OBILJEŽAVANJE PROSINAČKIH ŽRTAVA U ZAGREBU

OBILJEŽAVANJE PROSINAČKIH ŽRTAVA U ZAGREBU

5. prosinca, 2015.

Prosinacke-zrtve-foto
Na Trgu bana Jelačića 5. prosinca 1918. godine u Zagrebu se dogodio nezapamćeni zločin pod okriljem državnog terora u režiji Grge Budislava Anđelinovića, brata djeda Vesne Pusić. Naime, on je kao tadašnji šef policije u Zagrebu naredio gušenje pobune hrvatskih vojnika koji su se pobunili protiv odluke Narodnoga vijeća da s danom 2. prosinca 1918. čitav slovensko-hrvatsko-srpski narod tvori jedinstvenu državu pod regencijom njegova kraljevskoga visočanstva prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića. Pobunjenim vojnicima pridružio se velik broj Zagrepčana. U tom terorističkom činu ubijeno je devet vojnika i četiri civila te ranjeno deset vojnika i sedam civila. 
Osim poznatijeg Grge, za svoga djeda Danka Anđelinovića Vesna Pusić dugi niz godina tvrdi da je bio „poznati hrvatski pjesnik”. Obzirom na njenu pjesničku izjavu, nikoga posebno ne čudi kako spomenuta obljetnica prolazi prilično nezapaženo u gotovo svim hrvatskim medijima.T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 6 prosinca, 2015, 18:00

  A KADA ĆE SE ,JEDNOM ,TA KATOLIČKO-STEPINČEVSKA ,KRVOLČNA PAŠČAD ,,ODLUČITI DA NAPIŠU PRAVU ISTINU O STEPINČEVSKIM POKOLJIMA ,U PRVOM REDU, PO HERCEGOVINI,KATOLIČKOM SPAHILUKU,I DA OPIŠU SLUČAJ =ŠURMANCI= PRVI POKOLJ U STEPINČEVOJ BOŽJOJ DRŽAVI DOK SE JOŠ ,PRAVO,NIJE USTOLIČILA STEPINČEVSKA BOŽJA DRŽAV.PA ZAKLJUČITI TREBA ,DA SU GLAVNI VINOVNIOCI TOG I TAKVIH POKOLJA BILI FRATRI IZ ŠIROKOG BRIJEGA JER SE TAMO USTOLIČIO BASTION KLERIKALNE I SVAKE DRUGE MRŽNJE.I OTUDA IZ TOG KATOLIČKO-STEPINČEVSKOG SPAHILUKA JE KRENUO OPĆI POKOLJ KOJI SE REDAO 4 GODINE TRAJANJA STEPINČEVSKE KRVOLOČNE DRŽAVE, PO CIJELOJ NDH-ZIJI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Goran
  #2 Goran 6 prosinca, 2015, 09:48

  Čak i u nekoć nezavisnoj državi Republici Hrvatskoj se o hrvatskim Prosinačkim žrtvama šutjelo, nije bilo državnih manifestacija u njihovu čast, iako je u bivšoj Jugoslaviji bilo i te kako manifestacija u čast njihovih ubojica. Hoćemo li i 100. obljetnicu Prosinačkih žrtava dočekati u Brezovici?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code