NIRVANA U TOPUSKOM

NIRVANA U TOPUSKOM

1. kolovoza, 2022.

Spominjao sam bogat ptičji i životinjski svijet, no ne treba zaboraviti ni brojne insekte. Komaraca nema, vidio sam da za razliku od Zagreba, gdje primjerice Dubravu nisu zaprašivali godinama, u Topuskom redovito iz automobila rasipaju sredstvo protiv komaraca, ali zato ima ostalih insekata. Kada bih sjeo ispred partizanskog spomenika strusiti bombicu oko mene bi se odmah izniknuo svijet  raznih buba. Oko bazena ima obada i stršljena. Treba paziti. Na velikom otvorenom bazenu me ugrizao poveći obad, nakon uboda opalio sam ga japankom i krvi je bila prava lokvica. „Nema više blaga, pa idu na ljude“, prokuomentirao je moj cimer Štef iz obližnjeg Viduševca

Napisao: Dražen Stjepandić

Ima Topusko i palmu. Bila je subota popodne Sunce je pržilo, ali niz staru kaldrmu pirio je vjetrić. Na palmi su se njihale grane jednako kao što je u grmovima i krošnjama šumilo je lišče. Palma je posađena ispred kompleksa s blatnim kupkama. Prije nekoliko godina otvorila ju je nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, a dočekala ju je tadašnja županica Marina Lovrić Merzel. Dosta ljeta iza toga u eksploziji sunca i opare iz mene je izbijala neviđena opuštenost i zadovoljstvo. Ako sam ikada bio blizu nirvani to je bilo tada dok sam na štakama polako s lahorom išao s velikog bazena, kako su ga zvali pacijenti. Veliki bazen ima nekoliko bazena i ogromni tobogan. U sklopu bazenskog komplesa je i restoran Topuska kuća. Nažalost, na prepunoj terasi ne nađoh mjesta pa sam krenuo utaliti žeđ na klupici ispred dućana. A nad klupicom baš vrijeme kada je u sjeni.

Daščana štrafta

Prvi bazen, po redu, od ulaza u kompleks je prepolovljen na dio za bolje plivaće i slabije, starce, djecu i nas rekovaliscente. Uz taj bazen je i plaža u hladu. Ne hlad gdje se kupači naguraju s ručnicima nego je postavljena posebna daščana štrafta, ukošeni štandovi baš namijenjeni za bezbrižno izležavanje pored bazena. Subotom se mjesto na tim štandovima nekako nađe i kad dođete iza ručka, a nedjeljom krajem lipnja sve je bilo puno kao na moru usred sezone.  Oko bazenskog kompleksa uz najčešće sisačke i karlovačke tablice mogu se vidjeti i brojna vozila s bosanskim i srbijanskim registracijama. Ima ih i iz Slovenije. Za goste iz lječilišta ako sami plaćaju je ulaz na bazene besplatan, jednako kao i za HRVI kategoriju, a ako su preko HZZO-a onda 10 kuna.

Drugi manji bazen, također nije jedan, a u sklopu je lječilišno-hotelskog kompleksa, podjeljen je u otvoreni i zatvoreni. Iz zatvorenog dijela pod vedro nebo se prolazi se kroz tunel. Pored toga bazena sam prolazio i za zimskih dana, topla voda se na vanjskom dijelu isparava i stvara svojevrsni parni balon, pa i na otvorenom  dijelu zimi ima kupača, naravno ne kao u unutarnjem natkrivenojm znatno većem grijanom dijelu kompleksa.

Uz bazen je i kafić, a kao i u svim ostalim ugostiteljskim objektima oko bazena i tu na terasi uz otvoreni bazen može se porućiti hrana. Ćevapi, pizza, sendvići… Domaće pivo je 16 kuna, a gemišt od đakovačkog rizlinga pola-pola 11,50 kuna.

Uz sve bazene su tuševi i prostorije za presvlačenje.

Prirodna termalna voda

Poznate su iscjeliteljski potencijali vode. U Topuskom voda nije kao u većini bazena, nego je to prirodna termalna voda i takvom vodom se čak tuširate po sobama. Glavna karakteristika joj je toplina, teško postaje hladna suprotno od ostalih hotela gdje obično čekate da se pojavi topla voda.

„Pojam termalnoga izvora prema znanstvenim kriterijima određuje se tako da voda mora biti najmanje 8,3 Celzijeva stupnja toplija od okolne temperature zraka. Da je termalna voda ljekovita, prepoznali su još stari Rimljani“, pisao je Glas koncila 2017. Dalje citiramo:“Lječilište je opskrbljeno termalnom vodom iz triju većih i nekoliko manjih izvora, a voda je ocijenjena kao jedna od najkvalitetnijih u Europi. Prikladno je za sve dobne skupine, a posebno ga rese najnovija dostignuća spojena s tradicionalnim metodama liječenja. Liječe: upalne bolesti sustava za kretanje u fazi remisije, degenerativna oboljenja sustava za kretanje (artroze kukova, koljena i dr.), zglobni reumatizam, metaboličke bolesti i bolesti lokomotornoga sustava te pomažu pri rehabilitaciji nakon operacija na lokomotornom sustavu i nakon traumatskih ozljeda sustava za kretanje, pri rehabilitaciji vertebralnih-vertebrogenih sindroma kralježnice, pri rehabilitaciji neuroloških bolesnika, rehabilitaciji lezija perifernoga motornoga neurona, prirođene luksacije kukova, tortikolisa i dr., kao i pri rehabilitaciji nakon športskih ozljeda…“

Spominjao sam bogat ptičji i životinjski svijet, no ne treba zaboraviti ni brojne insekte. Komaraca nema, vidio sam da za razliku od Zagreba, gdje primjerice Dubravu nisu zaprašivali godinama, u Topuskom redovito iz automobila rasipaju sredstvo protiv komaraca, ali zato ima ostalih insekata. Kada bih sjeo ispred partizanskog spomenika strusiti bombicu oko mene bi se odmah izniknuo svijet raznih buba. Oko bazena ima obada i stršljena. Treba paziti. Na velikom otvorenom bazenu me ugrizao poveći obad, nakon uboda opalio sam ga japankom i krvi je bila prava lokvica. „Nema više blaga, pa idu na ljude“, prokuomentirao je moj cimer Štef iz obližnjeg Viduševca.

U Topuskom me zamalo udario auto i to na pješačkom prijelazu vozeći u rikverc. Preko puta sjevernog ruba perivoja Opatovina nalazi se mislim jedina ljekarna u Topuskom. Idući u ljekarnu sjedoh na klupu preko puta u sklopu perivoja. Ljekarna nije radila, pasje popodne, nigdje nikoga. I pošto se malo odmorih uredno izađoh na pješaćki prijelaz, pored križanja s tom ulicom što se spuštala rubom perivoja i izbijala na autobusnu stanicu i glavnu ulicu. Sporno vozilo, jako blatnjavi bijeli rumunjki terenac, pošto je nesmotreno ušao u križanje, naglo je ne gledajući što je iza njega ubacio u R brzinu i za malo me je promašio. Neki stariji vozač, valjda pijani lovac, opazio me tek pošto je pored moga stopala ponovno prešao pješački prijelaz. Bilo je to kao grom iz vedra neba, iz nirvane šok i stres, nigdje nikoga, a ja za malo na pješačkom prijelazu s tek operiranim kukom završih pod kotačima dacie. Reakcija postarijeg vozača bila je jednako strašna kao pomisao na ono što se moglo dogoditi. Teleći tupavo samo je ubacio u brzinu i otišao kaldrmom bez ikakvog znaka isprike ili začuđenosti dok sam ja prestravljen za njim psovao.

Rus mi je rekao da u Topuskom teče i rijeka Glina, šetnje uz rijeku su uvijek inspirativne, ali odmah sam mu uzvratio da to nije za čovjeka na štakama. Posebice nakon za par centimetara izbjegnute tragedije u laganoj šetnji do ljekarne u pasje popodne, na jasno iscrtanoj zebri i to zbog vožnje u natrag, pa umjesto nirvane doživjeh ono šokantno suprotno. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code