MANDŽO – DIEGOV KEC NA CENERICU

MANDŽO – DIEGOV KEC NA CENERICU

23. kolovoza, 2014.

kolumna-80-godina-s-nogometom

Piše: Zvonimir Magdić

Tko ih je spojio? Dva ‘luđaka’. Zanesenjaka. Jurišnika. Bombaša. Uzdignutih nogu, izvučene glave – Mandžo i dirigentski rastrčanih ruku na sve strane, na nogama od prve do zadnje, Simeone. Jesu se našli. Ti, ili oni, danas, daju puni ton već zabetoniranom Atleticu.

IMPONIRA ODLUČNOŠĆU WESTERN REVOLVERAŠA

Mandžukić ima tu prokletu visinu. Ima snagu. Ima – ‘otpor’. Svakome. Ima jednu drskost koja i nije baš uobičajena za slavonske plemenitaše. Ne boji se nikog. Ni suparnika, kojeg bode žestinom pogleda ni suca, kojem se unaša u same oči. Čak i Španjolcu, iako još ne zna  kasteljanski…

Imponira odlučnošću. Ne pije iz bogate rijeke visoke tehnike. Ali, srca je junačka. Borac. Takav je bio u Zagrebu. U Dinamu. U Wolfsburgu. I, pobjedničkom Bayernu. Nije guta – baš Guardiolu. Guardiola je osjetio da ima pred sobom western-revolveraša koji pali i lijevom i desnom. Znao je: taj se neće dati. Ni na koljenima. Tinjalo je. I – puklo. Nije zakoračio na ‘Calderon’ – kraj zelenog  Manzanaresa, koji vijuga podno tribina, nasuprot elitnog grobišta San Isidro koje čuva i Hrvate –  a već ga svjetina, koja se u torcida stilu zove ‘los colchoneros’ ili Jastučari, nosa na ramenima. On je njihov. Od prvog časa. I čeka se njegov izlaz prije kraja da bi mogla skakati do neba i hrvatskog titana dizati na ramena. Simeone, to zna. I ‘špana’ –  takvu igru. Nije li tako bilo i sada, protiv Real Madrida, u uzvratu hispanskog super-cupa.

KONKVISTADOR SIMEONE

Simeone je bio na tribinama, istjeralo ga, ali na nogama, uz urlike i  jasne pouke, svom pomoćnjaku. Čudesan. Neponovljiv. Neki novi čovjek. Osvajač. Konkvistador. Drznik, kakvog se ne sreće, baš, svaki dan. Takav je –  taj Argentinac – bio kao igrač, takav je, kao vođa. Svaka politika, pogotovo ova, koja ne zna kaj bu sama sa sobom, tražila bi takvu facu. Sav u crnom. I, bolje mu stoji onda dugačka, zalizana griva nego ovaj ‘podrezanac’. Onako, djeluje stravično. Fantomski. Zorro. Potući Madrid, zdrobiti Barcelonu, i dignuti uvjerljivo klub broj tri, na Iberiji, Atletico Madrid do samog vrha, ulazi u  znanstvene senzacije. I, maštarenja. Klub, za koje sada druka španjolski kralj Filip VI Burbonski, klub kojeg je bio aficionado i sam Generalisssinus  Francisco Franco. Klub, koji se, na završetku građanskog  rata, u kojem je desnica prebila čak i internacional-ljevicu, zvao Atletico Aviacion. On je, rekao bih, nekako s drugog dijela Madrida. U četvrti, koja je – radnička.Proleterska. To nije kraljevski Madrid. Čovjek, Simeone, očito snažne vizije nogometa. On neće pimplere. Ni – zvijezde. On ih i nema. On hoće ratnike. Krvave pod kožom. Fajtere. Do zadnjeg metka. Svi mu se dive. Sombrero mu skidaju i oni s druge strane. Čak, nije bio mali broj onih u Madre patriji, u Argentini, koju su baš njega htjeli za novog izbornika. Ja osobno poštujem tog gaučita, jer mu je kas –  nemoguć – divljih mustanga, na širokim pampama, srebrene zemlje, iz koje dolazi. Ali, njegov nogomet nema finoće. Nije raskošan. Ne otvara dušu. Ne pjeva –  pjesme. Tu, žuto-čupavi Valderrama ne bi imao kaj tražiti! On grize. Ujeda, ne da. On je ideja  takozvanog modernog nogometa.

BORBENI RITAM I U SNU

Ja znam Mandžukića. Jer je naš. Hrvat. Ja znam i Godina, Urugvajca, ali u obrani. I Simeonea, na klupi. Drugo više ništa, poimenično, od Atletica, ne znam. To su teške, crveno.bijelo-plave pirove pobjede. Držati Real punih osamdeset pet minuta na prsima, nije mala stvar. Ljudski,optimalna. Umjetnički – barbarska. U Mandžukiću strijelcu pobjedničkog super-gola, našao je sebi ravnog. Isti je to – ritam! Strašna rika, koji para prsa. I, slama srce. Tu nema mira. Ni sna. Tu se bori, i kad se spava. Mandžo, tvoji su zamasi laktovima, strahobalni. Ti si, taj. O tebi i na tebi, visi Diego Simeone. Došao si mu kao kec, na cenericu. Bravo! T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code