NEOVISNI ZA HRVATSKU NISU PODRŽALI BANDIĆA I HDZ

NEOVISNI ZA HRVATSKU NISU PODRŽALI BANDIĆA I HDZ

23. veljače, 2018.

 

 

Prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba o nabavci kaveza za spremnike za otpad nije dobio potreban broj glasova na današnjoj sjednici Gradske skupštine. Za prijedlog je glasalo 20 zastupnika, 8 ih je bilo protiv, a 17 suzdržano, među kojima i Neovisni za Hrvatsku.

Grad Zagreb se bez ikakvih analiza htio upustiti u nabavku kaveza kojima bi se trećim osobama onemogućio pristup spremnicima, iako u 21. stoljeću postoje izvrsna tehnološka rješenja poput čipiranja. Nezavisna lista Sandre Švaljek sada će od Gradske uprave tražiti izradu ozbiljne analize i usporedbe troškova različitih rješenja, poput čipiranih spremnika i spremnika s lokotima, uz spremnike s kavezima. Vrijeme je da Grad Zagreb zaista zakorači u 21. stoljeće te da nova tehnološka rješenja iskoristi za onemogućavanje pristupa trećim osobama, ali i za stimuliranje građana da odvajaju otpad.

Zastupnik Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Vladimir Ferdelji upravo je čipirane spremnike izdvojio kao najbolje rješenje. Upozorio je da bi rješenje s kavezima bilo problematično s estetske strane. Naglasio je i da se takvo rješenje ne bi moglo koristiti dugoročno, jer je Gradska skupština, upravo na prijedlog Kluba gradskih zastupnika NL Sandre Švaljek i HSLS-a, donijela odluku o tome da se naplata odvoza otpada mora individualizirati, odnosno da se građanima mora naplaćivati upravo onoliko otpada koliko su proizveli. „Da smo sagledali ovo dugoročno rješenje, onda smo jedan dio tog rješenja – čipiranje – mogli ugraditi već u sadašnje korake“, napomenuo je Ferdelji.

Kao najbolje rješenje Ferdelji je istaknuo spremnike koji se otvaraju kodirano, odnosno čipirano, i koji bi identificirali osobu koja odlaže otpad. Takve čipirane kartice podijelile bi se uz ugovore s građanima. Unatoč tome što vage ne bi bile instalirane odmah, one bi se vrlo jednostavno mogle instalirati u budućnosti. U ovom trenutku, trošak bi bio samo izmjena poklopaca spremnika koji bi se morali napraviti s tom bravom za čipiranje. Takav sustav mogao bi se koristiti u sljedećih 10, 15 ili 20 godina, nakon što Zagreb konačno dođe do naplate odvoza otpada po stvarno proizvedenim količinama. „Ovaj prijedlog pokazuje zapanjujuću nestručnost i zapanjujuće loša rješenja i ako krenemo s ovakvim rješenjima, to će biti izrazito loše za grad Zagreb“, zaključio je Ferdelji.

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ! naglasio je da ne može vjerovati da Gradska uprava kaže da je nešto preskupo bez financijske analize različitih rješenja. Smatra da pristup trećim osobama, osim za mješoviti otpad, treba onemogućiti  i za suhe reciklante, a ne da bilo tko može uzeti sirovinu i prodati je na burzi otpada. Požalio se i na rad i odgovore Gradske uprave, jer kad je pitao koliko bi koštali spremnici s lokotima, dobio je odgovor „800 do 1.000 eura“, što je brojka koja se inače spominje kao cijena čipiranog spremnika. „Neodgovorno je da nemate podatke o tome koliko kaveza bi bilo potrebno i da nemate procjenu utjecaja na proračun“, istaknuo je Tomašević i pozvao Gradsku upravu da dokaže da su čipirani spremnici skupi.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a je u svom izlaganju također istaknula da će nabavka spremnika i kaveza koštati više nego kada bi se nabavili samo čipirani spremnici. Gradsku upravu pozvala je da ne radi cirkus od grada, jer još uvijek ima vremena da se nabave čipirani spremnici, barem za one spremnike koji se nalaze na javnim površinama. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 2 ožujka, 2018, 04:09

  JAVNA OBZNANA DJELOVANJA ,USTAŠLKO-NACISTIČKE REDAKCIJE =FACEBOOKA=!!!
  DRAGI DRUGOVI , MARXISTI,PRIJATELJI I SVI DRUGI KOJI STE ,NA BILOKOJI NAČIN NASLONJENI NA MOJ MARXISTIČKI PORTAL,IZVJEŠTAVAM VAS DA ME JE OVIH DANA,JUČER ,USTAŠKO-STEPINČEVSKA ,TAJNA SLUŽBA ,U REŽIJI ISTOG TAKVOG KARAKTERA POLITIČKE I DUHVOVNE ODREĐENOSTI,ČOPORA REDAKCIJE FACEBOOKA, BLOKIRALA NA MJESEC DANA,ŠTO ĆE REĆI ,ZABRANILI SU MI SE ,UOPĆE ,OGLAŠAVATI PO STRANICAMA FACEBOOKA I SVIH PORTALA KOJI SU NASLONJENI NA FACEBOOK,JER SAM PO OPTUŽBI ,KOJU MI KRATKO SAOPĆIŠE,NAPISAO KOMENTAR , KOJEG SAM OBJESIO NA PORTAL=DNEVNO= JER SAM STEPINČEVSKE DRAKULE I VAMPIRE ,KRVOOLČNE KATOLIČKE HOMO-EREKTUSE IZ DILUVIJA NAZVAO PRAVIM IMENOM ONIM KOJI SU ZASLUŽILI KAO KOLJAČI, A USTAŠKO-STEPINČEVSKO-ZLOČINAČKI ČOPOR, U REDAKCIJI FACEBOOK-A ,ISTI TAKVIH ,PO DUHU I UMU , STOLUJU UVIJEK NA NAJVIŠEM STUPNJU MRŽNJE PREMA SVAKOM DRUGOM I DRUGAČIJEM ,A POSEBNO PREMA SVIMA ONIMA KOJI SE NA BILOKOJI NAČIN OČITUJU KAO SLJEDBENICI ANTIFAŠIZMA ILI BIVŠEG SOCIJALISTIČKOG SUSTAVA ODNOSA ,KOJEG PODVODE POD ZLOČINAČKI SUSTAV ODNOSA ,POD TERORIZAM,PLJAČKU I ATEIZAM. DAKLE, NA TOM PORTALU SE ,U NAJVEĆEM PROCENTU, OKREĆU KOMENTARI UPRAVO OVAKVIH SADRŽAJA ,PA MI MARXISTI ILI ANTIFAŠISTI ILI RAZUMNI GRAĐANI HRVATSKE,MEĐU KOJE SE UBRAJAM I JA IMAMO POTREBU OGLASITI SE PROTIV TAKVIH NAPISA, NAŠIM PROTU-KOMENTARIMA ,KAKAV JE BIO I MOJ KOMENTAR ZBOG KOJEGA SAM,OPET, BLOKIRAN NA MJESEC DANA. U MOM KOMENTARU SAM ,PO MOJOJ PROSUDBI ,IMAJUĆI U VIDU SVAKODNEVNI REPERTOAR UREDNIČKOG SADRŽAJA ,MNOGIH STRANICA NA FACEBOOK-U I U NAJVIŠEM PROCENTU PREDICIRANI JAVNO , U KOMENTARIMA ,REPLIKAMA ILI NAPISIMA U NEKOJ DRUGOJ FORMI,ALI UVIJEK NACI-KLERIKALNO-ZLOČINAČKOG KARAKTERA ,PA SAM ODLUČIO DA SE KRITIČKI OSVRČEM NA TE KRVOLOČNO-STEPINČEVSKE-KATOLIČKE PISANIJE KOJI SU UIJEK ISPUNJENI ONOM MRŽNJOM KOJA JE VLADALA U VREMENIMA III-ĆEG REICHA I UVREMENIMA TUĐMAN-ŠUŠKOVOG NACI-ŠOVINISTIČKOG RATA ,KOJI JE IMAO ISTE DIMENZIJE I KARAKTER STEPINČEVSKOG HOLOKAUSTSKOG RATA . I TO JE BIO VALJAN RAZLOG ZA USTAŠKO-NACISTIČKO-KRVOLOČNO -KATOLIČKI FACEBOOK-KAO VJERNOM ČUVARU NACI-ŠOVINIZMA I TO ONOG STEPINČEVSKOG, DA ME BLOKIRA NA MJESEC DANA ,JER PO NJIHVOM ,GLE PARADOKSA ,JA ,ŠIRIM MRŽNJU.
  PA OVIM PUTEM IZVJEŠTAVAM MOJE PRIJATELJE I SVE ONE KOJI SU NASLONJENI NA MOJ MARXISTIČKI PORTAL, DA ZNAJU DA JE REDAKCIJA FACEBOOKA PRIKRIVENA-TAJNA I U POTPUNOSTI, KLERIKALNO-NACISTIČKA , OSVETNIČKA ALAŠA ,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.POIŠPTOVANA REDKCIJO,ZAŠTO ME STRPAVATE U KAV EZ .PO KOJIM TO KRITERIJU??

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 23 veljače, 2018, 12:37

  Ne morate baš kaveze imati, mogu to biti i kućice za mačke.

  badava vam i kavezi ako nema svjesti i volje ljudi koji će to odvajati.
  pa zaposlite i platite one koji su voljni raditi na razvrstavanju otpada i platite is svota koje uplaćuju građani za otpad.

  Vrlo jednostavno i efikasno i svima na korist.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code