NA SILBI PONOVNO IZABRALI KRALJA

NA SILBI PONOVNO IZABRALI KRALJA

27. prosinca, 2016.

 

 

Od samog otvorenja premijerne manifestacije “SVI zaJEDNO ZA BOŽIČNU ČAROLIJU NA SILBI”, koja je započela 23. prosinca, a trajat će sve do 1. siječnja, na Silbi se dan za danom održavaju originalni adventski događaji. Na Silbi je, naime, u ponedjeljak 26. prosinca na večer, ponovno okrunjen kralj i to nakon punih 200 godina.

Silba je nakon 200 godina opet izabrala kralja! Neizvjesna borba vodila se između dvojice kandidata s otoka, Donata Kalita Pavića i Marinka Lovrina. No, s 12 glasova više, pobijedio je Marinko Lovrin i ponio laskavu titulu kralja!“ otrila nam je Matilda Sindičić, vijećnica Mjesnog odbora Silbe koja se u sklopu adventskih atrakcija na Silbi uhvatila oživljavanja 200 godina stare otočke tradicije.

U staro doba, na blagdan svetog Stjepana, na Silbi se, naime, birao seoski kralj, uz dozvolu mletačkih vlasti. Njegov mandat je trajao 12 dana, odnosno do 6. prosinca, kada se slavi blagdan Sveta Tri kralja. Ovaj je običaj prestao živjeti među otočanima u prvoj četvrtini 19. stoljeća, a mi smo ga upravo jučer oživjeli u sklopu naše božićne čarolije na Silbi!“ pojašnjava Matilda koja je zajedno s članicama Mjesnog odbora Silbe okupljenima oko inicijative Silba u srcu, zajedno s kolegama iz agencije Idi za srcem, Kristijanom Lopcem i Aleksandrom Kovačevićem, koji produciraju sva događanja na Silbi i to bez budgeta i brojnim mještanima i volonterima, po prvi puta na otoku Silba organizirala manifestaciju “SVI zaJEDNO ZA BOŽIČNU ČAROLIJU NA SILBI”. Podršku su dobili i od Otočnog sabora i Turističke zajednice Silbe, ali onu najveću – od svih dobrih ljudi, otočana i volontera. T

27 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code