KOD DI STEFANA SAM BIO DOMA

KOD DI STEFANA SAM BIO DOMA

8. srpnja, 2014.

kolumna-80-godina-s-nogometom

Piše: Zvonimir Magdić

Piše ‘ Marca’: ‘Hasta siempre Don Alfredo!’ Zauvijek, don Alfredo!Čitam: pet je sati, Onih Lorcinih, poslije podne. U madridskoj bolnici Gregorio Maranon, u osamdesetosmoj godini, preminuo je, po ponovljenom srčanom udaru, najbolji nogometaš svijeta, svih vremena. Bilo je Ovakvih (Bobek) i Onakvih ( Pele), ali kompletnijeg, nije bilo. Samo je jedan: Di Stefano. Argentinac. I Španjolac. Super- nogometaš, podučavatelj. Veliki znalac. Na terenu, na klupi.Igrao je taj ‘balun’, od gola do gola. Ta je grafika, jasna. Spasiti gol, organizirati igru i – zabiti gol. Stotine. Pet Realovih europskih kup- prvaka, njegovo su djelo. Njegov je pečat. I njegovo nebesko čudo.

NOGOMETNA LOPTA U MRAMORU

Igrač River Plate iz Buenos Airesa, koja je, tada, četrdesetih, plesala nogomet, pa u El Doradu Kolumbije, u Millonariosu. Uvijek – najbolji. To nitko nije mogao. Bio sam s njim. Koliko puta. Od prvih europskih mu  koraka. Čak mu  –  i doma! Njegove pete preko glave, kojima se, doslovce,  rasipao na utakmicama, ostaju pojam. Čak je, na taj način, i zabijao golove. Sretan sam, imam njegovu knjigu ‘Hvala stara’. Njegova jednostavna hvala, nogometnoj lopti, isklesanoj u mramoru, u vrtu mu kuće, u ulici Henares 13, u Madridu. Doživotni predsjednik Real Madrida. Ad honorem. I – za uvijek.Čekaju se nastavci. Niti  to, neće biti dosta. I, igra sudbine. Umro je za jednog Mundiala, nikada nije igrao niti jedan Mundial! Don Alfredo Di Stefano. Za tolike – plava strijela. Besmrtnik.Vidio sam toliko toga ali moj Alfredo, s kojim sam znao popiti ‘črnjaka’ u kafiću Chiqifru, kraj Bernabeu stadiona, nikad se više neće ponoviti. Jamas. Nikada! U dubokom su sjetu, don Alfredo, svi hrvatski nogometaši.I, športaši.

BRAZIL BEZ NOVOG PELEA

Još je jednom, na još jednom Mundialu, Brazil sasjekla – munja. Čile 1962. Brazil i Čehoslovačka. Teška, gadna utakmica. Surova. U izlučnoj  kupini. U Vini del Mar. Bez pobjednika. Bez golova. I, na kraju, bez Pelea! Mladi je kralj nogometa, ozlijeđen, napustio teren. I,više se nije vratio. Do kraj prvenstva, za Brazil. Nakon samo jedne i pol utakmice. Brazil, danas, na Mundialu vlastitog doma, ulazi u poluzavršnicu bez svog novog Pelea. Bez Neymara. Šok! Udarac, koji je stresao, kloferom, bijele gaće Scolarijevih  kanarinaca. Ne, ,neće ga biti. A on je – sve. Pelea je u Čileu zamijenio Amarildo. Jedan, lakonogi, brzi, napadač. Bit će, čak i strijelac, protiv Čehoslovaka, u vele-završnici. 3:1 za Brazil.Garrincha je – praf za praf –  preuzeo glavnu riječ, On će ‘ napraviti’ golove, koji će donijeti drugi kruni, tada sjajnim Brazilcima. Bili su to topuzine, protiv Engleske i Čilea! Još uvijek igra Didi, tu su dva Santosa, Zagalo, lukavi Vava…Toliko ‘ Šveđana’.A, tko će ‘preuzeti ‘Neymara’. Tko bi trebao biti, jednostavno, novi Amarildo? Ja, takvog ne vidim.Tko će biti u stanju zgrabiti loptu i  – okrenuto rezultat? Pojavio se kao kandidat broj jedan – Dante. Igrač  Bundes-lige. Sam će, u šali, reći, pred današnju utakmici s Nijemcima:.’ Ja znam njemački…’!Gorka šala. I, gorka riža. Brazilci se pogledavaju. I, kunu se o igri na život i smrt? Tući ćemo se za Neymara’. Mali, naheren kape, uspravljen nekom ‘ podštapalicom’, mirno guta svoju gorku pilulu.Toliko se veselio tom Mundialu. I, svom obračunu s Messijem! Nitko nije računao na taj, neočekivani, udarac sudbine. Na njezin teški gong od kojeg pucaju i bubnjići i sama – duša. Brazil, nema riječi. Zbijen. Zgrčen. Pun pitanja. Scolari nije čovjek visokih poteza.Ali –  velikih promašaj.To, da. On ide na Mundial bez još uvijek – jakog –  Ronaldinha.Taj je vraški nabrijan u nogama. Slobodni udarci su, za njega, pola gola- A ovaj je Mundial, Mundial – prekida. I – elvera! Pa, ne bu ‘ stari’ ( Ronaldinho) bežal, on bu igral i, ako treba – prašil. On je mogao, i samo on,  biti Neymar.Ali, vruče su, nečije glave, ko vrele jesenske tikve na žaru.Tupe. Bio je još jedan, iako nije više onih silnih očekivanja, ali ipak, rutiner i znalac, Robinho. I on je potisnut, bez razloga. Pazite! Igra se s Nijemcima-Visoka organizacija, raspored koji mogu razbiti samo – genijalci. Brazil, takvih nema. Ostali su i bez Thiaga.Silve. I, kako – onda – uloviti Fifino finale! Ja nemam riječi.To nije ni Hulk, to nije Fred. Ni Fernandinho. Oscar, jednostavno, na trenutke,  ne odgovara. Znači, ruku na srce, čeka se –  novi top – Luiza. Čitava zbrka. Hoće li, ipak, iz te nove  ‘zmešancije’ ispasti Feolin –  Amarildo? T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code