NJEŽNI ZLOČINI JADRANKE KOSOR

NJEŽNI ZLOČINI JADRANKE KOSOR

13. rujna, 2011.

 

Piše: Jasna Babić

Za 17. Rujna zakazana je tzv. izvještajna konvencija HDZ-a u zagrebačkoj Areni. Sve sile HDZ-ova marketinga upregnute su da velebna scena posluži za nekoliko sati obožavanja Jadranke Kosor pred TV-kamerama. Riječ je o planovima novog  promotivnog tima na čelu s Dejanom Verčićem, nesumnjivo pametnim i sposobnim. Druga je stvar da je mimo svake pameti i poštenja pomagati HDZ-u u novom marketinškom  friziranju jednu prastare laži. Nekoć demokratski izabrana reprezentacija HDZ-a lagala je ostatku Hrvatske; sada će kooptirani lašci i prevaranti euforično pljeskati oktroiranoj šefici. Pljesak bi trebao djelovati zarazno na izvjesni postotak TV-auditorija, koji ima glasačku funkciju.

Zagrebačka Arena, naime, za uvijek ostaje zapamćena kao mjesto izvornoga političkoga zločina Jadranke Kosor nad demokracijom ili fundamentalnim ljudskim pravom da bira svoje niže i više predstavnike, mireći se, barem za neko vrijeme, s posljedicama vlastitoga izbora.  Točno na  istoj lokaciji, prije dvije godine, objeručke je zgrabila funkciju šefice HDZ-a da se nitko nije osvrnuo na prezreno unutarstranačko članstvo. Istina, primarna je krivnja Ive Sanadera koji je kraljevskom gestom obavio njezinu instalaciju, ali je Jadranka Kosor stranačko truplo prigrlila strašću nekrofila, nadalje krcajući u HDZ sebi identične političke primjerke, bez obzira na spol i dob. Nitko ne zna koliki je broj kooptiranih u vodećim HDZ-ovim tijelima. Zna se, međutim, da nužno diktiraju uvijete svekolikom stranačkom članstvu. Zato su sve vrijednosti izokrenute: nekoć su Tuđman i Sanader predstavljali iskrene želje HDZ-ove većine, današnji HDZ trebao bi ispunjavati osobne ambicije Jadranke Kosor.

A ambicije Jadranke Kosor puno su transparentnije od proračunskih stavki i javne nabave: kada ona već nije dorasla Hrvatskoj, neka se, Hrvatska izvoli umanji do bijedne razine njezine osobne intelektualne i etičke mjere.

OKTROIRANA ŠEFICA

Od kako je, naime, oktroirana za šeficu vladajuće stranke, svi su njezini  zločini doista nehotični, proizašli iz starih navika razmažene HDZ-ovke koja nikada ni za što nije odgovarala. Njezini autorski i originalni zločini ne ostavljaju druge forenzične tragove, do li potpisa zapanjujuće samodopadne gluposti, kakva na hrvatskim prostorima odavno nije viđena. Kako sama kaže, najčešće ne čita što potpisuje, premda se  inače voli pohvaliti svojom visokom naobrazbom i premda se osjeća osposobljenom da diktira sudbinu četiri milijuna ljudi koji čitaju i jako dobro paze što potpisuju. Kao dokaz osobne kvalificiranosti, svoju titulu diplomirane pravnice, ponosno dodaje imenu i prezimenu čak i na vijence u spomen žrtvama Domovinskog rata. Iz takvih kapaciteta doista nije moguća pojava kapitalnoga zla u kratkom i brzom potezu. No, model oktroirane vlasti Jadranke Kosor sadrži dugačku seriju malih zala i podlosti. Potrebno je dulje vrijeme da se u  konačnom zbroju njezinih zločinačkih sitnica pokaže koliko je veliko zlodjelo njezine participacije u HDZ-ovom globalu.

To stanje sitno-zločinačkog duha koji se umnožava kroz zakonske i podzakonske akte, pravilnike, ugovore, dozvole, rješenja – na kraju statističkoga pokazatelja kao, tobože, teškoga rada – rezultat je karijere koja se usavršavala u krugu stranke neizmijenjenih zločinačkih ambicija, samo uljuđenih formi: od nasilnih oblika pljačke, podjele Bosne  i ratnih zločina, do državno-birokratskoga aparata kao legaliziranog oružja ucjene i reketa. Transformirajući se zajedno sa svojom partijom, Jadranka Kosor ni za što nikada nije morala brinuti, najmanje za vlastite izborne pobijede. Sve svoje mandate dobila je kao ime koje se protekcijom visoko pozicioniralo na HDZ-ovim listama. Postoji samo jedan izuzetak koji je zorno pokazao njezine stvarne političke granice:  predsjednički izbori 2005. Iz  izravne i osobne borbe sa Stjepanom Mesićem, izašla je poražena, unatoč silnoj količini legalnoga i ilegalnoga HDZ-ovoga novca koji je investiran u njezinu promociju. Prema tvrdnjama njezinih znanaca, danas za poraz okrivljuje Sanadera.

VLASTITA ZLOČINAČKA KOŽA

Kada se razgovara s tim ljudima – mahom ljevičarima, liberalima – koji su danas angažirani da HDZ-u s oktroiranom Jadrankom Kosor osiguraju izbornu pobjedu,  reći će: da, znamo što je HDZ, ali mi pomažemo u njegovoj transformaciji u poštenu, demokratsku stranku. Ne treba puno da se potom stigne do puno iskrenijega odgovora: da, istina, za to smo plaćeni, valja preživjeti. Tu prestaje svaka polemika, ali počinju razlozi zbog kojih je jasno da ni Jadranka Kosor, ni HDZ ne mogu  izaći iz vlastite kože zločinačke organizacije, ma kako ona bila marketinški dizajnirana.  Zato je angažman Deana Verčića konačni učinak 20-godišnje vlasti. Pokazuje da su pametni i sposobni prisiljeni služiti  HDZ-u, koji iz dana u dan sve više postaje slika i prilika Jadranke Kosor, koja možda čak ne zna čitati. Jer dokaza za to nema. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Bolničar
    #1 Bolničar 17 rujna, 2011, 10:40

    Zna li netko što znači kad za ženu kažu da ima “bijelu jetru”?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code