NAREDNI SUMMIT GRADONAČELNIKA GLAVNIH GRADOVA SREDNJE I JUGOISTOČNE EUROPE BIT ĆE U ZAGREBU

NAREDNI SUMMIT GRADONAČELNIKA GLAVNIH GRADOVA SREDNJE I JUGOISTOČNE EUROPE BIT ĆE U ZAGREBU

23. travnja, 2015.

Beograd: Summit gradonaèelnika glavnih gradova srednje i jugoistoène Europe

Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija i potpredsjednice Nacionalne Alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Ane Brnabić, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, danas je u Sava centru u Beogradu sudjelovalo na Summitu gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe – CAPITAL SUMMIT 2015. Beogradska Konferencija okupila je i gradonačelnike Ljubljane, Sarajeva, Skopja i Podgorice, zamjenike gradonačelnika Budimpešte, Varšave, Sofije i Tirane, te visoke predstavnike Europske komisije i Parlamenta, predstavnike međunarodnih organizacija i diplomacije, važne investitore i poslovne asocijacije.

U izlaganju na panelu pod nazivom Infrastruktura grada i urbani razvoj, gradonačelnik Milan Bandić je, u okviru teme Izazovi i dobre prakse strategijskog i urbanog razvoja, predstavio strateški razvoj Zagreba do 2020.

Razvojna strategija Grada Zagreba usvojena je 2012. i definira smjer razvoja Zagreba do 2020. kroz viziju grada kao urbanog inkubatora održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti, napomenuo je gradonačelnik. Težnja nam je da viziju Grada Zagreba kao urbanog inkubatora ostvarujemo pomicanjem granica u svim za Grad značajnim područjima rada i djelovanja, primjenom poduzetničkog pristupa – pristupa koji se ne zadovoljava s postojećim, koji u kreativnom i participativnom procesu traži nove ideje i teži stvaranju novih vrijednosti.

Vizija se, također, ostvaruje sinergijskim djelovanjem na ostvarivanju šest zacrtanih strateških ciljeva razvoja, kao što su: konkurentno gospodarstvo, razvoj ljudskih potencijala, zaštita okoliša i održivo gospodarenje prirodnim resursima i energijom, unapređivanje prostornih kvaliteta i funkcija Grada, unapređivanje kvalitete življenja i unapređivanje sustava upravljanja razvojem, istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Bandić.

Izlažući o viziji i strateškim dokumentima zagrebački gradonačelnik izdvojio je Strategiju urbane aglomeracije Zagreb, koja je u pripremi kao značajni strateški dokument uveden novim Zakonom o

regionalnom razvoju, koji će, naglasio je, definirati zajedničke interese, usmjeriti realizaciju dogovorenih ciljeva šireg zagrebačkog funkcionalnog područja, uključujući i gradove u okruženju zbog poticanja policentričnog razvoja.

U razmatranju pozicioniranja gradova i jačanja njihove uloge, gradonačelnik Grada Zagreba naglasio je da glavni grad Hrvatske teži čvrstom pozicioniranju u mreži europskih metropola, razvijajući odnose s Europskom unijom i Glavnom upravom za regionalnu i urbanu politiku kroz Urbanu agendu te suradnjom s drugim europskim gradovima i institucijama.

Kako je dogovoreno, sljedeći Summit gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe održat će se 2016. u Zagrebu.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jusuf
  #1 Jusuf 27 travnja, 2015, 19:53

  Čim su ga, Mikija, pustili iz “prdekane” odmah je poleteo do svoje prestonica, Biograda.
  Valjda računa, sada kada se klanjam “umivenom” Beogradu (kao mlada, kaže Miki), sada me ne će Ostija apsiti.
  Sitni mali vlaj iz prisoja.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • monitor
   monitor 30 travnja, 2015, 10:28

   Netočno, Bandić je morao “samo” odustati od stimulacija ulaska ruskog-kapitala u Zagreb, i odmah je postao slobodan – ko’ ptica.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code