MOSLAVAČKE GLJIVE

MOSLAVAČKE GLJIVE

4. studenoga, 2019.

 

 

 

Od najranijega siromašna moslavačkoga djetinjstva 68-godišnja Ankica Jakupović iz  Galdova (ras)poznaje i razlikuje jestive od otrovnih gljiva. U mladenačkoj je dobi, zajedno s roditeljima, odlazila u šumovita brda Moslavačke gore i ondje skupljala one najčešće, vrganje velikih klobuka. Bilo je to iz egzistencijalnih životnih potreba prehrane mnogočlane obitelji, baš kao i danas, kad ubranim i prodanim darovima prirode, gljivama, upotpunjuje kućni budžet. Umjesto stotinjak kuna za kilogram u Zagrebu, gospođa Jakupović u Sisku kod trgovinskoga centra “Kauflanda” svoje vrganje i lagve prodaje upola jeftinije.

Taj je podatak improviziranom prodajnom mjestu na parkingu privukao i štedljiva pričuvnoga pukovnika HV-a,  bivšega načelnika MORH-ova županijskoga ureda obrane, koji se odlučio za značajnije vrganjske zalihe. Nastavnik tjelesnog odgoja gospodin Kazakov reče nam da iz domovine Bugarske nema iskustva s gljivama, ali da je već dugo Hrvat i da nije isključeno da ih uključi u svoju prehranu.

– Moj suprug, bivši radnik sisačke metalurške industrije, invalid i branitelj je bez jedne ruke, a sin razvojačeni hrvatski branitelj, također bolestan, s mirovinom od 2.500 kuna. Ja imam osteoporozu, kičmene bolove, primam blokade, ali moram nastaviti borbu s nevoljama. I snaha mi boluje, a drugi sin sa srčanim tegobama živi na Krku. Još bismo se i snalazili da se za nas visoka kreditna obveza ne mora podmirivati. Kuća nam je izgorjela, pa smo morali stvoriti novi obiteljski krov nad glavom u Galdovu, na početku susjedne Hrastelnice.

Doznajemo na kraju da je gospođa Jakupović u branju gljiva često na području moslavačkoga Podgarića, te Žažine i Orlekovića u lekeničkom Pokuplju. Svoje kupce, pak, upoznala je s načinom izrezivanja i sušenja gljiva na suncu, koje se potom spremaju za zimnicu u staklenke. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Linda Mark
  #1 Linda Mark 11 veljače, 2020, 12:23

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu u vezi sa osiguravanjem zajma bez osiguranja, tada se danas obratite gospodinu Davidu Wilsonu za vaš zajam

  Nude sve vrste zajma koje nude

  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je David Wilson financijski zajam mjesto na kojem ga možete uputiti, samo mu recite da ja gospođa Linda McDonald usmjeravam vam sreću ………………. ….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code