partiji njenoj ,ista je stvar sa sdp i svim drugim žikinim strankama i komunjarama u Hrvatskoj, tako u srbiji i cjeloj bivšoj jugoševiji! nas su u rat poslali ,a oni u karađorđevu blago dilili podilili i obogatili se, a mi izginuli, oni su dali svoj obol,koliko su državu voljeli i u šumskom su carstvu svju jugoševiju kovali,a nama su “puzdru” poklonili!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 10 studenoga, 2018, 08:59

  Naj ludi narod na svijetu Hrvati imaju jugoslavensku vladu.Daj Hrvatski narode ustanite branite Hrvatsku

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Magdalena
  #7 Magdalena 10 studenoga, 2018, 08:10

  Sve to je jedna velika predstava, vodvilj, opereta, cirkus. Svi su oni povezani, ovisni jedni o drugima, glume, tobože ne podržavaju jedni druge,…Sramota. Lažu i obmanjuju narod.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Ante
  #8 Ante 9 studenoga, 2018, 12:40

  Pustite Bandica toje jugoslaven prodaobi naj milije svoje za pet Kuna.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 9 studenoga, 2018, 13:33

   Svi su oni isti.
   Javno se prepucavaju a u foajeima i izvan kamera skupa piju kavu i ližu se.
   samo da im je do vlastite karijere, a boli ih ona stvar za narod koji ih je birao.
   Sad je Bandić u svoju stranku učlanio i vatrogaskinje iz Kašine, još malo pa će i cijele vatrogasne postrojbe.
   Još je to i javno objavljeno na dalekovidnicama.
   Nečega ga je strah.

   Očito da on postaje zapovjedni, a nema pojma kako se slaže usisni vod.
   Zato će suci od straha od Bandića naštimavati vježbu bez greške.
   Osim ako i njima ne instalira neku od rezervnih kamera iz zagrebačkog Velikog Brata.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code