NAROD ODLUČUJE ŽALE SE PREDSJEDNICI

NAROD ODLUČUJE ŽALE SE PREDSJEDNICI

30. studenoga, 2018.

 

Građanska inicijativa Narod odlučuje je izvijestila predsjednicu RH o cjelokupnom tijeku referendumskog procesa – od trenutka kada smo počeli prikupljati potpise, pa sve do prije 2 dana kada smo išli u Apis na takozvanu provjeru potpisa. Izvijestili smo je o opstrukcijama i kontaminacijama cijelog referendumskog procesa”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje nakon sastanka s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Nadamo se da će predsjednica pridonijeti zaštiti referendumskog procesa u Republici Hrvatskoj te se nadamo da ćemo daljnjim koracima ostvariti ono što smo obećali građanima, a to je da će se raspisati referendum”, rekla je Kanački.

U teatru apsurda ministra Kuščevića i premijera Plenkovića se radi o 80 000 potpisa koje skrivaju od Inicijative kako bi onemogućili pravovaljanu provjeru i zaštitili svoje partikularne interese i strukturu zlouporabe moći koje upravo ova referendumska inicijativa nastoji poništiti. Time su dosegli novo dno hrvatske politike i zato smo bili kod predsjednice RH kao najviše pučke pravobraniteljice za koju vjerujemo da će slijedom svojih ovlasti doprinijeti da se cijela priča vrati na početak, omogući provjera potpisa i u konačnici da se osigura volja naroda odnosno – referendum za pravedniji izborni sustav, rekao je Hrvoje Pende, član Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Tijekom cijele provjere potpisa se nije gledalo na ono što je najvažnije u cijeloj priči –  namjera građana da se referendum raspiše. Očekujemo da preko 400 000 građana dobije svoju zadovoljštinu i da se raspiše referendum za pravedniji izborni sustav! ”, rekla je Kanački.

 Luka Mlinarić je rekao kako je predsjednica informirana o sastanku GI Narod odlučuje u Apisu na kojemu nije udovoljeno temeljnim uvjetima za reviziju, tj. kontrolu svih navodno nevažećih potpisa.

 Bila nam je ponuđena obična izložba potpisa od strane operatera Apisa i članova povjerenstva bez mogućnosti ispravka eventualno uočenih nepravilnosti u provjeri potpisa, a kojih je zasigurno bilo, čime su posvjedočili primjeri ljudi koji su pojedinačno dolazili na uvid, koji su osobno potvrdili članovima povjerenstva i operaterima Apisa da je to njihov potpis, ali ni tada nakon njihove osobne potvrde nisu uvaženi njihovi potpisi”, rekao je Mlinarić.

Ne možemo dobiti pristup kontrolnim knjigama u kojima je jasno određeno koliko je točno potpisa odbačeno po određenim kategorijama jer su one uništene”, rekao je Mlinarić.

 Karlo Novosel, pravni zastupnik inicijative je objasnio kako je Inicijativa poduzela pravne mjere kako bi zaštitila pravne interese inicijative i interese svih građana, s obzirom na neodređenu zakonsku regulativu kojom se uređuje pitanje referenduma, podnijevši ustavnu tužbu. “Voljeli bismo da pravna država u ovom pogledu bude brza i učinkovita s obzirom da protok vremena stvara jednu izuzetnu pravnu nesigurnost”, rekao je Novosel. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code