NAVIJAM ZA DANIJELU TRBOVIĆ

NAVIJAM ZA DANIJELU TRBOVIĆ

9. siječnja, 2013.

 

Piše:Jasna Babić

Hoće li kardinal Bozanić primiti u audijenciju Danijelu Trbović nakon

TV-emisije u kojoj je dobroćudno ugostila stanovitoga Romana Vodebaba,  ponajboljega neoliberalističkoga eksploatatora Sigmunda Freuda, oca psihoanalize? U znak potpore kardinal je pred foto-objektivom zamalo zagrlio  Karolinu Vidović Krišto koja je drugoga  velikana 20.st., Alfreda Kinseya, kvalificirala kao pedofila. Nakon toga,  Trbovićka je zaslužila još srdačniju kardinalsku gestu,  barem pusu.  

RODITELJSKO-DRŽAVNA PRESIJA

Da se razumijemo, te dvije novinarke i kolegice  TV-kuće  – koja živi od oktroiranoga nameta –  opake bedastoće nisu namjerno propustile u eter. Iscurile su kroz  analno-oralni  kanal njihovoga blaženoga neznanja, dostojnoga kardinalskoga blagoslova.  Krišto je iskreno rekla da o Kinseyu nema pojma. Do kvalifikacije o pedofiliji došla je surfajući po Internetu, ne zaviriši ni u jednu od njegovih studija, kamo li u američki  mrak pedesetih godina kojeg je razgrnuo do realnih nakaza rigidne protu-seksualne mašinerije. Uz  veliki  „lov na vještice“, kako samo Amerikanci danas nazivaju to razdoblje, vladala je najteža roditeljsko-državna presija nad  hormonalnom prirodom američke omladine. Danas nitko u svijetu ne dovodi u pitanje pionirski Kinseyev opus,  osim profesije koja je izrasla na seksualnom samoubojstvu iz racionalne ralunice:  za uzvrst dobila proračunsku sigurnost matere-crkve, incestuozne sise, rečeno Vodobabim idiomom. Svaka čast osobnom izboru. Ali  ostatak također ima pravo na časni izbor.

Danijela Trbović,  izvan svake sumnje, zna de je Freud utemeljitelj psihoanalize, koja je u svoje doba, početkom 20.st., jednako šokirala Europu kako je Kinsey šokirao Ameriku svoga doba, da bi danas služio na ponos i diku sociologije, psihologije, antropologije. No,  uloga Danijele Trbović vrlo je specijalizirana u emisiji koja se  propagira njezinim imenom.

U špici „Osmoga kata“, lijepo  se kaže da je ona voditeljica koja se ima snaći u temama i među gostima lansiranim iz  poveće pozadinske ekipe. Ona to radi odlično, sve do granica vlastitoga znanja:  lijepi i ružni, slavni i  nepravedno neslavni, uspješni i neuspješni, empatični i njihove mete, prilagođeni traumatizirani jer nisu prilagođeni. Jedna apolutno trendli emisija, u jeftinijoj, domorodačkoj hrvatskoj formi koja kopira Ophra-show. Unutar svoga žanra, aposluzno najbolje od društvenih problema nepostojeće „srednje klase“  u  lokalnoj epohi Sanader-Milanović.

FEMINISTIČKE I DRUGE NGO   

I tako se to Trbovićki dogodilo, najmanje krivoj junakinji jednoga projekta, koji sam po sebi stoji na putu kardinala Bozanića kada je riječ o monogamnoj obitelji: osmislila ga je majka vanbračnoga   Gotovininog djetata,  dok teme smišlja supruga vodećega redateljskoga alternativca, pod kišobranom hrvatskih Srba. To nije slika HTV-a, to je zakulisno zbivanje aktualane Hrvatske u kojoj  Trbovićka postaje gromobran  gnjeva feminističkih i ostalih NGO-udruga, na najboljem putu da se krenu obračunavati sa Sigmundom Freudom, zbog  zgodne interpretacije slovenskoga psiho-poduzetnika, koji na tržištu ne konkurira kolegama-prihluzima, nego s NGO-ima.

 Da tu super-modernu priču skratimo na tri pitanja koja nemaju veze s igrom današnjega univerzuma: 1) kada je Freud živio i gdje, 2) koliko se austrijsko dijete početka 20. st. razlikuje od hrvatskoga derišta 21.st. 3) točno, muški imaju falus, koji  poput mača odlučje u ratovima, ali nema sisa koje odlučuju u miri i stabilnosti, rekao bi NATO-pakt i Ivo Josipović.

   Navijam za Danijelu Trbović.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code