NAJSTARIJE EUROPSKO PISMO NASTALO JE U VUČEDOLU

NAJSTARIJE EUROPSKO PISMO NASTALO JE U VUČEDOLU

20. siječnja, 2017.

 

 

Vučedolsko poimanje svijeta iskazano je ideogramima na njihovim posudama pa se može tumačiti kao najstarije europsko pismo. Sav ukras na njima nosi nebesku simboliku, a može se iščitati različit prikaz obzora iznad Voda na kojima pliva Zemlja, dnevno rađanje Sunca, planeti Vanera i Mars te karakteristična zviježđa na noćnom nebu

Priredio: Dražen Stjepandić

U vremenu između 3000 – 2500. pr. Kr. desnu je dunavsku obalu, krajnjeg istoka Hrvatske, zaposjela indoeuropeizirana populacija koju znamo kao vučedolska kultura.
Vučedolska je kultura najbolji europski odgovor na najveći povijesni civilizacijski skok koji počinje s 3000. godinom prije Krista s ustrojstvom država na Bliskom Istoku i pojavom prvog pisma. Istodobna je Sumeranima u Mezopotamiji, Starom carstvu u Egiptu (‘Doba piramida’) i ranoj Troji (I i II).
Svoj je visoki standard ispočetka ostvarivala gospodarstvom vezanim za stočarstvo, a od klasične faze metalurgijom bakra oslonjenom na revolucionarni tehnološki proces lijevanja u dvodijelne keramičke kalupe –  prvo serijsko lijevanje.  Kultura je potom proizvela i prvu svjetsku broncu.  Potreba za rudištima bakra rezultirala je ekspanzijom vučedolske kulture iz matične Slavonije u široki prostor središnje i jugoistočne Europe (danas 12 europskih država), piše u tekstu objavljenom na portali Culturnet ( http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=44446 )
Zajednica se i društveno raslojila na što nam ukazuju bogati kneževski grobovi sa zlatnim prilozima. Visoki dnevni standard pokazuje se u kuhinji (najširi spektar posuđa), odjeći i obući (tkalački stan, tragovi kostima na idoloplastici i brojni keramički modeli obuće). Za religijsku praksu važna su i ritualna keramička pomagala.

Ideogrami na posudama

Vučedolsko poimanje svijeta iskazano je ideogramima na njihovim posudama pa se može tumačiti kao najstarije europsko pismo. Sav ukras na njima nosi nebesku simboliku, a može se iščitati različit prikaz obzora iznad Voda na kojima pliva Zemlja, dnevno rađanje Sunca, planeti Vanera i Mars te karakteristična zviježđa na noćnom nebu.
Keramička posuda iz Vinkovaca nastala oko godine 2600. prije Krista prikazuje astralni kalendar vučedolske kulture. To je prvi europski kalendar prema kojemu godina počinje u sumrak prvoga dana proljeća, kada dominantno zimsko zviježđe Orion potone za obzor na više mjeseci te ga simbolički zamijeni Sunce.  Kalendar obilježavaju četiri horizontalna pojasa koji odgovaraju godišnjim dobima, u kojima se, uz Oriona, izmjenjuju zviježđa – Plejade (Vlašići), Kasiopeja (ljetni i zimski prikaz), Labud, Blizanci i Ribe (s Pegazom).

Otkriće dr. Aleksandra Durmana

Prof. dr. Aleksandar Durman rodio se u Zagrebu 1949. godine. Magistrirao s temom iz područja prapovijesne arheologije ‘Metalurgija vučedolskog kulturnog kompleksa’ 1983. a doktorirao 1991. s temom ‘Metal u prapovijesnom društvu jugoistočne Europe’.
Došavši 1976. na katedru, koja je iznenada izgubila voditelja, usmjerio je arheologiju prema prirodnim znanostima koje su svojim analizama mogle pripomoći egzaktnijoj spoznaji cjelokupnoga života u prošlosti, svojevrsnoj arheološkoj forenzici. Tako je postojeću katedru preimenovao u Katedru za arheometriju i metodologiju – među prvima u zapadnome svijetu.
Uz teme iz antičke arheologije, glavno mu je znanstveno područje istraživanja prapovijesna arheologija gdje u žarište stavlja odnos tehnologije i mitologije te utvrđivanja apsolutne starosti u arheologiji. Vodio više od sedamdeset arheoloških iskopavanja – od Dubrovnika preko Istre do Vukovara. Opsegom se ističu Vinkovci – Hotel (1977-1978) i Vučedol – Vinograd Streim (1984-1990, 2001- 2011), koji ulaze u kategoriju najvećih prapovijesnih istraživanja u Hrvatskoj.

Objavio je i uredio osam knjiga i više desetaka znanstvenih, stručnih i znanstveno popularnih članaka. Surađuje s mnogim hrvatskim i svjetskim institucijama iz prirodnih znanosti. Predstavnik je Hrvatske u Međunarodnom odboru za prapovijesnu i ranu metalurgiju željeza te suradnik najvećeg projekta za apsolutno datiranje prošlosti –  ‘Aegean and Near Eastern Dendrochronology Project’ sa sveučilišta Cornell, SAD, na kojem je u raznim navratima proveo više od dvije godine. Kao gost profesor predavao je na  brojnim sveučilištima, kao što su Tübingen, Heidelberg, Berlin, Nottingham, Beč, Basel, Atena, Solun, Cornell, Wake Forest, Toronto, Montreal, Ottawa i mnogim drugima.
Na temelju njegovog projekta iz 1997. upućenom Vijeću Europe, koji je preporučio UNESCO, Europska banka za obnovu i razvoj i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske financiraju gradnju ‘Arheološko turističkog parka – Vučedol’, nedaleko Vukovara, koji se otvara 2012. godine.

Najstariji indoeuropski kalendar

„Elementi vučedolske kulture zabilježeni na keramičkim ukrasima mogu se kao tradicijski doseg jasno iščitati kroz visoke civilizacije – Krete, stare Grčke i Rima, kršćanskih tradicija u srednjem vijeku do etnoloških spomena u prostoru Zagore/Hercegovine, sjeverne Bosne i Slavonije“ – samo je jedna od znanstvenih tvrdnji dr. Aleksandra Durmana, arheologa, profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta i istraživača koji je pronašao neke od najvažnijih nalaza u povijesti hrvatske arheologije poput najstarijeg indoeuropskog kalendara. S čitateljima je podijelio neke od spoznaja o drevnim Vučedolcima čiji je muzej pod ravnanjem arheologinje Mirele Hutinec neki dan svečano otvoren blizu Vukovara, kao kapitalan projekt hrvatske kulture.

U razgovoru za tjednik “7 dnevno” dr. Aleksandar Durman je izjavio:

“Keramička posuda iz Vinkovaca nastala prije 2600. godine prije Krista prikazuje astralni kalendar vučedolske kulture. To je prvi europski kalendar prema kojemu godina počinje u sumrak prvoga dana proljeća, kada tri zvijezde iz pojasa dominantnog zimskog zviježđa Orion potonu za obzor na više mjeseci i Orion simbolički zamijeni Sunce. Urezani i inkrustirani ukrasi na njoj prikazuju karakteristična zviježđa na nebeskom svodu iznad Vinkovaca, na 45. sjevernoj paraleli, u sva četiri godišnja doba. Svaki od četiri vodoravna pojasa (tj. svako godišnje doba) podijeljen je na 12 polja. Vrijeme na posudi-kalendaru zasnovano je na astralnom simbolizmu jer se Sunce u totalnoj ravnici u kojoj je kultura nastajala nij moglo kontrolirati. Uz prikaz Sunca, samo u gornjem pojasu, ostali ukrasi predstavljaju zviježđa u trenutku sumraka kao prva obilježja večernjeg neba – Orion, Plejade, Kasiopeja, Labud, Blizanci, Ribe/Pegaz.

Uz kalendar se nalazila i kadionica. Ova posuda je svojevrsna korekcija kalendara, jer obilježava položaj Venere koja svakih, točno 8 godina, uđe na jednu noć u zviježđe Plejada. Vučedolci su bili odlični poznavatelji noćnog neba. Nisu mogli kontrolirati sunce zbog ravne crte horizonta već su, poput stanovnika Mezopotamije proučavali noćno nebo. Primarno su izdvajali zviježđa koja se javljaju u sumrak određenog godišnjeg doba.I doksu oni svom su kalendaru izdvajali šest zviježđa, Mezopotamci su u isto vrijeme bilježilii samo četiri, da bi od 12. stoljeća pr. Krista to znaje proširi na 18 zviježđa, pa u 7 st. pr. Kr. sveli na 12 – današnjih znakova zodijaka. Vučedolcima su sva ta astronomska znaja služila za najvažnije stvari – kada će obrađivati zemlju. T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 23:09

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. historicus
  #3 historicus 31 siječnja, 2019, 16:47

  Istarski poluotok u ranom brončanom dobu,po kojem je poznata vučedolska kultura,prostor je i dio upravo te kulture,iako na zapadu.Samim time mogući je kandidat za smještaj prave Homerove Troje.Slijedivši Homerove stihove,areal pred Motovunom savršeno odgovara njegovim stihovima,u kojima se više puta spominju brda,široka spilja,te grad Troja na visu,ili strmini. Hisarlik nema takav brdoviti prostor već je taj prostor od grada do mora gola ravnica,pejzaž nepoznat Homeru.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. historicus
  #4 historicus 9 studenoga, 2018, 20:54

  Vučedolska je kultura kolijevka iz koje se kasnije razvio Homerov svijet, – svijet Ilijade i Odiseje, koji je predstavio veličanstvenu i opjevanu Troju za koju se nije znalo gdje se nalazi.Sada i to znamo; -Troja je grad Motovun u Istri.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #5 Anonimno 8 rujna, 2017, 10:51

  Najstarije pismo kao prijenos informacija bilo je 3D pismo
  preneseno osjetilnim Budnim snom ili hipnozom. Svećenici
  Krijesne,Krsnici,Misanarke idr. posebno su školovane i
  njihovo je zaćeće programirano astrološki, lubanje su
  prešane uz pomoć Božjeg poveza da doslovno dobiju
  Velike glave(da ne bi poludili od učenja hipnozom)
  Njihova se vidovitost provjeravala raznim zamkama,
  kasnije se takav prijenos informacija nazivalo i Živim
  pismom.
  Prvo mrtvo pismo počelo se pisati( čak. pisat-pasat-
  proći bojom ili urezom-glifom) kao Pismo na čerte
  (crteže) i rize(ureze) a razumijevalo se Kvantno ili
  po Cjelinama kada cjelina postaje novi nosilac djela.
  uključujući i poimanje svijeta u Jaju svijeta (svemir)
  naravno kroz tako obrazovanu svijest.
  Mitovi-Nitje(čak.) Himani prenosili su se verbalno
  hipnotiziranom dok se Čertama i rizama idejno
  ukazivalo na neki od tih sadržaja.Kad bi se Čerta ili
  Riza doslovno sagledala često se kao u Spavače u
  nju ulazilo autohipnozom. Autohipnozom su se
  sagledavale prve znanstvene istine i prenosilo iz
  onkraja u ovaj svijet (retro i proto kognicija)

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #6 Anonimno 1 lipnja, 2017, 13:46

  Boginja Haravati je Hrvatima podarila i Mudra slova
  kao oznake po Čertama i rezama u kojima su prije
  crtanja ili urezivanja izvršeni magični rituali,recimo
  zaštite i sl. u transu hipnoze ili autohipnoze i recimo oni se isto tako i samo tako mogu pročitati
  ( SPAVAČI, megalitno kamenje i dr.)
  Haravatsko zorije(Hrvatska šahovnica)predstavlja
  numeričko matematički kvantni sustav slikovitog
  računanja 4×5 i sl. kao Haravatsko kvadrije ili kvatrije, dok je Haravatsko kockovlje, kvadrije iscrtano dijagonalno i višekratno te označivanje točaka, predstavljalo geometrijsku šablonu za 3D
  konstrukcije.
  Ovo sve ulazi u pismo i čudi me da se ta baština nije bilježila i sačuvala,od Tomislavovih vremena do danas strancima su Hrvati i njihova mitologija bili opasnost.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #7 Anonimno 18 svibnja, 2017, 12:01

  Sa sjevernog pola možemo krenuti samo na Jug i precesiskom razdoblju Jogi-Jugi koja određuje karakter
  ponašanja ljudi. Šaka je materijalno stvaranje prvog
  čovjeka dok je baustan Akaš stanje povezanosti s Budnim snom(vrste hipnoze) zato Haravati u ruci daruje
  Nar slično kao Živa Jagodu(simbol Pinalne žlijezde koja se veže za ta stanja)Jabuka je svjetovni simbol koji Živa daruje u desnoj ruci.
  Jedino pismo Rasana Haravata Slavijana(rođenih iz nebeskog svijetla Hrvata koji slave božanstva svoja) je
  do nedavno bilo pismo na Čerte i rize.No ono je zajedno sa mitologijom bilo zabranjivano i ismijavano kao nepismenost.”Munjeni Bepo Mišan je povida vu crikvi
  Marmora Haravatica, to triba zajno zabraniti”
  “Ala Šižuljaj vuode kada si nepismen”( staviti znak X kao
  dva krila Perunice i potvrditi svoju prisutnost)
  “Ča brojiš do pet pa na novo” kvantni sustav brojanja;
  prinar,dinar,trinar,kvarnar i kvintal su puta deset i dalje do
  starog Haravati sustava brojenja volšebnika i vojevoda.
  (nar predstavlja cjelinu ili kvant)
  Darvin nije prvi otkrio evoluciju, ona je prokazana na
  Haravatskom koledu Jugi-precesije, prvi znak u kojem
  Juge počinju je Mara Marte prvi pokret rođenja po Ribi
  rođenju predaka u obliku ribe-ribolikog pretka kao
  najbržeg kolonizatora u Moru.(RiBa rođenje predaka)
  Živa silazi na ovaj svijet preskače kao iskra iz krila
  ptice perunice što asocira na seobu života u našem planetarnom sustavu Morem(vodene komete)

  Kvarnarske i Veijske povede.

  prof. Branko Peruško

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #8 Anonimno 18 svibnja, 2017, 10:20

  Prema Krsničko Misanarskim predajama postoje dva načina prijenosa podataka u ljudskoj svijesti, Živi govor i
  pismo( u 3D vizijama) Budnim snom ili Hipnozom, i Čerte i reze kao crteži-slike i urezi znakovi koji se nadovezuju na pamćenje.Za ovo prvo treba imati doslovno Veliku glavu(lubanju koja se povečavala Božjim povezom,faša-
  pojas i čvor, da volšebnik nebi poludija vud učenja)
  Recimo zmaj se kao hibrid prikazivao črtom-Čertom i tako zvao.
  Boginja pisma je bila Haravati odnosno njeni izraz Sarasvati-Zorosvati. Hara je prvo podnebo i izraz Višnje
  a po Čertama i rezama slovnom baustan pravopisu znači
  duh-H rođenja, dodatak Vati-Viti znači usmjerenu vidovitost( samoglasnici nisu bitni Hara,Hora,Hera,Hura i
  Hira ) Drugo božanstvo ispod Hara je Mara- MarMora
  dvojna i pravilo Zlatne sredine, Ma-Mo pokret u materiji
  odnosno zgusnutim Višnjim silama koje se u Višnjem Svitu kreću na Mah-trenutno a u ovom ne.Mara, Marmora ili Marijana rađa Krsnog-kršnost nakon precesijskog vremena Črnog žmijuna-zmaja i velike kataklizme na početku Krsnog kada je kršnost ljudima bila najpotrebnija da se održe u životu.
  Haravati pak rađa Šakandu-Šaku-Skandu i sl.prvog čovjeka od krvi i mesa(krveni-crveni) koji je po Hari
  počeo raditi i stvarati šakom. Časna se Haravati prikazivala sa dva zvjezdana opleta i djetetom na lijevoj
  dojci te povećim i naglašenim šakama na rukama.
  Geneza čovjeka je rad pok. prof. Josipa Mladina o
  Nezakcijskom konjaniku i Majci i djetetu a po mojoj
  forenzičkoj analizi predstavlja boginju Haravati i rođenje
  Šakande,Šakalaša,Skande i slično, te pripada Brigijskoj
  kulturi u Istri(Brižna Haravati jer ona nosi sva imena)
  Drevni Hrvatski pozdrav i mantra bila je logično riječ
  Hura! za dom, stan i dr.(sprem te se, spremte i spremni je novijeg datuma rivalstva Srba i Hrvata)
  Horivski kralj Mansemir je sredinom 3.st. uspio sakupiti
  razbijenu vojsku Rusa,Rusička i s Antima(dio današnjih Rusa) pobijediti i potisnuti Gote i Gote i Hune u Europu,
  titularno Mansemir ili Manzemir znači vojnički mani se mira i nema predaje.Njegov zadnji sin bio je Tomislav i
  dalje Hrvatska slabi,bojna mantra Hura je zabranjena u
  Zapadnom Hrvatistanu kako nas gledaju s istoka.
  Hrvati nisu Parsi jer je Zoroastra(zorom-ošto oko,um i sl.)
  bio HARAVAIT a po Fargardu zemlja Harauvatiš je
  postojala davno prije. Zoroastra je jedan kult čuvanja svete vatre-ognja uzdigao na vrhovni tron vladara.
  Marmora Marijana je rodila Krijesnu-Kršnog u pećini u
  kojoj je jedino bilo žive-pitke vode po gorama Skandinavije(DIVA Skandi Šaka, Šakanda,Šakalaš i sl.)
  i Urala i tako spasila svijet, a na polarnom Uralu imamo drevno spominjanje imena Hara od sredine 11.st. pr Kr.
  odnosno od čakavski Joge Kršnoga a nakon Črnega
  Žmijuna.
  Kvarnarska i Veijske povide-povede.

  prof.Branko Peruško.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Anonimno
  #9 Anonimno 10 travnja, 2017, 15:54

  Drugo slovo i pojmovi koji idu uz njega, po govoru i zapisima na Čerte i rize (čakavski rize-urezi) je slovo S prvotno se urezivalo u vodoravnom položaju.Sastoji se iz
  dva znaka,viša polovica slova S predstavljala je dva krila
  ili pera ptice Perunice u silasku a niža polovica predstavljala je dva krila ptice Perunice u uzlasku. Kako je ptica simbol letenja na njoj lete Višnje sile njih četiri
  koje se ljudskoj Svijesti i Savjesti prikazuju kao unutarnje i vanjsko Svijetlo. Uzlaskom ili uzdizanjem Svijesti i Savjesti može se kroz Nadsvijest i Podsvijest ući u Onkraj i vidjeti budućnost i prošlost.(to se postiže raznim
  oblicima ciljane auto hipnoze, današnja medicinska hipnoza je njezin neznatni dio) Vise vodoravno spojenih
  slova S daje nam izlomljenu crtu korištenu još u paleolitu
  kao ukras na glavama ženskih boginja a simbolizira
  proroštvo i vidovitost proročica. Kako je stanje ulaska u
  auto hipnozu opasno po Svijest proročice su se školovale
  u posebnim školama.Znanstveno je utvrđeno da je glede
  ovakvih stanja X kromoson otporniji od Y kromosona.
  Vlada onaj koji jasnije vidi budućnost i prošlost i njega se
  pita, ovo je krivo protumačeno pa se ova era naziva i
  materjarhat.
  O ova se dva slova može napisati knjiga… i.t.d.
  (Kršnjačka-Krsnička mudrost, tradicijska čakavska)
  iz Tajine Nitije Haravatske Kvarnarske Povede-Povide

  prof. Branko Preuško -Pula

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Anonimno
  #10 Anonimno 7 travnja, 2017, 12:49

  Najstarije pismo u Europi i vjerojatno i svijetu je Slovno pismo na Čerte i rize,crteže i ureze. Koristilo je samo
  suglasnike dok su samoglasnici bili nerazgovijetni.Prvo slovo(na slavu) bilo je Višnjino slovo V kao dva
  krila ptice Perunice,Peruške,Perpere i sl. u silasku koja snese Jaje svijeta(univerzuma) u kojem živimo kao
  jedno od nebrojenih. Ono je prvo pod nebo do Višnjinog.Jaje je zatim pod silama sazrijevalo-surilo i raspuklo
  se u širenju… Početak Haravatske Nitje (čakavski Nitja-mitologija).Ostala slova idu dalje po redu …
  prof. Branko Peruško

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code