ZBIRNO IZVJEŠĆE 4. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 4. KOLA PRVE HNL

12. kolovoza, 2014.

4be55acdce0a5b3dde41342aa877ef3a gallery lw Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 4. kola Prve HNL te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK  OSIJEK – GNK DINAMO 1 : 2

Utakmica 4. Kola Prve HNL odigrana u subotu, 9. kolovoza 2014. na stadionu Gradski vrt u 21.00 sat, pred oko 4.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 400 pripadnika BBB (tzv.navijačka skupina GNK Dinama), te nešto većeg broja članova Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), odigrani susret osječkog i zagrebačkog prvoligaša, ostat će zapamćen više po navijačkim izgredima nego po dobrom nogometu.

Kohorta je i na ovoj utakmici istakla keltski križ, koji je na Uefinoj crnoj listi zabranjenih znakova.  BBB su se i ovom prilikom obračunavali sa Zdravkom Mamićem i  HNS-om. Najprije su u 23.  minuti zapalili jednu dimnu kutiju, a potom u 26-oj počeli skandiranjem „Mamiću,Cigane“, da bi nekoliko minuta kasnije (31.) počeli višeminutnim uvredama izvikujući  „Zdravko Mamić, srpsko kopile“. Ni Kohorta nije mirovala, pa već u 8. minuti „pozdravlja“ BBB s „Cigani, Cigani“, a u 33. minuti slijedi neizbježno „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, pa „Jebemo, jebemo HNS“, da bi svoje „navijanje“ zaključili s povicima „Purgerske pičke“, u 40. minuti.

Drugo su poluvrijeme BBB započeli iznenađujućim, lijepim i popularnim domovinskim pjesmama „Oj hrvatska mati, nemoj tugovati…“, pa je potom uslijedila „Moja domovina“ što su prihvatili i ostali navijači na stadionu. No, bio je to zapravo uvod u neprihvatljivo orgijanje BBB-a koji u 50. minuti počinju pjevanjem „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana, Jure zove, Boban kliče, za Dom spremni Poglavniče…“ (riječ je o zapovjednicima tzv. „crne legije“, bojne ustaškog režima u NDH koji je bio sljednik i saveznik fašističke Italije i nacističke Njemačke). Uslijedilo je u 56. minuti piromansko ludilo, pa je zapaljeno dvadesetak baklji od kojih je desetak palo na tartan stazu, a nekoliko i na sam travnjak. Kad se dim razišao pojavio se veliki transparent s natpisom „Oluja 95“, te još jedan na kojem je pisalo „Mi Hrvati ne pijemo vina“, nakon čega je uslijedilo skandiranje „Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četničkoga sina“ (četnici – ostaci starojugoslavenske vojske i saveznici fašističkog i nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, danas kod dijela Hrvata sinonim za etničke Srbe). Ni to nije bio kraj ispadima BBB-a, pa su 60-oj minuti zapalili nekoliko stolica.Na to je Kohorta odgovorila topovskim udarom u 62. minuti, te paljenjem nekoliko baklji (2-3). U 72, minuti, nakon dosuđenog jedanaesterca protiv NK Osijeka, Kohorta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, te „Jebo vas Mamić“, a u 73-oj još nadodaju „Jebemo, jebemo HNS“. Isti se pokliči čuju i u nastavku, a na samom kraju BBB skandiraju „Osječke pičke“, a Kohorta odgovara s „Purgerske pičke“.

Napominjemo da je osiguranje na stadionu i oko njega bilo primjereno, ali na grube i vulgarne ispade navijačkih skupina, usprkos svih naputaka UEFE i HNS-a, nitko od službenih osoba nije reagirao. Također, iako je i to preporučilo vodstvo HNS-a, službeni spiker nije prije početka utakmice pozvao navijače na sportsko ponašanje i navijanje, niti je upozorio da će svako rasističko i drugo ksenofobno ponašanje biti sankcionirano.

RNK SPLIT – HNK RIJEKA 0 : 3

Utakmica 4. kola Prve HNL odigrana 10. kolovoza 2014. u Splitu, s početkom u 21,00 sat,  na stadionu Park mladeži,  pred oko 1.800 gledatelja i protekla je u mirnom ozračju, s tek nekoliko manjih navijačkih ispada pripadnika Crvenih đavola (navijačka skupina RNK Split), dok je navijača Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) bilo otprilike  40-ak. U 21. minuti jedna manja grupica navijača sa istočne tribine vikala je: „Rijeka govno!“ i „Riječke pičke!“, a u 28. minuti: „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, te „Sudac, govno!“.

NK LOKOMOTIVA – HNK HAJDUK 2 : 5

Utakmica 4. Kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 10. kolovoza 2014.na stadionu u Kranjčevićevoj, u 19.00 sati

Utakmicu između Lokomotive i Hajduka pratilo je oko 2.000 gledatelja od kojih je bilo oko 300 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), dok Lokomotivine pristaše nisu viđene.

Utakmica je protekla u sportskom tonu, a i Torcida je relativno mirno pratila utakmicu. U nekoliko su navrata skandirali „Jebo vas Mamić“ (14.,53., 63. i 88. minuta). U 14. i 63.minuti čuje se „Purgerske pičke“, a u 33.i 88. „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, te „Cigane, Mamiću“(33. minuta). Na samom kraju utakmice skandira se „Šukeru, Turčine, napuši se kurčine!“.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code