NAVIJANJE U 32. KOLU PRVE HNL

NAVIJANJE U 32. KOLU PRVE HNL

6. svibnja, 2015.

zadar-hajduk_05032011-01

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 32. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK ZADAR – HNK HAJDUK 2 : 0

Utakmica 32. kola Prve hrvatske nogometne lige odigrana između NK Zadar i HNK Hajduk odigrana je na stadionu Stanovi, u Zadru, 3. svibnja 2015. g., pred oko 3.500 gledatelja od kojih 400-500 pripadnika Torcide (navijačka skupina NK Hajduk).

Od početka utakmice Torcida je izvjesila zastavu Konfederacije (2×1) koja po međunarodnim standardima simbolizira ropstvo i rasizam. Istu takvu, manju zastavu držali su i na tribini.

U 18. minuti Torcida višekratno skandira „Štimac Turčine, napuši se kurčine“ (Igor Štimac, trener NK Zadra), a potom u 19. minuti „Jebo te Mamić“ (I. Štimcu) i u 20. minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

U 36. minuti Torcida pali baklju a potom u 65. minuti jednu dimnu napravu, dok u 77. minuti skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 80. minuti počinje „piromanska fešta“- prvo jedna dimna naprava, potom 5 baklji bačenih u teren, 7 baklji zapaljenih u gledalištu, a onda još jedna pada u teren. Zbog dima i bakljade sudac je nakratko prekinuo utakmicu. Od posljedica paljenja baklji, upaljeno je i nekoliko stolica koje su vatrogasci gasili.

U 83. opet su aktivirane dvije dimne naprave, u 85. Još jedna i jedna baklja, a u 88. još jedna dimna naprava.

RNK SPLIT – GNK DINAMO 1 : 5

Utakmica 32. kola 1. HNL odigrana, 2. svibnja 2015., u Splitu, u Parku mladeži, pred oko 1.300 gledatelja, od kojih 50 pripadnika BBB Fan Club.

U 23. minuti gledatelji, uglavnom navijači Splita, skandiraju sucima „lopovi lopovi“ zbog jedne sporne odluke.

U 34. minuti BBB Fan Club skandira navijačima Splita „Jebo vas Mamić“ i višekratno „tovarske pičke“.

Polovinom poluvremena, na južnoj tribini pojavljuju se i BBB (koji sebe nazivanju navijačima GNK Dianamo), koji su zakasnili zbog incidenta koji se dogodio na autocesti Zagreb – Split, kada je u neposrednoj blizini Splita skupina pripadnika Torcide, koja je bila izvan ograde autoceste, kamenovala jedan kombi u kojem su bila devetorica pripadnika BBB. Poslije „sačekuše“, „hrabri“ Torcidaši su se razbježali.

U 41. minuti navijači Splita opet skandiraju sucima „lopovi, lopovi“ zbog jedne sporne odluke.

U 63. minuti BBB kreću s uobičajenim povicima „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a potom u 70. minuti višekratano skandiraju „Zdravko Mamić, srpsko kopile“. U 90. minuti BBB skandiraju višekratno „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave“.

Po završetku utakmice, igrači GNK Dinamo, koji su osvojili 10. uzastopni naslov hrvatskog prvaka krenuli su prema navijačima na južnoj tribini. Dok su pripadnici Fan Cluba igrače pozdravili ovacijama, „antimamićevska „ skupina skandirala je „Mamiću Cigane ,odlazi iz svetinje“ i „Jebo vas Mamić“.

NK OSIJEK – NK ZAGREB 1 : 0

Utakmica 32. kola Prve HNL odigrana u subotu, 2. svibnja 2015. u 17.00 sati na stadionu u Gradskom vrtu.

U Osijeku je odigrana utakmica pred oko 2.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 150 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek), dok gostujući navijači nisu primjećeni. Susret je protekao u sportskom ozračju, a od navijačkih ispada zabilježili smo dvije dimne bombe (20. i 64. minuta). U 85. minuti Kohorta skandira „Gazi, gazi purgera“, a u 87-oj „Jebo vas Mamić“.

NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 1 : 1

Utakmica 32. kola Prve HNL odigrana u ponedeljak, 4. svibnja 2015. na Gradskom stadionu u Koprivnici

Oko 2.500 gledatelja, među kojima je bilo oko stotinjak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), odigrana je mirna utakmica bez ijednog navijačkog ispada ili incidenta!

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednikT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code