NEPOSTOJEĆA HELIKOPTERSKA HITNA POMOĆ

NEPOSTOJEĆA HELIKOPTERSKA HITNA POMOĆ

19. travnja, 2021.

 

Poražavjuća je činjenica da Republika Hrvatska od svojeg proglašenja do današnjeg dana nije uspjela ustrojiti civilnu Helikoptersku hitnu medicinsku pomoć po EU-modelu (Njemačka 1970.). Zapanjujuće je da od tada do danas niti jedna Vlada RH i niti jedan saziv Sabora RH nije proveo raspravu i donio odluku o potrebi ustroja takve civilne službe od nacionalnog značaja za sve građane RH i goste koji u njoj borave. Mali izuzetak u tom pogledu je samo 44. sjednica prethodne (SDP) vlade od 2. kolovoza 2012. koja temeljem toč. 13 donosi odluku o osnivanju povjerenstva za izradu prijedloga ustroja nekakve „višenamjenske“ Helikopterske hitne pomoći u RH. Povjerenstvo je tada sastavljeno od DUZS (nositelj), MORH, MUP , MiZ, HGSS, a tek na vlastiti zahtjev i HAK . Time je pogreška nepopravljivo učinjena . Povjerenstvo se potom sastaje nekoliko puta i svaki subjekt povjerenstva iznosi neke svoje neiskoristive stavove uz potpuno nepoznavanje problematike civilne Helikopterske hitne medicinske pomoći po EU-modelu. Slijedom potpuno pogrešnog sastava imenovanog povjerenstva bivša (SDP) vlada od  2012-2015. (t.j. do završetka svojeg mandata) nije od imenovanog povjerenstva primila baš nikakav prijedlog za ustroj civilne Helikopterske hitne medicinske pomoći u RH. Nije shvatila da YU-model suradnje „Armije i Naroda“ u današnje vrijeme u EU ni po kojem osnovu više nije provediv, a bliska prošlost dokazuje da ni HDZ nije pametniji .

Naime Ministarstvo zdravstva je osnovalo radnu skupinu za „Ustroj helikopterske hitne medicinske pomoči u RH“ još 2018.godine, koja se je sastala nekoliko puta i do danas nije proizvela niti jedan pisani prijedlog VRH, a od 2019. se ni ne sastaje.

Pa takav dokument do danas i dalje ne postoji . Znači cijelo vrijeme se govori napamet i po osobnom osjećaju.

Zanimljivo je istaknuti da je MiZ iz tog razloga raspisalo međunarodni natječaj za izradu „Studije izvodljivosti uspostave helikopterske hitne medicinske službe“ koju potom izrađuje fantomski tzv. „konzorcij“ od dvije tvrtke svaka s po jednim zaposlenim, oba potpuno anonimna u svijetu zrakoplovstva , a osobno povezani sa zdravstvom. Projektni zadatak je vrlo obiman i detaljan , te obuvaća sva bitna područja. No nakon izrade predmetne studije ista se bez obrazloženja proglašava internim radnim materijalom i nitko je ne može do današnjeg dana dobiti na uvid iako je plaćena proračunskim novcem u iznosu od 158.000,00 kuna. Zbog čega je nemože nitko dobiti na uvid?

Predstavnicima medija (Večernji list i Globus) je odgovoreno da je u pitanju radni materijal tzv. Radne skupine MiZ-a i također je nisu dobili na uvid. Tako do današnjeg dana nije poznato tko su sve autori i sadržaj studije te da li je napisana sukladno projektnom zadatku . Nije poznato ni tko je obavio stručnu recenziju i što ona stvarno sadrži. Površni letimični pregled „STUDIJE“ govori da više poglavlja iz „Projektnog zadatka“ iz natječaja nisu sadržana. O kvaliteti u javnosti nije poznato ništa, no MUP i MiZ je koristi u svakoj svojoj argumentaciji kao kompetentnu, a da nije poznato u što je utrošeno 158.000,00 kuna. Studija je do danas i dalje nedostupna svima i proglašena internim materijalom radne skupine koja se nije sastala već 3 godine.

Razlog je vjerojatno jer nije izradjena sukladno projektnom zadatku i izrađena od nekompetentnih osoba, a plaćena u cijelosti . Naime i autori su povezani sa zadravstvom i MiZ, a iza cijele konspiracije stoji Ministar zdravstva i HDZ-ova saborska zastupnica dr. Maja Grba-Bujević.

Dubravko Šmigmator T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code