IZLOŽBA DESETLJEĆA

IZLOŽBA DESETLJEĆA

1. srpnja, 2013.

posjet20Predsjednika20Ive20JosipoviC487a

Remek-djela iz Muzeja Picasso u Zagrebu (23. ožujka – 7. srpnja 2013.)

 

Piše: Ivan Raos

 

Marina Viculin ravnateljica Klovićevih dvora primjetno dobro raspoloženja djelovala je na održanoj konferenciji za medije u atriju Galerije 26.lipnja 2013., pritom je naglasila da upravo dolazi završnica onoga što su željeli i uspjeli ostvariti baš ovom trenutku u Zagrebu i Hrvatskoj, i da je još desetak dana do zatvaranja Picassove izložbe u Zagrebu. Kazavši “volim što se dogodilo, ali bih najradije odmah krenula ponovno. Drago mi je da će se stvari konačno vratiti u normalu i istodbno se bojim osjećaja praznine kad nestane adrenalina koji prisutnost skupocjenih Picassa donosi.Trag koji je tromjesečna posjeta velikog majstora ostavila u svijesti svih nas shvatit ćemo vjerojatno trag godinama koje slijede. Shvatit ćemo to možda tek kroz odrastanje onih koji su se s puno veselja i zanimanja izložili djelovanju Picassovih djela. Kao što je to rekla autorica izložbe, direktorica Muzeja Picasso, Anne Baldassari – izložba je zamišljena tako da nam pruži priliku da bez posrednika budemo izloženi zračenjima i značenjima originalne vizualne misli najvećeg umjetnika dvadesetog stoljeća.”

S optimizmom je govorila ravnateljica Viculin i o budućim projektima, a koje će eventualno organizirati. Vrlo optimističnom se iskazala posebice kad je pred okupljenim novinarima u atriju Galerije nastavila govoriti: “Picasso se nikada nije prisjećao kaže njegova prijateljica Gertude Stein, on je slikao ono što je bilo pred njim. Zadivljena tom tako jednostavnom opservacijom uranjam u djela. Ili bolje rečeno Picassove slike, kada im to dozvolimo, dolaze prema nama s neprikrivenom silinom. One nam osvješćuju neograničenu moć vizualne misli da spoznaje i bilježi nedohvatljivo bogatstvo svijeta. Uživali smo i zahvalni smo svima koji su vjerovanjem i ulaganjem, radom i znanjem doprinijeli da se izložba Remek djela iz Muzeja Picasso, Pariz postavi u Zagrebu.”

USPJEH KOD PUBLIKE I MEDIJA

Izložba je sjajno prihvaćena i od publike i od medija. Zagreb je ovim poduhvatom dobio sigurno jednu od nazanimljivijih i najposjećenijih izložbi u novijoj povijesti. Ipak ovakav projekt GKD ne bi mogla organizirati sama. Od početne zamisli da se organizira izložba ovakvog formata i postavi, pa sve do završnice, veliku pomoć udjelili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, partneri Croatia osiguranje i Splitska banka – sponzori i medijski pokrovitelji. Naveliko se GKD zahvaljuje svim suradnicima od transportera i špeditera do prjevoditelja i dizajnera, naravno posebno kolegama iz Muzeja Picasso, Pariz bez kojih ove izložbe ne bi bilo.

 Tijekom protekla tri mjeseca izložbu ‘Picasso’ posjetilo je više od sto tisuća posjetitelja, što je rekord posjećenosti uopće jednog likovnog događanja u proteklom desetljeću u Hrvatskoj.  Stotisućiti posjetitelj kojeg je Air France nagradio povratnom kartom za Pariz ušao je u Galeriju Klovićevi dvori 14. lipnja 2013. Bila je to gospođa Slavica Radić, odvjetnica iz Splita. Od tada do danas izložbu je posjetilo još 11.558 posjetitelja, prosječno 963 po danu!

Evo male analize profila posjetitelja: izložbu je posjetilo sedamdesetak tisuća individualnih posjetitelja i više od trideset tisuća posjetitelja u grupama. Do danas je prodano 4111 obiteljskih ulaznica kojima smo ponudili posebno povoljnu cijenu za dvoje odraslih i dvoje djece iz iste obitelji. Kao što smo i očekivali najviše se obiteljskih ulaznica prodavalo nedjeljom.

Najbrojnije posjetiteljima bile su subote, svaka je subota prelazila broj od 1000 posjetitelja. Najjača je bila subota na Dan muzeja 18. svibnja kada su, uz izložbu i program vezan uz natječaj dječjih radova nadahnutim Picassom, izložbu posjetila 1972 posjetitelja.

Krasno je bilo vidjeti mnoštvo školske djece na izložbi! Djeca vole i razumiju Picassovu slobodu. Imali su 850 grupa učenika od čega ih cca 500 iz Zagreba. Puno je grupa osnovnih i srednjih škola došlo iz Varaždina, Čakovca, Karlovca, Rijeke, Osijek, a mnoštovo ih je došlo iz Slovenije i nekoliko iz Bosne i Hercegovine … Bilo je također 130 grupa studenata iz gotovo svih sveučilišnih centara u Hrvatskoj i, iz okolnih država.

VIŠE OD 500 TEKSTOVA

Objavljeno je više od 500 tekstova i emisija o izložbi u svim nacionalnim i većini lokalnih medija. Nakon niza press konferencija održanih u Rijeci, Puli, Splitu, Osijeku te isto tako Mariboru, Ljubljani, Beogradu, Banja Luci i Sarajevu izložbu su predstavili i svi značajni regionalni mediji. A tijekom održavanja izložbe provedene su dvije promotivne kampanje u čitavoj državi (u ožujku/travnju i lipnju) u sponzorskoj suradnji s Europlakatom  i, jedna gradska uz pokroviteljstvo Zagreb plakata i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

 Naravno djeca i nastavnici bili su posebno zainteresirani za rad u našoj Artionici. Tako je tijekom izložbe Picasso do danas održano 103 likovne radionice: 47 radionica za vrtiće, osnovne i srednje škole, od toga 4 radionice za djecu s posebnim potrebama, 40 radionica za građanstvo i 16 radionica za odrasle.

Uz izložbu Picasso je organiziran natječaj za najbolji dječji vizualni rad na temu: Nedjelja, što je naslov zadnje Picassove slike na našoj izložbi. U natječaju je sudjelovalo 55 škola! Nagrađene su OŠ Stenjevec, OŠ Gelsi (Rijeka), OŠ Ivanovec (Čakovec), Dječji vrtić Rintintin (Pula), Škola likovnih umjetnosti (Split), Prva gimnazija (Varaždin), Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju (Split).

Posebna predavanja održavana su utorkom na kojima su o temama vezanim uz Picassa govorili: Lovorka Magaš Bilanđić, Leonida Kovač, Karin Šerman, Žarko Pajić i Željko Marcijuš…

Radno doba galerije do završetka izložbe: Kako bi u zadnjim danima svima dali priliku da na miru vide izložbu produžili su djelatno doba pa će od 1. srpnja pa sve do zatvaranja Galerija će biti otvorena od 10 do 22 sata. Možda je bitno napomenuti da će zbog svečanog prijema prigodom ulaska Hrvatske u EU Galerija (u subotu 29. lipnja raditi od 9 do 17 sati, a u nedjelju 30. lipnja bit će zatvorena za posjetitelje). Prvog srpnja izložba je otvorena od 10 do 22 sata.

Ovim osvrtom o izložbi ujedno iz Galerije najavljuju i ”Noć s Picassom”, 6. srpnja kad će, povodom predzadnjeg dana izložbe, Galerija biti otvorena do dva sata iza ponoći, uz glazbeno-scenski program. Predvidjeli su i vođeni obilazak izložbe točno u ponoć. Nadaju se da će to biti zanimljiv doživljaj – čak i onima koji su izložbu već vidjeli.

NOĆ S PICASSOM

Predzadnji dan izložbe ‘Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz’, koja se od 23.03.2013 do 07.07.2013. održava u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori obilježiti ćemo pomalo nesvakidašnjim glazbeno-scenskim programom naslovljenim ‘Noć s Picassom’. U subotu, 06.06., Galerija će biti otvorena do dva sata nakon ponoći kako bi svi zainteresirani zaljubljenici umjetnost mogli, u zadnji čas, doživjeti izložbu ‘Picasso’. Uz izložbu, u atriju Galerije priredili smo i glazbene nastupe Vlaste Popić, Pink Studia i Eke Buba, koji će nas držati budnima do dugo u noć. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Tamara
  #1 Tamara 2 srpnja, 2013, 11:29

  Ako su ovi rezulati s Picassom istiniti meni se čine više nego dobri u ovim gospodarskim okolnostima. Sada vidimo da izlagačke mogućnosti Klovićevih dvora nimalo nisu za zanemariti u srednjoj Europi. Želim puno uspjeha portalu i nove uspješnice iz Galerije KD.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Rabuzin
  #2 Rabuzin 1 srpnja, 2013, 14:49

  Raos, na čemu si ?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code