NAJNOVIJE NA PORTALU

NAJBOLJA OBRANA ZA SVA VREMENA

NAJBOLJA OBRANA ZA SVA VREMENA

28. siječnja, 2015.

kolumna-80-godina-s-nogometom[1]

Piše: Zvonimir Magdić

Uvijek me povlače za isti rukav – desni: koja je najbolja obrana jednog nogometnog vratara koju si ikada vidio?A ja sam se nagledao Franje Glasera i Zvonka Monsidera. Prvi, za Gradjanski, drugi – za Concordiju. A sve to, na pet metara iza sjevernog gola, na purgerskom igralištu Gradjanskog. Privilegij, za – odabrane. Jer, za dječurilijskih dana, i ja sam bil golman. S krpenjačom i tenisicom. Rijetko, s pravom ‘ balkom’. Onom, broj pet. To su bila čudesa. I, koliko njih.Više od onih, poslovičnih – sedam!I jedan i drugi, Franjo i Zvonko, za mene su, broj jedan i broj dva svijeta. Za sva vremena. S tim kreditom ja imam čast odabrati i jednu ‘ modernu’ obranu koja je ušala u povijesnice, danas, te svete krave svjetskog nogometa. Za tolike, ta su sjećanja živa.

Gordon Banks (Engleska) i Pele (Brazil).

U stilistici nije bio ni Beara ni Grosics. Ni Walter Zeman. Sa šest stopa i jednom inčom visine, Banks je kosim singapurskim očima nosio mirnoću, pozornost, naglašenu indentifikaciji ubrzanja lopte, hladnokrvnost. Jednostavan, staložen. Čudesa, na nemogućim loptama.

 

PELE U SKOKU

 

U Guadalajari, na Mundialu, u Meksiku, sedamdesete, protiv Ramseyevih lavova, Brazilcima treba samo jedan gol. Evo ga! Pele! Točno, 18. minuta.

Banks pamti obranu života.

– Bio sam uz prvu vratnicu, kad je Jairzinho, s desna, u naletu centrirao, prije starta Coopera. Krenuo sam unatrag, uzduž vratiju. Bio sam siguran, ova je lopta predugačka. I za Brazilce i za Engleze. Odjednom – Pele. Gotovo – ispred mene, visoko, u skoku. Znate ga i sami: ide do neba. Mullery uzalud visi na ‘kingu’. Lopta na čelu, usmjerena prema donjem kutu. Udara o travnjak i odbija se. Nekoliko je centimetara pred crtom. Ja se ,povlačeći s prve golštange, ne misleći ništa, jednostavno bacam – tam’. Da, bacam se koliko sam god dug i širok. Bio je toj moj naduži skok u životu. Ilustarativno bi rekli, pet metara! Osjećam, lopta me udara u ruku i – preskače gornju vratnicu. Odmahnuo sam, nije gol!

Pele:

– U jednoj miljuntinki sekunde, mrzio sam tog Banksa. Trenutak kasnije, pljeskao sam baš njemu, od srca. Nikad, prije ni poslije, nisam vidio takvu obranu.

U velikoj utakmici, Brazil je pobijedio, 1:0, golom Jairzinha

Brazil: Felix, Carlos Alberto, Brito, Piazza, Fontana, Clodoaldo, Cezar, Rivelino, Jairzinho, Tostao (Roberto, 58), Pele

Engleska: Banks, Wright, Labone, Moore, Cooper, Mullery, Ball, Bobby Charlton ( Astle, 64.), Peters, Lee (Bell, 64), Hurst.

 

BRANIO ZA LIECESTER I STOKE CITY

 

Gordon Banksu je uzor bio njemački ratni zarobljenik, padobranac, vratar Manchester Citya Bert Trautmann. Banks je branio za Leicester, pa za Stoke City. I s operacijom na oku, poslije jednog sudara kola, vratio se na vrata, da bi u lipnju 1972., zuvijek ostavio igralište. Na Mundialu 66, primio je samo tri gola! Singapurski tigar.

Pele je, na tom istom Mundialu, izveo potez svih mundiala, propust Mazurkiwicza, Maradona je u Meksiku 86, zabio gol svih Mundiala, a eto, Banks izveo obranu svih – Mundiala. Mexico lindo…la Cucaracha. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code