OBNOVLJEN HOTEL “ZAGREB” U SARAJEVU

OBNOVLJEN HOTEL “ZAGREB” U SARAJEVU

21. travnja, 2015.

hotel_zagreb_nekad_i_sad

Sedžad Mizdrak, tehnički direktor firme Neimari d.o.o, koja je izvođač radova, rekao nam je da su pri kraju i radovi u unutrašnjosti objekta te da je trenutno u toku čišćenje podnih obloga.

“Što se tiče vanjskog uređenja, uradili smo i trotoare oko objekta, a sad počinje uređenje centralnog platoa i ulaznog stepeništa”, kaže Mizdrak te dodaje i da je izmijenjen dio asfalta u ulici Vladimira Valtera Perića koji je oštećen u toku izvođenja radova.

“Čekaju se još priključci struje, vode i ostalih usluga, ali to sve zavisi od komunalnih preduzeća. Objekt je u principu završen, a ono što je preostalo bit će gotovo sljedeće sedmice”, kaže Mizdrak.

Prema riječima našeg sagovornika, koju namjenu će imati ovaj rekonstruisani nacionalni spomenik BiH, još uvijek nije poznato. O tome će odlučivati vlasnica Dinka Pinezić.

Hotel je izgrađen prije 110 godina za vrijeme Austro-ugarske monarhije kao historicističko ostvarenje. Između dva svjetska rata pobornici moderne su dali ukloniti historicističke dekorativne elemente, te je Hotel Zagreb poprimio puno jednostavniji izgled kakav se pamti i od prije agresije na BiH.

Tokom rata 1992-1995 hotel je bio gađan granatama, zapaljen je, te u potpunosti uništen. Nacionalnim spomenikom BiH proglašen je 2011. godine.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code