I BEZ TANGA ARGENTINA U POLUZAVRŠNICI

I BEZ TANGA ARGENTINA U POLUZAVRŠNICI

6. srpnja, 2014.

 

 

2014-07-05T224944Z 1472-487041 Custom

Čaša šampšanjca za Kostariku

 

Napisao: Zvonimir Magdić

Za argentinskog Mundiala, sedamdesetosme, visio sam u ‘ Viejo almacenu’, jednoj od birtija u Buenos Airesu u kojoj se –  uz claret – vina,uz žute  žarulje u razbijenim bocama –  sluša tango. Od djetinjstva, volio sam – tango. Volim ga i, danas. Kužim taj ritam. Naš nekada popularni pjevač Andrija Konc, kojeg je pobralo ‘ crvenilo’ oslobođenja, napisao  je nekoliko –  veli mi  Ante Kuljevan –  i sam skladatelj, fantastičnih tanga. U Braziliji, na mundilanoj utakmici Argentine i Belgije, nije bilo tanga. Fandango, možda. Tango – ne. Jer taj je, argentinski, pun figura, što onaj Pariza, nije. No, takvih, inače očekivanih,  figura nije bilo u Sabelinoj igri… Očito, spremalo se na rat, ne na ples.

AUTORITET ARGENTINE

Čak ni čarobnjak Messi nije navukao salonke. Bio je u gojzericama. Nije čudo da je,  u izmaku utakmice, oči u oči –  situacija, koja je  sto posto njegova –  sa Coutoisom, zapucao. Belgijanac  mu je skinuo loptu. U tango-salonkama, to sigurno – zabija! 

Belgijanci su, za uzvrat, imali, gala- priliku u sučevom odzvižduku. Nije išlo. Preko gola. I, kraj. Argentina jaka u obrani, sva u pokretu, slamala je rogove  ‘Crvenim đavolima’. Ali, nije – igrala. Objektivno, najbolje do sada. Ali, to nije Argentina. Ne! Nema pravih ‘španera’ na sredini terena. Messi gradi i  – čeka se njegov gol. Previše, u ovom nogometu u kojem nema milosti. Jedna utakmica, Argentine i Belgije, lakog zaborava. Golmani bez parada. Napadači, osim Higuaina, koji je sjajno pogodi za taj 1:0, duge vječnosti. Argentina je, to je sigurno, autoritet. Njezini se tonovi znaju.Tu ni Wilmots, sa svojim prekasno ubačenim Lakakijem, nije mogao ništa. Za takav nogomet, bez visokog stila, previše svjetine.

KRUL IZVUKAO TULIPANE

Van Gaal, koji s tim svojim zapisima i tekama ide tiho na jetra, ovog je puta povukao svoj najbolji potez.Vjerojatno, života. Ubacio pri samom kraju u igru vratara Krula: ‘ Sad ti.Ti si majstor za elvere’. I, pogodio, u sridu. Krul je skinuo dva jedanaesterca, u raspucavanju. Najprije Ruizu, a onda i Umani.Bio je to kraj  silnog junaštva ‘ malih’ Pintovih Kostarikanaca. Izdržali su 120 minuta protiv moćne Nizozemske! Prisebno, braneći svoja vrata. Jasno, opet je toliko toga ostalo u rukama Keylor Navasa. Taj ima vražje reflekse. A nekoliko je –  nizozemskih vratnica –  bilo na strani Kostarikanaca. Nizozemci su, unatoč prolazu i stalnim jurišima, ipak, nekako, ostali – suhi. Čak ni Robben ni Sneijder nisu bili ‘ high’. To, ipak, nije klasa Messia ili Ronalda. Costa Rica se dostojno, junački, oprostila od Mundiala. Osvojili su sve, svojom strasnom željom da zaustave tankovske udare ‘ Tulipana’. O tom viteštvu, pisat će se, desetljećima. Čaša šampanjaca, u čast.Viva! Na  kraju, stvari su  na svojem mjestu. Nizozemska je čak, najavila juriš na Fifino zlato. Nisu spektakularni, ali ta ravnina, ta strpljivost i  ti veliko očekivanje na Robbena i Sneijdera, imaju silnu snagu. To je jednostavno – vjera. Sjećam se djetinjstva: ‘Vjeruj vjeru, spasit ćete vjera. Krul, zamjenik koji brani najteže kazne i skinuti Cillessen, prvi vratar, koji nije nikad obranio elf-metar! To je iskustvo izbornika.To je ono, na što će morati čekati naš Niko Kovač. Znači, sada: Nizozemska – Argentina. No, to bu gadan ‘hakl’.

MESSI JE OSTAO SAM

Štart Kolumbijca Zunige, u zadnjim minutama utakmice s Brazilom, bio je koban ne samo za Neymara, kojem je slomljen treći kralježak. Šok, za čitav Mundial. Brazilska je svjetina u teškim suzama. Scolari, stari gosponček, izbornik, skakuće s noge na nogu, suze mu cure: ‘ Mislio sam,  imat ću ga  protiv Njemačke!’ Ništa od toga. A plakao je i Neymar. Uz Messija, broj jedan, konačne završnice. A, njega više neće biti na ovom ‘ domaćem’ svjetskom prvenstvu. U klinici, imobiliziran,  bez pokreta. Ipak, pozitivno, bez potrebe za operacijom, ali nekoliko tjedana, bez  igranja. Jedan čitav nogomet, mundialski,  dobio je tešku  šamarčinu. Koga više, sve ovo, zanima, malo njih. Thiaga je kažnjen, Neymara nema.To nije pravi Brazil. Ne, nije! I, kaj bumo gledali? Ne znam. Messi je sam. Robben ili Gotze! Ako se ne varam. Ipak,  nije to: Neymar! Dječače! T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code