PRGOMETOV DOKTORAT PRIJE MAGISTERIJA

PRGOMETOV DOKTORAT PRIJE MAGISTERIJA

19. siječnja, 2013.

 

Piše: Jasna Babić

Još uvijek je teško  objasniti  skandalozne razmjere   slučaja Drage  Prgometa, HDZ-ovca koji je za posljednjega  balkanskoga rata  dobio doktorat prije magisterija, pa je iz toga deriviran u predstojnika jednoga bolničkoga  odjela uho-grlo-nos.  Otkriće je, naime, pokazatelj  brandirane zemlje znanja, vrhunac procesa koji je započeo lažnim diplomama na prometnom i ekonomskom fakultetu. Jer  političkoj eliti nije dosta da osvoji glasove na izborima. Hoće biti pametnija nakon toga, nego što je  bila prije toga, sama po sebi.

 

DRUŠTVENA PAMET    

Nakon serijala o lažnim intelektualcima u državi koja vlastitoga Nikolu Teslu posljednjih godina uvozi iz Amerike dvojeći što je važnije – kompromitirajuća srpska nacionalnost ili sveto hrvatsko tlo –  Prgomet je toliko prirodna  intelektualna  pojava  da će trajati do prvoga ekonomskoga problema Agrokora, Styrije, EPH – vodećih prodavča  zdrave  hrvatske pameti. Uzgred rečano, najdraži kapitalist recentnoga  premijera diplomnitao je na ekonomiji ovih mjeseci. Sada se može kandidirati za predjednika države, u skladu sa kuloarskim šapatom o dugoričnim planovima aktualne Vlasti koja se bori za pamet s licencom.

 Moj prijatelj Sead Alić ima dva doktorata iz  filzofije i serijal objavljenih znanstvenih radova.  Ne računajući „Riječnik epohe“, koji bi dobro došao gordom anglo-latinisti Zoranu Milanoviću da sazna kako budućnost nije počela njegovim  uzletom na čelo  trenutačno vladajućega  SDP-a,  najmanje  jedna knjiga – filozofija medija – relevantna je za hrvatski  medijski global. U moje doba mračnoga komunizma novinarska misija je bila definirana da prepoznajemo  društvenu pamet  u konkurenciji s državnom inteligencijom po mjerilu Partije. Koliko je  mozgova akatulane medijske scene obratilo pozornost  na filozofiju  medija u Hrvata Seada Alića, promovirajući  p.r.-uradak političarke Mirele Holy koja je tako veselo i folklorno eksploatirala kazneno-pravnu kvalifikaciju vještica, mrcvarenih i spaljenih na terenima po kojima  ona gazi svojim  visokim potpeticama.

Nije slučajno da je moj prijatelj bio jedan od najvažnijih utednika „Radija 101“ koji je krčio teren današnjem Karamarku, tada na proračunskoj plaći Socijalističke Rapublike Hrvatske i Zoki Milanoviću koji nema pojma na čijim je novcima odrastao. Bile su to godine kada je iz znanja izlazila znanost, godine kada smo vjerovali da političko članstvo konačno nije važno za elementarni opstanak mozga. Kojeg li  neznanja, bez licence!

 

IDEJNA I IDEOLOŠKA ROBA  

Za razliki od Pegometa i Holy, moj prijatelj nije nikada bio član ni jedne stranke. I zato je ostao autsajder u brandiranoj zemlji znanja,  bez radnoga mjesta i  istodobno značajni teoretičar medija bez najmanje medijske pozornosti. 

 Ta rascijepljena stvar licencirane znanosti i prezrenoga znanja ne pojavljuje se prvi put u europskoj, još manje u hrvatskoj povijesti. Nadođe uvijek s fascinacijom uvezene idejne i ideološke robe kojoj je na Zapadu istekao rok trajanja. Primitivnu, snobovsku, opaku nakaradnost  zamijetili su francuski filozofi  u svojome okruženju osamdesetih godina prošloga stoljeća, dokazujući kako institucionalna medicina, psihologija, psihijatrija servisiraju represiju Josipovićeve pravne države, etablirani u novi oblik institucionalne religije. Prvi znaci religijskoga statusa nacionalne znanosti, koja je ispražnjena od znanja, pojavili su se u hajci na TV-emisiju „Na rubu znanosti“. Sam naziv stubokom je uvrijedio  etablirane znanstvene umove koji u prosjeku nisu objavili ni jedan rad u posljednjih 15 godina, kako kaže službena statistika. O čemu govori emisija koja je u jednom trenutku uznemirila Prgometove kolege? Govori o kojekakvim znanjima i iskustvima koji za sada nemaju institucionalno priznanje, jer su beskorisni korporacijskoj ekonomiji i državnoj upravi. Uostalom, recentni ministar školstva, kukavički u uzmaku pred glupošći Crkve je ponajbolji intelektualni drug Dreage Prgometa. Kao doktor medicinskih znanosti, istina, nije došao iz „barbiranja“ uha-grla-nosa, nego iz prodaje amričkih lijekova za mršavljenje debelih Htvata. Da je riječ o znanosti održavanja skelete i muskulature – uopće ne treba sumnjati. O znanju – budemo razgovarali za koju godinu, oslonjeni na fundament europske kulture koja se zove Hegel: kada su najmoćniji u sebi sadrže sjeme vlastite poropasti.  T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code