NAJVIŠE GLEDATELJA 5 TISUĆA BILO JE U RIJECI

NAJVIŠE GLEDATELJA 5 TISUĆA BILO JE U RIJECI

20. ožujka, 2017.

 

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 25. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK LOKOMOTIVA – HNK HAJDUK 0 : 0

Utakmica 25. kola MAXTV Prve HNL odigrana 17. ožujka u 18.00 sati u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj pred oko 2.500 gledatelja, među kojima blizu 800 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Torcide). Navijanje je bilo uglavnom korektno. Jedini zabilježeni verbalni izgred je skandiranje “HNS pederi, nogomet ste sjebali” u 56. i 57. minuti. Torcida se očito odlučila očitovati vezano uz događaje iz proteklog kola na stadionu Poljud o kojima se pričalo i pisalo cijeli tjedan. Spjevali su stoga novu navijačku pjesmu i pjevali je bez prestanka skoro cijelo prvo i poslijednjih 15 minuta drugog poluvremena, a glasi otprilike ovako: “Za dres sveti i za boje, u rat ćemo sa svima, spriječiti nas u tom neće zakon ni murja. Uništili Hrvatsku ste, i igru nam najdražu, svakom od vas šugavaca, jebat ćemo majku. Na robije svi smo spremni, i pljuvanje jako, za Hrvatsku i za Hajduk idemo u zatvor.”

Što se tiče korištenja nedopuštenih sredstava, članovi Torcide zapalili su u 49. minuti jednu signalnu baklju, popularno zvanu “bengalka”. U 50-oj pale tri bengalke, od kojih jednu ubacuju u teren, potom u 51. dvije i jedan topovski udar, te konačno pale još jednu bengalku u 53. minuti.

NK OSIJEK – NK CIBALIJA 2 : 0

Utakmica 25. kola MAXTV Prve HNL odigrana 18. ožujka u 17.00 sati u Osijeku na stadionu Gradski vrt, pred oko 2.300 gledatelja, od čega oko 500 članova Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) i stotinjak pripadnika Ultrasa (navijačka skupina NK Cibalije).

Pripadnici Ultrasa započeli su provociranjem domaćih navijača već u 1. minuti skandirajući “Osječke pičke”, što su ponovili i u 12. minuti. Kohorta odgovara sa “Cibalio, popuši mi kurac, ooo”, a Ultrasi nastavljaju sa “Vi ste sramota svojega grada, jebem vam mater, jebem vam mater”. Ultrasi u 66. i 69. minuti skandiraju “Osječke pičke”, a Kohorta u 71-oj pali 3 signalne baklje (bengalke) i još jednu u 72.minuti.

HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 3 : 2

Utakmica je odigrana pred oko 5.000 gledatelja, među kojima je bilo blizu 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), koji su svih devedest minuta bodrili svoju momčad.

Jedini zabilježeni verbalni izgred u prvom poluvremenu je skandiranje “HNS pederi, nogomet ste sjebali” u 34. minuti. U drugom poluvremenu Armada u 50. minuti odjednom skandira “Ubi, ubij tovara”, iznervirana reakcijom jednog gostujućeg igrača, a nakon toga ponavlja “HNS pederi, nogomet ste sjebali”. U 53-oj još jednom skandiraju “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a u 62-oj odjekuje “Tovarske pičke”. U 63. minuti navijaju “Tko ne skače Dalmatinac je”.

NK ISTRA 1961 – GNK DINAMO 0 : 3

Utakmica 25. kola MAXTV Prve HNL odigrana u nedjelju, 19. ožujka 2017. u 15.00 sati na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli. Susret je pratilo blizu 3.000 gledatelja od kojih je bilo oko 500 Bad Blue Boysa (BBB-navijačka skupina GNK Dinama), te pedesetak Demona (navijačka skupina NK Istre 1961), uz povremene navijačke ispade. BBB su se uglavnom obračunavali sa Zdravkom Mamićem, upućujući mu standardno uvredljive poruke, poput „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, „Doći će i taj dan, odjebt će narkoman…“. Na Mamića su se okomili i Demoni uzvikujući u 50. minuti sucima „Jebo vas Mamić“.

Demoni u 31. minuti pale jednu bengalku, dok su BBB najprije u 55. minuti zapalili dimnu kutiju, da bi u 72-oj bacili jednu baklju na teren uz šesnaesterac, te zapalili nekoliko dimnih kutija (2-3), i aktivirali jednu petardu

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code