OBAMINE GREŠKE U EGIPTU

OBAMINE GREŠKE U EGIPTU

25. listopada, 2013.

Piše:Ile Papić Golub

Sirija je ipak dobila toliko potreban predah, barem što se tiče vanjske agresije, ali rat se i dalje nastavlja. Sirijska vojska napreduje na svim frontovima, posebno u predgrađima Damaska. Vojska je također nedavno preuzela i kontrolu nad prometnicom koja povezuje Hamu i Aleppo te pri tom preuzela kontrolu nad 40 naselja koja leže na toj ruti. Uglavnom, vojska napreduje na svim bojišnicama, negdje brže, negdje sporije, ali diljem zemlje vraća izgubljeni teritotij koji su držali pobunjenici.

GENERAL AL-SISI

U ovim znakovima ću se, dok traje ovo svojevrsno zatišje, baviti duže vremena odgađanom temom-Egiptom. Egipat kao najveća zemlja i  ima najveću vojsku u arapskom svijetu. U lipnju ove godine egipatski pokret Tamarod je krenuo u rušenje vladavine “Muslimanskog bratstva” i predsjednika Mohameda Morsia potpisivanjem peticije koju je potpisalo više od 20 milijuna Egipćana. Jedan od zahtjeva bio je i prekid suradnje s SAD-om. Taj legitimitet od preko 20 milijuna  Egipćana je iskoristio i glavni zapovjednik egipatske vojske, general Abdel Fatahh Al-Sisi koji je razvlastio Morsia i osnovao prijelaznu vladu. Muslimansko bratstvo odmah je reagiralo protu-demonstracijama u kojima je u sukobu s vojskom ubijeno nekoliko stotina njihovih članova. Vojska je krenula sa hapšenjem i zatvaranjem pripadnika Muslimanskog bratstva, iza rešetaka ih je završilo preko dvije tisuće.

Istodobno su se održavali prosvjedi protiv Muslimanskog bratstva i bivšeg predsjednika Morsia na kojima je jako bilo izraženo anti-američko raspoloženje. Razlog tome je američka podrška Muslimanskom bratstvu. Obamina administracija je potom Egiptu zaprijetila uskraćivanjem financijske i vojne pomoći, na što su prosvjednici odgovorili da taj novac zadrži za sebe. To je bio i stav privremene vlade Egipta koja je Washingtonu poručila kako će Egipćani preživjeti i bez njihove pomoći. General Al-Sisi donio je odluku o oduzimanje predsjedničke ovlasti Morsiu i raspuštanje Muslimanskog bratstva. U to vrijeme se budi i pro-rusko raspoloženje Egipćana koje je prekidom suradnje sa SSSR-om i zbližavanje s Amerikom odavno nestalo. Slike koje su se tada mogle vidjeti po egipatskim gradovima više nego dovoljno su govorile kako razmišlja velik dio Egipćana: “Nasser-general Al-Sisi-Vladimir Putin). Nakon kratkog vremena, na zbivanja u Egiptu reagirao je i službeni Kremlj, zahtjevom Egipatskom vojnom vrhu da zaštiti najslabije u tom sukobu, a to su egipatski kršćani. Tako je Rusija još jednom nakon sirijskih kršćana stala u zaštitu i egipatskih. Muslimansko bratsvo je upravo kršćane u Egiptu, kojih je oko 10% proglasila glavnim krivcem za njihov pad i upravo tih dana su krenuli napadi na manjinsku kršćansku zajednicu od strane Muslimanskog bratstva. Ogorčeni bliskim vezama Washingtona i Muslimanskog bratstva i ohrabreni ruskom podrškom, Egipćani su zahtjevali da se Moskva što više uključi u političke procese u muslimanskom svijetu. Nakon svega ovoga, Barack Obama u listopadu donosi odluku o blokiranju isporuke tenkova,borbenih zrakoplova,helikoptera i raketa Egiptu, kao i uskraćivanje 260 milijuna dolara pomoći egipatskoj vojsci i Vladi.

REHABITILIZACIJA MUSLIMANSKOG BRATSTVA

Ovaj potez Amerike znači rehabilitaciju Muslimanskog bratstva i njihovo sudjelovanje na izborima. Egipat je i ovaj put poručio kako neće popustiti pred američkim pritiskom. Na ove Obamine poteze odmah su reagirali Izrael, Saudijska Arabija kao i vodeće zemlje EU, označivši ovaj potez Amerike kao potpuno krivi i promašen. Izraelski mediji pišu”kako je SAD na pogrešnoj strani povijesti”, i da bi Egipat mogao krenuti putem Venezuele ili Brazila. A Reuters navodi kako bi se Obami njegova odluka mogla razbiti o glavu, jer je Egipat ključna zemlja za stabilnost Bliskog Istoka. SAD očigledno ne razumije kako im je u interesu da Egiptom vlada sekularna vlada, pa makar i pod utjecajem vojske, umjesto Muslimanskog bratstva koje bi prije ili kasnije zemlju odvelo u islamističku diktaturu što bi posebno bilo piogubno za susjedni Izrael. Washington je odabrao put koji će ga udaljiti od svog glavnog regionalnog saveznika Egipta. Nakon 35 godina vojne i diplomatske suradnje, Amerika donosi odluku kojom gubi saveznika koji kontrolira Sueski kanal i ima mirovni sporazum s Izraelom, i to samo zbog toga što je egipatska vojska svrgnula prvog demokratski izabranog predsjenika-Mohameda Mursia. SAD se tako sam doveo u situaciju da egipatska vojska, najveća u arapskom svijetu, nakon 35 godina postane saveznik njihove suparničke svjetske supersile-Rusije. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code