NIKICA GABRIĆ: PROCEDURA SE MORA POŠTIVATI I KAD NAM SE NE SVIĐA

NIKICA GABRIĆ: PROCEDURA SE MORA POŠTIVATI I KAD NAM SE NE SVIĐA

10. travnja, 2014.

 

 nikica-gabric-najavio-pretvaranje-nacionalnog-foruma-stranku-slika-975628 Custom

Bez procedure nema demokracije i zato je to svetinja koju svi u društvu, a poglavito državna vlast, moraju u svakom trenutku čuvati, pa i onda kad im je tema na kojoj se demokratska procedura testira neprihvatljiva. Zato je dobro da je Odbor za Ustav Hrvatskog sabora konačno pustio u proceduru zahtjev građana za raspisivanjem referenduma o dvojezičnnim pločama, odnosno o ćirilici, kako se kolokvijalno govori. Kad je riječ o pitanju dvojezičnosti u Vukovaru, vlada premijera Zorana Milanovića potpuno je izgubljena. Tjednima Kukuriku koalicija izbjegava tu temu, zaboravljajući da ona neće nestati ako oni kao djeca zažmire. Vlast ne smije biti impotentna i kukavički okretati glavu, pogotovo kad se radi o osjetljivim temama. Ja smatra da je raspisivanje referenduma o ćirilici neustavno pitanje, jer ulazi u područje ljudskih prava i da zakon koji to propisuje treba primijeniti “, rekao je danas predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić o stavljanju referendumske inicijative u saborsku proceduru.

Gabrić ističe da je Vlada na neodgovorajući način postavljala u Vukovaru dvojezične ploče, jer to se ne radi s pozicije moći, uz jake policijske snage i pod okriljem noći. I ova tema pokazuje, kaže Gabrić, koliko je Hrvatskoj potreban dijalog. Bez dijaloga Hrvatska će i dalje tonuti u konflikte, razlike će se produbljivati, a društvo dijeliti.
Problem dvojezičnosti u Vukovaru naslijeđe je koje je aktualnoj vlasti ostavio HDZ, koji danas iz oporbenih redova gleda kako se Kukuriku koalicija koprca.

„A potpuno sam siguran da je kojim slučajem danas HDZ na vlasti, da bi on taj zakon proveo bez ikakvih otezanja. Danas su, međutim, protivnici zakona kojeg je njihova vlast donijela. Uglavnom, da je među glavnim strankama i njihovim predsjednicima moguć dijalog, to bi se pitanje puno lakše riješilo. Ovako se HDZ nada da će na nesnalaženju Kukuriku koalicije dobiti političke bodove, a Kukuriku koalicija, pak, u svojoj je nemoći dosad radije zanemarivala demokratsku proceduru, propisanu Ustavom i zakonima, nego poduzela ikakve korake. Kukuriku koalicija, pak, pokazuje na ovome pitanju dvoličnost, jer kad im je do nečega stalo, kao što im je bilo stalo do toga da iz biračkih popisa u Hrvatskoj izbrišu, recimo, Hercegovce, to su učinili. U Vukovaru, međutim, nemaju snage za provođenje zakona“, zaključuje Nikica Gabrić. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. kolitoli
    #1 kolitoli 10 travnja, 2014, 13:06

    evo ga jos jedan u velikoj koloni opsjenara i prodavaca magle u Hrvatskoj.Hoce zeti nofce od hrvatske ofce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code