NAKON 79 GODINA BERLINSKI SINFONIČARI DOLAZE U ZAGREB

NAKON 79 GODINA BERLINSKI SINFONIČARI DOLAZE U ZAGREB

19. studenoga, 2021.

 

 

Jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe vraća se u Zagreb 19. veljače 2022. godine nakon nešto manje od stotinu godina, pod dirigentskim vodstvom današnjeg šefa-dirigenta Kirilla Petrenka.

Berliner Philharmoniker jedan je od orkestara čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje. Orkestar će sljedeće godine obilježiti 140 godina postojanja, a međunarodni ugled stekao je još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera. Neki od drugih velikih dirigenata koji su vodili orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Claudio Abbado bio je prvi dirigent orkestra nakon pada Berlinskoga zida, a u 13 godina proširio je repertoar orkestra te u njega uveo i djela suvremenih skladatelja. Njega je na mjestu šefa-dirigenta naslijedio Sir Simon Rattle pod čijim su vodstvom orkestar i on proglašeni UNICEF-ovim ambasadorima dobre volje.

Od 2015. na mjesto umjetničkog ravnatelja i šefa-dirigenta Berlinske filharmonije izabran je Kirill Petrenko, koji s ponosom nastavlja tradiciju izvrsnosti promičući slavnu Berliner Philharmoniker na najbolji mogući način.

Berliner Philharmoniker svirala je u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO.MARXIST
    #1 FRANO.MARXIST 22 studenoga, 2021, 02:27

    JELI I HOĆE LI BERLINSKI SINFONIČARI SA SOBOM DONIJETI I BERLINSKI ZID ZA USPOMENUN SVIM POTOMCIMA STEPINČEVIH DRAKAUAL I VAMPIRAB KOJI SU SE 3O I VIŠE GODINA OPIRALI SOCIJALISTIČKOM ,SAMOUPRAVNOM SUSTAVU DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA I TRAŽILI ,TAMO U NJEMAČKOJ ,KRŠČANSKO KASTINSKO-KALSNO-PLJAČKAŠKE ODNOSE ,JER JE OD NJIH TAKO TARŽILA ,TA ZLOČINAČAKO-KASTINSKO-PLJAČAKAŠKO-JOŠ I ZLOČINAČAKA CRKVA ,ZA KOJU JE VREIJEME SAZRELO DA JU SE JAVNO UKINE KAO PLJAČKAŠKU I PREVARANTSKU. JER JOJ JEN SUŠTINA TAKAVA ,TO SU POTVRDFILI PAPA U OSTAVCI ,KARDINAL BENEDIKT XVI-TI IMOSTARSKI BISKUP PERIĆ ,KOJI JE JAVNMO OPTUŽIO CRKVU DA RAZNIM ,TAKAOZAVNIM UKAZANJIMA ,OTVORENO,PLJAČAKŠKI VARA VJERNIKE .PAPA U OSTVCI JE KRŠČANSTVO PROGLASIO NASILNIČKI ,ZGRTAČKO-POSVAJAČKO-PRISVAJAČKIM I DA JE ZA KRŠČANSTVO NASTUPILO VIJEME KAJANJA I NIJE REKAO ISPOSNIŠTVA ,ALI JA PRAFARAZIRAM KADA SPOMINJE KAJANJE ZA SVA PROTEKLA ZLA , DA JE MISLIO NA JEDNU VRSTU ISPOSNIŠTVA.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code