NEZAVISNI NOVINARI SRBIJE NISU PODRŽALI NOVINARA TANJUGA

NEZAVISNI NOVINARI SRBIJE NISU PODRŽALI NOVINARA TANJUGA

12. studenoga, 2021.

 

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da je novinar agencije Tanjug Marko Ivas sam sebe osramotio negirajući genocid u Srebrenici ijekom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Također, Bodrožić ne očekuje da će spomenuti novinar odgovarati zbog toga, jer je strani državljanin.

– Smatram da novinar Tanjuga griješi sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da intervjuira nekoga ko je preživio rat i zna šta se dešavalo na tom području. To ne priliči suvremenom čovjeku koji je svjestan okoline i razložno gleda na svoju blisku historiju – rekao je Bodrožić, te je napomenuo kako su negatori genocida u Srebrenici sve preformulirali u “samo zločin”.

– Oni korak po korak priznaju fakte, ali i dalje mnogo ljudi vjeruje u tu propagandu koja je dominantna u našoj zemlji. Jedan od kreatora te propagande je nepostojeći Tanjug – rekao je predsjednik NUNS-a.

Podsjećamo, Željko Komšić je prekinuo intervju u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što je Ivas poručio da se ne slaže sa presudom Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid. Tada mu je član Predsjedništva BiH poručio da će morati intervju uraditi s nekim drugim.

Inače, Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) je podnio krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida. Odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka krivično se odgovara za negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

IZVOR: www.avaz.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code