MOST JE POKAZAO DA VELIKI BROJ GLASAČA ŽELI TREĆU OPCIJU

MOST JE POKAZAO DA VELIKI BROJ GLASAČA ŽELI TREĆU OPCIJU

9. studenoga, 2015.

a1029994-fa16-45fb-a46f-b76e7ce2356e

Mjesec dana prije izbora jednom sam vodećem članu MOST-a rekao da MOST ima šansu dobiti 16 zastupnika. Bio je iznenađen. Rekao je kako je njihov plan dobiti dva do tri zastupnika i graditi stranku za iduće izbore. Odgovorio sam mu da MOST sada mora ići na sve ili ništa, jer u protivnome na slijedećim izborima neće predstavljati ništa. Dodao sam da to predviđanje temeljim na želji hrvatskog naroda i glasača da pošalje jasnu poruku i HDZ-u i SDP-i da nisu upće zadovoljni s dvjema velikim strankama (HDZ-u i SDP-u) koje su o svoje unutar stranačkom totalitarnom ponašanju slične kao jaje jajetu

Napisao: Antun Babić

Govor Tomislava Karamarka, nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, na kojeg se beskrajno dugo čekalo, bio je politički nezreo i gotovo patetičan. Usprks njegovom uspjehu u izvlačenju HDZ-a iz ponora u koji su ga bacili Ivo Sanader i Jadranka Kosor, Karamarko nema kapacitet za premijera i vođu Hrvatske. Za spas Hrvatske i izbjegavanje dugotrajne i opasne političke krize, predlažem da Tomislav Karamarko preloži nekog drugog uvaženog vodećeg člana HDZ-a za mandatara hrvatske Vlade. To bi sigurno daleko brže dovelo do veće mogućnosti da HDZ koalira s MOST-om i sastavi vrlo stabilnu Vladu koja može izvuči Hrvatsku iz ove teške i izuzetno opasne situacije.

Važnost treće opcije sve više raste

Prije izbora upozorio sam HDZ-e da otupi oštricu prema MOST-u, jer će ga sigurno trebati kao koalicijskog partnera nakong izbora. Mjesec dana prije izbora jednom sam vodećem članu MOST-a rekao da MOST ima šansu dobiti 16 zastupnika. Bio je iznenađen. Rekao je kako je njihov plan dobiti dva do tri zastupnika i graditi stranku za iduće izbore. Odgovorio sam mu da MOST sada mora ići na sve ili ništa, jer u protivnome na slijedećim izborima neće predstavljati ništa. Dodao sam da to predviđanje temeljim na želji hrvatskog naroda i glasača da pošalje jasnu poruku i HDZ-u i SDP-i da nisu upće zadovoljni s dvjema velikim strankama (HDZ-u i SDP-u) koje su o svoje unutar stranačkom totalitarnom ponašanju slične kao jaje jajetu. Unatoč našim “velikim analitičarima i mudracima kako je u Hrvatskoj nemoguća treća opcija, MOST je itekako pokazao da je treća opcija nešto što jedan veliki dio glasača u Hrvatskoj želi. Sada će, kao što su to čuni predstavnici HDZ-a i SDP-a u izjavama nakon izbora još više hvaliti MOST I izjavljivati kako i oni zagovaraju slične reforme koje MOST zagovara. TO su već sinoć u njihovvim izjavama potvrdili. Prema izjavama na televiziji nakon izbora bilo je teško razlučiti tko se od dvije velike koalicije više dodvoravao MOST-u, onom istom MOSTU-u na kojeg su gledali s visoka i kojeg su prije izbora irelevantan “mostić” itd.
I SDP i HDZ-e se grdno varaju ako misle da će preveslati MOST. Niti jedan analitićar HDZ-a nije bio u stanju predvidjeti ovakav rezultata parlamentarnih izbora. Gospoda Tihomir Dujmović i prof. dr. Zdravko Tomac bili su previše zasljepljeni i neobjektivni u njihovim analizama. Šteta. Mogli su daleko više pomoći HDZ-u da su bili realniji i objektivniji.

Karamarko i Domoljubna koalcija nisu stvari dobitnik parlamentarnih izbora

Karamarko nije relativni dobitnik izbora osim ako govorimo o broju nanadata. Karamarko je protiv sebe imao najgoru Vladu u povijesti Hrvatske, a možda i najgoru vladu u Europi. On je tu Vladu mogao srušiti prije dvije godine kad je ta Vlada bila strašno omražema u hrvatskom narodu. Ostaje ključno pitanje zašto to nije to nije učinio? Tko mu to nije dozvolio. Možda Stipe Mesić? Da je netko drugi bio na čelu HDZ-a, ne Milan Kujundžić koji je na izborima u HDZ-u izgubio od Karamarka, Domoljubna bi koalicija jučer dobila više od 80 zastupnika i uplovila u sigurne vode vođenja Republike Hrvatske. Tko je zapravo branio Kzaramarku da izvede hrvatski narod i hrvatske građane na ulice i da zatražii ostavku Vlade RH, kao što su to prije nekoliko dana uspješno tražili građani Rumunjske?

Mala koalicijske stranke nisu donijele ništa uspjehu Domoljubne koalicije

HSS, HČSP, HSLS itd. u Domoljubnoj koaliciji bile su samo dekoracija koja je donijela dvije do tri tisuće glasova, a tražit će ministarska i druga mjesta. To je bila još jedna velika Karamarkova pogrješka i loša investicija.
Predsjedništvo HDZ-a mora žurno donijeti odluku želi li spasiti Hrvatsku ili ju želi s Karamarkom uvaliti u još veće problem? Karamarku treba ponditi svaku drugu dužnost osim premijera tj. mandatara Vlade i otvorit će se put za spas Hrvatske. U svim demokratskim i razvijenim zemljama vođa oporbe koji ne bi bio u stanju na parlamantarnim izborima do nogu potući Vladu i njezinog premijera koji su bili naomraženiji i najnepopularniji od uspostave te, države, kao što je to bio SDP u Hrvatskoj, odmah bi dao ostavku.
Ovo nije nikakav osobni stav ili netrpeljivost prema Tomislavu Karamarku, nego prvenstveno briga za opstanak hrvatske države. S borbom za samostalnom hrvatskom državom počeo sam 1973. i stekao sam veliko iskustvo u demokratskom i razvijenom svijetu. Ovo što se danas događa u Hrvatskoj vrlo je opasno. Svaki pojedinac mora snositi veliku odgovornost za budućnost Hrvatske. Tuđman nikada ne bi napravio griješke koje je napravio Tomislav Karamarko. Očigledno je deset godina cruženja s Mesićem i Manolićem ostavilo previše duboki trag u Karamarkovom političkom razmišljanju i političkoj logici.

Velika odgovornost Predsjednice Republike Hrvatske

U jutrošnjem pobraćanju hrvatskoj javnosti Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar – Kitarović pokazala je veliku zrelost i državničku mudrost. Nema nikave sumje da u sklopu svoje velike odgovornosti i Predsjednica bi trebala razgovarati s gospodinom Karamarkom i uvjeriti ga da on nema one nužne i potrebne vrline za vođenje hrvatske države u ovim teškim i kriznim vrmenima. Zar je bio potrebno da ga predsjednik HSS-a Hrg podsjeti na kraju Karamarkovog obraćanja javnosti da čestita MOST-u na odličnom izbornom rezultatu? To je katastrofalna griješka i najbolji pokazatelj da Karamarko ne zna misliti na nogama i da mu treba sve pripremiti. On je tu strađnu pogriješku učinio i nakon što je cijeloj Hrvatskoj bilo da bez bez MOST-a nije moguće sastaviti stabilnu Vladu Republike Hrvatske? Karamarko je bio dobitnik do sada, ali na ovim je izborima bilo nedvojbeni gubitnik, a gubitnici se moraju povući u interesu opće doborbiti stranke i države.T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 12 studenoga, 2015, 03:16

  BOŽO PETROV I DRAGO PRGOMET ,DVA VIDARA BEZ UMNOG DARA.
  OPET NAM SE ,NA DRUŠTVENO-POLITIČKI JELOVNIK NATOFRLJILI NOVI VIDARI ,B OŽO PETROVIĆ IDRAGO PRGOMET,ZA IZLIJEČENJE NARODNOG SIROMAŠTVA, A NI SAMI NISU OBRAZOVANI U TOM PODRUČJU VIDARENJA . ALI SU ONI DOBRI I SLJEDNI RIMOKATOLICI ,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA KOJIMA SU NAKLONJENE SVE METAFIZIČKE MOĆI APREHENZIJE DA U NAJKRAĆEM ROKU ,VEĆ SUTRTA ,NJIHOIVI GLASAČI OSJETE NARODNO BLAGOSTANJE I ZDRAVU DRŽAVU. PEREDPOSTAVLJAM DA SU UZOR TRAŽILI I NAŠLI U PROGRAMU POŠTOVANE MIRELE HOLY REIT,PA SE O TOME NJIHIOVI GLASAČI MOGU OGLASITI TEK ZA 4 GODINE. DOBRA PERSPEKTIVA I DOBRA NAMJERA VIDARA KOJA ĆE SE BENFICIRATI 4 –GODIŠNJOM NADPROSJEČNOM PLAĆOM U SABORU ,A N JIHOVI GLASAČI ZA TO VRIJEME MOGU OBJESITI ZUBE O KLIN.
  TAKO SE DANAS POJAVIŠE DVA NADOBUDNA KATOLIČKO-TRADICIONALNA DRIPCA SA PROGRAMOM ODRŽIVOG RAZVOJA NARODNOG BLAGOSTANJA ,NUDEĆI GRAĐANIMA SVOGA KRAJA, AKO IH IZABERU U HRVATSKI SABOR , VEĆ NOVO SUTRA ,A TO ZNAČI BOLJI I SIGURNIJ STANDARD ŽIVLJENJA OD ONOG KOJEG IMAJU A KOJI JE NA RUBU TOTALNOG SIROPMAŠTVA I GLADI. PA U TAKVIM OKOLNOSTIMA NJIHOVA PONUDA BIJAŠE PRIHVATLJIVA SVE U NAJBOLJOJ NAMJERI. MEĐUTIM , OVAJ DVOJAC BIJAHU , KAŽU DRUGI ,VISOKO-KVALIFICIRANE MEDICINSKE ZANATLIJE, DAKLE ,LJUDI KOJI NAJMANJE RAZUMIJU ŠTA SU TO DRUŠTVNENI I DRUŠTVENO-PROIZVODNI ODNOSI IZ KOJIH EMANITRAJU OVI VLADAJUĆI PROBLEMI SIROMAŠTVA I GLADOVANJA U KOJIMA ONI ŽIVE. DAKLE ,ONI NEMAJU ZNANSTVENE SPOZNAJE ŠTA SU TO DRUŠTVENI ODNOSI A JOŠ MANJE DRUŠTVENO-PROIZVODNI ODNOSI ,KAKO NASTAJU I ŠTA ONI PROIZVODE. PREMA TOME ONI SU JAVNO VARALI I PREVARILI BIRAČE,GRAĐANE, KOJI SU U DOBROJ NAMJERI I U SV OM INTERESU DALI POVJERNJE OVIM LAŽOVIMA . PA OSIM DRUŠTVENE OSUDE I OSUDE NJIHIOVIH PREVARENIH GLASAČA NEMA DRUGOG LIJEKA ZA OBRANU I ZAŠTITU OD TAKVIH NADOBUDNIH I NEUKIH DRIPACA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. tele2
  #2 tele2 11 studenoga, 2015, 17:35

  Tuđman je imao ideje iz 19 stoljeća. Račan je bio ljenčina. Sanader je bio lopov , a inače neshvaćena poštenjačina. No, Milanović je nešto najgore što se može zamisliti – poludjeli huligan koji je defarmirao društvo i politiku. Kad se sagledaju posljedice tog djelovanja, nastupit će sveopći antiklimaks, tako da će u tom času najbolje biti ako se zateknemo negdje na dalekim južnim morima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Krah
  #3 Krah 9 studenoga, 2015, 14:40

  Žalosno je što su Karamarko i Brkić napravili od HDZ.10-ak ili koliko maddata izručili podobnicima, kojekakvim “Žnj” strančicama koje ne mogu doći do mandata. još će i neškolovane podobnike iz Slavonije ubaziti iz HDZ koji nemaju povjerenje baze. Oni moraju odstupiti. Žalosna sam što sam od prvih dana u HDZ-u. Bez njih bi bilo još više mandata i onima koji su u HDZ-u.Pitanje je rade li to oni namjerno !

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ja
  #4 Ja 9 studenoga, 2015, 12:51

  Preko mosta domoljublja nikad dosta!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. EUSTAHIJE
  #5 EUSTAHIJE 9 studenoga, 2015, 09:11

  NIJE OVO AUSTRALIJA VEĆ BALKANSKA DEMOKRACIJA. MOST JE IGRAČKA U RUKAMA BOZANIĆA I KAPTOLA JER NIKAD NISU VJEROVALI MESIĆU I KARAMARKU.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code