MOSTARAC DIZAJNIRAO MITSUBISHI I ŠKODU SUPERB

MOSTARAC DIZAJNIRAO MITSUBISHI I ŠKODU SUPERB

1. kolovoza, 2017.

 

Radim za Škodu, ali kao freelancer. Odgovara mi takav angažman, ne eksponiram se previše. Moja nadležnost je vanjski dizajn, radio sam aktuelnu generaciju Superba i novi SUV Kodiaq“, objašnjava Halilhodžić na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Za Omera Halilhodžića, bosanskohercegovačkog automobilskog dizajnera, svjetska javnost čula je početkom ovog milenija.

Tada je Mostarac s adresom u njemačkom Mainzu postao šef europskog dizajnerskog odjeljenja Mitsubishija i za kratko vrijeme učinio prepoznatljivim modele “japanskog dijamanta”.

“Akademiju likovnih umjetnosti, smjer industrijski dizajn, okončao sam u Sarajevu 1989. godine. Kako su me uvijek privlačili automobili, prvi posao sam pronašao u fabrici minibusa u rodnom Mostaru. Potom sam dobio američku stipendiju, a posredstvom tadašnjeg direktora sarajevskog TAS-a, Bernda Leistnera, početkom 90-ih našao se u Volkswagenovom timu dizajnera. Tokom četiri godine ‘službe’ u VW-u, učestvovao sam u kreiranju Golfa ‘četvorke’, Passata B5“, pričao je Halilhodžić.

Početkom 1996. godine prelazi u Mitsubishi gdje će se zadržati više od jedne decenije i učestvovati u stvaranju Colta, CZ2, CZ3, Lancera, Outlandera… 

“Rado se sjećam vremena provedenog u Mitsubishiju. Iako sam bio prvi čovjek europskog dizajnerskog odjeljenja, često sam putovao u Japan, gdje sam upoznao potpuno drugačiju kulturu. Prihvatili su me i dali mi odriješene ruke. Nakon što sam otišao iz Mitsubishija zatvorili su europski dizajnerski centar u Nizozemskoj, ali sada ga ponovo otvaraju i ne krijem da me zovu na staro mjesto”.

Nakon Mercedesa Halilhodžić je dobio posao snova svih dizajnera. Dovoljno je reći Ferrari, Maranello…

IZVOR: www.radiosarajevo.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code