NIJE PERNAR JEDINI, TOMAŠEVIĆEVA SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU  NE POŠTUJE ZAKON O PRAVU NA INFORMACIJU

NIJE PERNAR JEDINI, TOMAŠEVIĆEVA SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU NE POŠTUJE ZAKON O PRAVU NA INFORMACIJU

14. rujna, 2023.

Odgovore na postavljena pitanja poslana Službi za odnose s javnošču pri Uredu gradonačelnika još nisam dobio, ali zato je u međuvremenu ekspresno već ujutro, istoga nadnevka 25. lipnja, srušili roznu kuću o kojoj sam pisao. Iskomunicirati nadležne na koje se pitanja odnose Služba za odnose s javnošču, naravno da u skladu s domaćom praksom nije uspjela, ali su zato one druge službe u još kraćem roku uspjele na spornu kuću usmjeriti bager i ta usporedba najbolje ilistrira koliko je nekome bilo stalo da se ta kuća sravni sa zemljom

Napisao: Dražen Stjepandić

Proteklih dana veliku pozornost javnosti privukli su navodni incidenti na konferencijama za novinare aktualnog zagrebačkog gradonačelnika gospodina Tomislava Tomaševića izazvane od strane bivšega saborskog zastupnika gospodina Ivana Pernara. Gradonačelnik se javno usprotivio Pernarevu navodno neprimjerenu inzistiranju na pravu na informaciju. Po Zakonu o pravu na informaciju pravo na informaciju ima svaki građanin, ali samo deklarativno na papiru. Ni po tome pitanju TT-jac i njegovi nisu  bolji negoli na brojnim drugim područjima.

„Kad ta trava raste kao luda“, požalio se gradonačelnik na brojne pritužbe Zagrepčana zbog neuređenih zelenih površina, a na njegovu reakciju zabavljali su se i na na najsrednjostrujaškim režimskim medijima. Nakon srpanjskog nevremena brojna srušena stabla još čekaju da se uklone kao da nije prošlo dva mjeseca.

Sadašnja gradska vlast nije se dokazala ni u obnovi i izgradnji Zagreba nakon potresa, a na vlast su došli upravo na valu kritika protiv pokojnog bivšega gradonačelnika koji je tvrdio da će za obnovu nakon potresa trebati godine i godine. Mnogo je toga što oni iz Možemo sve nisu mogli.

Ipak, u jednoj stvari su se istakli, pokazali su se jako dobrima  kada treba rušiti i građane ostaviti bez krova nad glavom. Prije sruše kuću negoli odgovore na postavljena novinarska pitanja vezana uz taj objekt. Slabo grade, uklanjaju štetu, ne šišaju travu, ali zato ruše pa se ti žali i samo šalji i šalji pitanja. Nije Pernar jedini ostao bez odgovora, Služba za odnose s javnošću komunicira samo sa sebi korumpiranim medijima.

Pitanja bez odgovora

Kao što sam napisao u prethodnom tekstu o ružičastoj kući u Dupcu, sudbini njenih dosadašnjih stanara, te onoga što tek očekuje ostale građane čije su nekretnine na trasi produžetka Nove Branimirove do Brestovačke ulice nadležnima za odnose s javnošću poslali smo slijedeća pitanja:

„Štovana gospodo,

U dva navrata sam pisao o kući na Zagrebačkoj cesti 160 B u Zagrebu.

U nedjelju 25. lipnja sam na portalu Tjedno objavio tekst:

https://www.tjedno.hr/zbog-produzetka-nove-branimirove-prva-delozirana-bit-ce-dvanaesteroclana-obitelj-mujic-bez-ponudenog-zamjenskog-stana/

U tekstu sam u više navrata citirao svoj predhodni tekst iz tjednika „7 dnevno“ i najavio sam da ću nastaviti pisati o izgradnji produžetka Nove Branimirove.

Stoga Vas lijepo molim da mi odgovorite na slijedeća pitanja?

  • Koliko je još nekretnina razvlašteno zbog izgradnje produžetka Nove Branimirove?
  • Koliko Grad namjerava izdvojiti za naknade razvlaštenih vlasnika?
  • Hoće li prva deložirana dvanaesteročlana obitelj Zajka Mujića dobiti zamjenski smještaj?
  • Zašto se već ruši kuća na Zagrebačkoj cesti 160 B, ako se oko iste još vodi imovinski spor? Kad će novac s posebnog računa predviđen za tu kuću moći biti podignut i tko će imati to pravo?

Pretpostavljam da na ova pitanja mogu odgovoriti u Uredu gradonačelnika i

Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju Grada, građevinarstvo i komunalne poslove.

S dubokim štovanjem!

Dražen Stjepandić, glavni urednik portala Tjedno“.

Odgovore na postavljena pitanja poslana Službi za odnose s javnošću pri Uredu gradonačelnika još nisam dobio, ali zato je u međuvremenu ekspresno već ujutro, istoga nadnevka 25. lipnja, srušili roznu kuću o kojoj sam pisao. Iskomunicirati nadležne na koje se pitanja odnose Služba za odnose s javnošću, naravno da u skladu s domaćom praksom nije uspjela, ali su zato one druge službe u još kraćem roku uspjele na spornu kuću usmjeriti bager i ta usporedba najbolje ilistrira koliko je nekome bilo stalo da se ta kuća sravni sa zemljom. Na to ukazuje i podatak kako su mjesto događaja rušitelji su stigli i prije zakazana vremena.

Neki papiri

„Došli su u 10 i10, a zakazano je bilo u 11. Bilo ih je sedmero. Pokazali su neke papire, ali meni nisu ostavili ni jedan, rekli su mi da to ne moraju ostaviti. Nisu doveli javnog bilježnika da popiše stvari. Ovim putem izjavljujem da su mi prije rušenja i za vrijeme rušenja nestale vrijedne stvari“, izjavio nam je Zajko Mujić, glava dvanaesteročlane obitelji ostale bez doma.

Kuću na Zagrebačkoj cesti Zajko Mujić je izgradio, godinama je u njoj živio, djeca i unuci su mu tu rođeni, krenuli u školu i odrasli. Iz svoje kuće su usmjereni u Ježevec, „logor otvorenog tipa“ kako Zajko naziva prihvatilište mahom za azilante i emigrante.

U prethodna dva teksta sam napisao kako je došlo do sudskog spora s Brankom Kramarićem i kako je zasad u još neokončanom suđenju službeno postao neovlašteni korisnik. Na osnovu tih presuda obitelj mu je deložirana, kuća mu je srušena premda je Upravnim sudu pet pravnika je podnijelo poseban eleborat dokazujući kako u dosadašnjim suđenjima nije sve bilo po zakonu.

Eloborat na Ustavnom sudu

Jutro nakon što su mu srušili kuću, za čije vlasništvo se još nije konačno presuđeno, osobno je otišao u Gradski ured za izgradnju Grada, graditeljstvo i  komunalne poslove Područni ured Sesvete i na pitanja koje bi postavio svatko od ljudi kojima su dan ranije došli bageri i započeli rušenje kuće dvije djelatnice u Područnom uredu Sesvete krenule su se svađati i jedna drugu okrivljivati koja je od njih tako promtno inzistirala na nalogu za rušenje.

Nekome se jako žurilo da se kuća sruši, prije nego se postignu dogovori s vlasnicima ostalih nekretnina na koridoru produžetka Nove Branimirove. I prije nego što je odbijena žalba za deložaciju. Zanimljivo da je poziv za deložaciju dobio samo Zajko Mujić premda ih je na adresi Zagrebačka 160 B prijavljeno čak njih jedanaest članova obitelji. Jesu li ostalima prekršena ljudska prava provjerit ćemo u narednim postavljenim pitanjima i člancima.

„Neće ovo samo tako proći, ako Ustavni sud ne pomogne ići ću u na Sud za ljudska prava u Strasbourgu“, poručio je Zajko Mujić.

Prva srušena kuća i već toliki problemi, a na redu je do izgradnje koridora ostalo još njih pedeset i nešto. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code