NAVIJAČI NA UTAKMICAMA  POLUFINALA HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

NAVIJAČI NA UTAKMICAMA POLUFINALA HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

23. travnja, 2015.

z1105n4
U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su druge utakmice polufinala Hrvatskoga nogometnog kupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

RNK SPLIT – HNK HAJDUK 1 : 0

Uzvratna utakmica polufinala Hrvatskoga nogometnog kupa, odigrana 22. travnja 2015., u 16.30 sati. Pred oko 3.500 gledatelja, od kojih 1.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk). Zbog malog kapaciteta stadiona navijači Hajduka bili su raspoređeni na čak 3 lokacije na stadionu: istočna tribina (oko 300-tinjak), sjeverna tribina (300-400) i na zapadnoj tribini (oko 500).

U 4. minuti aktivirana je prva dimna naprava, zatim i u 8. (jug), a u 21. Minuti, poslije sporne odluke suca, Torcida skandira “Cigane, Cigane“

U 38. minuti Torcida na jugu i istoku skandira „Žužule Turčine, napuši se kurčine“ ( Slaven Žužul, predsjednik RNK Split), pa potom u 39. minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se nastavlja i u 40. minuti. U 52. i 57. minuti aktivirane su dimne naprave na južnoj tribini, a potom u 67. na istočnoj. U 74. minuti Torcida sa istoka skandira „Bando crvena“ ( RNK Split je tradicionalno radnički klub i igra u crvenim dresovima).

U 76. minuti Torcida skandira Hajdukovim igračima „Igrajte pičkice, igrajte pičkice“. Torcida „zapad“ skandira predsjedniku uprave HNK Hajduka, Marinu Brbiću „Ostavka, ostavka“. Po završetku utakmice, Torcida „jug“ poziva igrače Hajduka: „Dođite ovamo“. Šest, sedam „hrabrijih“ igrača Hajduka dolazi do južne tribine, a tamo ih dočekuje salva uzvika „Skinite dresove“ .

Dio Torcide u tom trenutku preskače ogradu u želji da se fizički obračuna sa igračima zbog loše igre. Prvo su intervenirali redari, a potom i specjalna policija sa štitovima, koja je zaštitila igrače od razjarenih navijača. Jedan navijač sa istočne tribine odjeven u crno, preskočio je ogradu, pretrčao teren i došao da zapadne tribine, gdje se nalazi izlaz za igrače, pokušavajući se fizički obračunati s njima, ali su ga u tome spriječili redari i policija, koja ga je privela do policijskog automobila koji je bio ispred upravne zgrade RNK Split . Policijski kordon opkolio je sa zapadne strane upravnu zgradu RNK Split kako bi zaštitio igrače i Upravu Hajduka od navijača. I promatrači HHO-a bili su prije i nakon utakmice izloženi vrijeđanju navijača, vjerojatno pripadnikaTorcide.

Prema dostupnom izvješću splitske policije, poslije utakmice su zbog upada u teren, privedene tri osobe koje će biti izvedene pred prekršajnog suca. Ukupno je za vrijeme i nakon utakmice privedeno 13 osoba.

HNK RIJEKA – GNK DINAMO 0 : 0

Druga utakmica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa odigrana u Rijeci, 22. Travnja 2015. U 18.30 sati na stadionu Kantrida.

Na Kantridi se okupilo oko 8.000 gledatelja gromko navijajući za domaću ekipu. Među njima je bilo više od 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), dok je gostujućih navijača, pripadnika BBB-a bilo oko 200, a članova konkurentskog BBB Fan cluba dvadesetak. Valja istaći da su mjere sigurnosti bile vrlo visoke, pa su se BBB na utakmici pojavili tek dvadesetak minuta nakon početka utakmice, dok su pripadnici Fan Cluba pušteni u gledalište prije početka susreta.

Navijanje je najvećim dijelom utakmice proteklo u uobičajenom ozračju za ovakve susrete, ali je pred kraj došlo do prave eksplozije i nereda, koji su u jednom trenutku izazvali i intervenciju policije. Prema navodima riječke policijske uprave privedeno je 27 osoba (16 domaćih i 11 gostujućih navijača). U obrazloženju stoji da je jedna osoba privedena zbog unošenja pirotehničkih sredstava, a jedna jer je bacila pirotehničko sredstvo na teren.

Stvarnost i činjenice demantiraju te navode, jer je za vrijeme susreta upaljeno devet petardi (11.,12., 35., 53., 58., 59., 61., 62., i 65. minuta), a jedna je bačena preko ograde na tartan stazu. Kantridom su odjekivali i topovski udari, njih skoro dvadesetak, a naš je promatrač registrirao one ispaljene u 57., 58. (tri komada), 59., 61. (bačen na tartan stazu), 80.(destak udara), od kojih su neki završili i preko ograde gledališta. Dimne su kutije upaljene u 57. i 61. minuti, a masovno paljenje bengalki započelo je posljednjih desetak minuta utakmice. Jedna je upaljena u 79. minuti, potom tri u 80-oj, a u istoj su minuti bačene na tartan stazu 4 bengalke. Minutu potom pali se u gledalištu još nekoliko bengalki, a dvije opet završavaju na tartanu, da bi posljednja bila bačena preko ograde u 85-oj minuti. Toliko o uporabi pirotehnike uz napomenu da su BBB tijekom utakmice upalili samo jednu dimnu kutiju u 70. minuti.

Uz pirotehničke efekte nije izostao ni uobičajen repertoar uvreda i verbalnih ispada. BBB su se uglavnom koncentrirali na Zdravka Mamića skandiranjima „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ (najintezivnije u 45. i 82. minuti), te posebno na samom kraju utakmice, kad je još dugo odjekivao isti slogan. Uz to, BBB u 79. minuti skandiraju „Riječke pičke“.

Armada je bila znatno glasnija, pa već u 14. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a ti poklici svoj vrhunac doživljavaju na samom kraju utakmice kad se Armadi priključuje i dobar dio gledališta nezadovoljan nekim sudačkim odlukama. Sa sjeverne tribine u nekoliko navrata (62., 76. i 82. minuta) čuje se „Cigani,Cigani“, a kulminacija slijedi u 90-im minutama, kad Kantridom odjekuje „Cigani; Cigani“, „Lopovi, lopovi“, „Kroacija, Kroacija“ (kao podsjećanje na, po mišljenju navijača, sudačkom odlukom oteto prvenstvo 1999.u korist NK CROATIJE), te „Ubij, ubij purgera“. Uz to u 89. minuti Armada skandira „Jebo vas Mamić“, te ponavlja skandiranje-pjevanje, kao i u 44. minuti, „Mamiću, Mamiću, govno smrdljivo, pičko četnička, srpsko kopile,mi te mrzimo“ . Završnicu utakmicu popratile su i uvrede na račun policije kojoj publika uzvikuje nekoliko puta „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Bio je to odgovor na akciju policijskih snaga da spriječi prodor navijača preko ograde gledališta na travnjak Kantride.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir ČičakT

 

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code