NOVA KNJIGA LILI KOCI

NOVA KNJIGA LILI KOCI

30. rujna, 2020.

U Zagrebu je u utorak 29. rujna, u Domu albanske kulture u Draškovićevoj 25, promovirana zbirka poezije književnice i pjesnikinje Llilli Koci. U programu su sudjelovali moderatorica Valentina Mrijaj, dr. sc Marija Buzov, urednica zbirke Darija Žilić i autorica Llilli Koci.

Književnica i urednica zbirke poezije „Špica“ Darija Žilić istakla je: „Llilli Koci govori o doživljaju društvenog života grada, u nizu angažiranih pjesama, a s druge strane, izrazito su prisutne i one intimističke u kojima se govori o ljubavi, strasti, biti poezije i o pisanju. Zbirka je dobila naziv po pjesmi „Špica“ u kojoj autorica na ironičan način govori o lažnom sjaju visokog društva, o pozlati koja pada s lica licemjerja i na kraju se pokazuje naličje tog sistema posve izvitoperenih vrijednosti. Koci snažnom porukom žene priznaje i ono divlje u sebi, prikaže slojevitost ženskog bića koje se još uvijek lomi pred izazovima svijeta koji će učiniti sve da utiša glas žene. Stoga i ova knjiga jest izlazak iz tijesne kože, da parafraziram jednu autoričinu pjesmu, izlazak iz okvira i uživanje kroz riječi u „čaroliji postojanja“. „Špica“ je vrlo zanimljiva pjesnička knjiga, višeslojna i subverzivna, lirska i satirična. Treba napomenuti inače da je Llilli Koci autorica i romana „Isto i drukčije“, kao i još dvije zbirke pjesama, tako da se u kratkom periodu pojavljuju njene knjige, pjesničke i prozne, a ona postaje prepoznatljiva na široj društvenoj sceni. Važno je to i u kontekstu albanske nacije, koja dobiva svjež, modernistički ženski autorski književni glas.“.

Stihove pjesama na promociji čitali su Valon Zenuni, Gentiana Lleshdedaj, Ljiljana Lipovac i Lidija Puđak a u glazbenom djelu nastupali su Sonja i Alija Bećirević.

Od značajnih gostiju na promociji su bili nazočni: veleposlanik Veleposlanik Republike Sjeverna Makedonija Nazif Xhaferi, veleposlanik Kosova u Republici Sjeverna Makedonija  Gjergj Dedaj, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik hrvatskog ogranka Saveza Albanaca Svijeta gospodin Sahit Tashevci.

Organizator: Društvo albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“ uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

Suorganizator: Unija Albanaca Republike Hrvatske. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code