MONOKOMEDIJA PO HODAKOVIM KOLUMNAMA „ŽIKINA DINASTIJA U LIJEVOJ NAŠOJ“

MONOKOMEDIJA PO HODAKOVIM KOLUMNAMA „ŽIKINA DINASTIJA U LIJEVOJ NAŠOJ“

21. ožujka, 2018.

 

Žikina dinastija u lijevoj našoj“ je urnebesna i zabavna predstava o hrvatskoj političkoj patologiji. Hrvatstvo i danas u neovisnoj Republici Hrvatskoj je tabu, protivljenje i osporavanje hrvatstva se plasiralo u mentalitet, generacije i generacije stjecale su privilegije osporavajući svoj mali hrvatski narod.

Ima više od dva desetljeća kako taj za neke sporni hrvatski narod uživa svoju državu, a s tim se nekada privilegirani počev od Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Titove SFRJOT teško mire. O tome Zvonimir Hodak iz tjedna u tjedan na duhovit način upozorava u svojoj kolumni

Napisao: Dražen Stjepandić

Predstava će svoj kazališni život započeti u Zagrebu 18. 19. i 20. travnja na Maloj sceni, Medveščak 2. Pretpremijera, premijera i prva izvedba. U subotu 21. travnja zakazano je prvo gostovanje u Gospiću.

Hit predstava

Poslije više od godinu dana priprema pred publiku izlazi „Žikina dinastija u lijevoj našoj“. Istu predstavu po kolumnama Zvonimira Hodaka „Histrionski dom“ najavljivao je za početak veljače, ali kako je glumac Antun Tudić bez objašnjenja, nakon što je u uredu Zvonimira Hodaka pred poznatim odvjetnikom i dramaturgom ove monokomedije zdušno pristao odigrati istu, čak počeo uvježbavati tekst, a kasnije iz samo njemu poznatih razloga odustao, otkazujući suradnju uoči premijere esemesom, ovog teatarskog zadatka se prihvatio mladi glumac Šiško Horvat Majcan. Poslije se u kazališnim kuolarima šuškalo kako je tekst monokomedije po Hodakovim tekstovima nesuđeni protagonist Antun Tudić nosio na ogled u svoj matični „Kerempuh“ gdje su mu sugerairali da predstavu minira, jer je procijenjeno da je to nesumnjivo hit predstava, a kako se istodobno u tome kazalištu pripremala Frljićeva predstava „Šest lica traži autora“, „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ je predstavljala ozbiljnu kunkurenciju kao jedini ozbiljan teatarski odgovor na Frljićeve provokacije. Nažalost, Zlatko Vitez premda je bio upoznat s tim informacijama kao da je jedva čekao da se riješi škakljivog Hodakovog teksta, pa je idejnog začetnika i dramaturga predstave „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ optužio je za poslovnu neozbiljnost. Srećom postoji i Mala scena gdje će predstava premijerno biti izvedena.

Stvarne osobe

Uz „Žikinu dinastiju u lijevoj našoj“ izraz monokomedija, odnosno humorna monodrame iz suvremenog života u Republici Hrvatskoj najbolje pristaje. “Žikina dinastija u lijevoj našoj” je nastala po kolumnama “Lijevom našom” Zvonimira Hodaka. Obično se kaže kako u Hrvatskoj nema humora, „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ to demantira. Ima ga i dolazi direktno s ognjišta, iz šiljastih glava, kako to rasistički navode brojni ljevičari.

Čuveni zagrebački odvjetnik svakog tjedna ispisuje kolumnu „Lijevom našom“ na portalu „Dnevno“ i tjedniku “7 dnevno”. Branio je mnoge ljude, a u svojim kolumnama, uporno i nepopustljivo brani hrvatstvo. Hodakove kolumne prepune su stvarnih osoba, a neke od onih o kojima piše opravdano ih naziva – Žikina dinastija.

Žikina dinastija u lijevoj našoj“ je urnebesna i zabavna predstava o hrvatskoj političkoj patologiji. Hrvatstvo i danas u neovisnoj Republici Hrvatskoj je tabu, protivljenje i osporavanje hrvatstva se plasiralo u mentalitet, generacije i generacije stjecale su privilegije osporavajući svoj mali hrvatski narod.

Ima više od dva desetljeća kako taj za neke sporni hrvatski narod uživa svoju državu, a s tim se nekada privilegirani počev od Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Titove SFRJOT teško mire. O tome Zvonimir Hodak iz tjedna u tjedan na duhovit način upozorava u svojoj kolumni.

Još Hrvatska ni propala, a ognjištarski, primitivni thompsonovski humor tek stupa na scenu Male scene.

Trajanje monokomedije je 70 minuta.

Glumi: Šiško Horvat Majcan

Režija: Šiško Horvat Majcan

Dramatizacija: Dražen Stjepandić

Produkcija: Umjetnička organizacija „Ecipecipec“ Zagreb

Medijski pokrovitelji: “7 dnevno”, “Radio Martin”, “Maxportal”, “Projektvelebit.com” i “Tjedno.hr”… T

 

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ranko
  #1 Ranko 26 ožujka, 2018, 14:02

  Mogla bi tu zaigrati i sisačka crvena nakarada: žurno smijeniti zelembača bernardića i svoju guzičetinu dovući do sjedišta sdp-a. Ondje je čekaju njoj nesimpatični d(a)vorko vidović, ali i ostoja ranković, specijalist za svastiku hakenkrojc, gajdaš dončić,pop đujić i drugi genijalci. A ona zadarska kreštalica glasovac takaj

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. basinac
  #2 basinac 26 ožujka, 2018, 10:57

  Sklonite više tog vampira i njegove bljuvotine.Znali on išta drugo reć već ove udbaške fore.Tipičan gubitnik koji nezna što bi,samo lavež

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. merle
  #3 merle 25 ožujka, 2018, 23:23

  GOVNARI tovar ante tomić,kuja jelena lovrić,kreten jurica pavičić i 90% proč…….NOVOG LISTA te 100% IZROD matija babić i indeksovci SADA SAM SKORO 100% UVJEREN EDUCIRALI “franu” ILI IM JE MOŽDA ON GLAVNI “MENTOR” JER TAKVIH “VAMPIRA” KOJI SIŠU NAŠU HRVATSKU KRV SVIJET NE POZNAJE!!!???

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 21 ožujka, 2018, 20:30

  TKO JE ZVONIMIR HODAK?????

  U PRVOM REDU ,ON JE SKOLASTIČKO-DOGMATSKI ČINOVNIK JEDENE STARE PROFESIJE KOJA JE NIKAL U RUBOVSKO-KASTINSKOM SUSTAVU MATERIJALNIH ODNOSA , A NE OPĆEDRUŠTVENIH INTERESA ,JER JE NJENA SVRHA BILA KAKO POSREDOVATI U PROTURIJEČNIM INTERESIMA VLADAJUĆIH,ODNOSNO ,VLADAJUĆE KASTE . PA JE TAKVA SLUŽBA POSTALA PROFESIJA ZA POSREDOVANJE KOJA JE NAJMANJE IMALA DRUŠTVENI KARAKTER ,MAKAR O NJOJ HEGEL GOVORI KAO O PROFESIJI KOJA IMA DRUŠTVENI KARAKTER. NISAM TAKO PAMETAN ,NI OBRAZOVAN DA PODUČAVAM ILI REPLICIRAM VELIKOM I NENADAMŠNOM FILOZOIFU ,VEĆ ĆU SE POSLUŽITI NJEGOVOM SANTENCIJOM KOJA IMA MJESTA U OVOM MOM NEGIRANJU DRUŠTVENOG KARAKTERA OVE PROFESIJE, A ONA JE, CITIRAM HEGELA:NAIME ,NAMJERU DA SE U NAUCI NE ODAJEMO MISLIMA DRUGIH OSLANJAJUĆI SE NA NJIHOV AUTORITET , VEĆ DA SVE ISPITUJEMEO SAMI I DA SE RUKOVODIMO SAMO SVOJIM VLASITITIM UVJERENJIMA ,ILI ,JOŠ BOLJE,DA SVE PROIZVODIMO SAMI I DA JEDINO VLASTITU TVOREVINU SMATRAMO ZA ON ŠTO JE ISTINITO.=KRAJA CITATA.PA TAKVA PROFESIJA ,KROZ POVIJEST DRUŠTVENIH ODNOSA ,UVJEK JE IMALA INTERESNI KARAKTER ISKLJUČIVO ,VLADAJUĆIH STRUKTURA ,JER ROBOVI ILI U MODERNOM KLASNO-KAPITALISTIČKOM SUSTAVU ODNOSA, RADNICI ,NISU IMALI SVOJE POSJEDOVNO VLASNIŠTVO KOJE BI IH STAVLJALO U POLOŽAJ KORIŠTENJA TUĐE RADNE SNAGE, ILI ŠPEKULATVIIH MANIPULACIJA TRŽITEM RADNE SANGE I NJIHIVIH PROIZVIDA, PA IM TAKVA SLUŽBA NIJE BILA POTREBANA,NE U OVAKVOM SVOJSTVU.PA TIČUĆI SE NJEGOVOG OBRAZOVANJA ,ON JE DRUŠTVENO-POLITIČKA TABULA- RAZA,I NEMA NIKAVIH UMNIH I DUHOVNIH POTENCIJA DA ZNA MISLITI ,A NE ZANTI MSILITI ,ZNAČI PO HEGELU,PREDICIRATI SE KAO BIĆE NESRETNE SVIJESTI KOJE NIKADA NIJE SA SOBOM NI PO SEBI ,JER JE UVIJEK ONOSTRANIO BIĆE.
  PA OBAVJEST O NEKOJ ,NAVODNO, PRIPRENLEJENOJ KNJIZI KOJA GOVORI O NEKOJ ,PO NJEMU ,HRVATSKOJ LJEVICI,A KONSTATIRALI SMO DA NJEGOV STUPANJ OBRAZOVANJA ODAJE GA,REKO BI HEGEL, BIĆEM NESRETNE SVIJESTI KOJE NIJE SVJESNO SEBE KAO PREDMETA SVIJESTI NI SVIJETA U KOJEM ŽIVI,PA JE PRAVA LAKRDIJA ČUTI O NEKOJ NJEGOVOJ KNJIZI ČIJI JE SADRŽAJ DRUŠTVENO-POLITRČKOG KARAKTERA ,JER JE SVAKOM ČITATELJU PORTALA I FACEBOOKA BILO MOGUĆE ZAPAZITI TE KATOLIČKE,HAJDUČKE DINARSKO-ALTAJSKE DAVORIJE .

  PA POŠTOVANI GOSPODIN HODAK,HODAJUĆI ,ZATUCANI KATOLIČKI ,IDNDOKTRINIRANI ,HOMO-EREKTUS ,SA SVIJEŠĆU NA STUPNJU,REKAO BI HEGEL,NESRETNE SVIJESTI,KADA NAŠ HODAJUĆI DINARSKO-TRIBALNO-ANTROPOIDNI STEPINČEVSKI,POKRŠTENI BALIJA, SE STALNO POJAVLJUJE I IDENTIFICIRA SA SVOJIM KATOLIŠTVOM ,ONIM STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA, ŠTO BIVA RAZVIDNO,SVAKOM ANIFAŠISTIČKOM SLAVENSKOM AUTOHTONOM HRVATSKOM GRAĐANINU, JASNA PREDLODŽBA O KOME JE RIJEČ I TKO JE AUTOR TOG PANFLETA ILI KATOLIČKO-STEPINČEVSKE PASQUILE , PRAVNIK,KOJI NIKADA NIJE NAUČIO MISLITI OSIM SLUŠATI I VJEROVATI U POSTULATE ,ZLOČINAČKE CRKVE .

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. AZ MOD
  #5 AZ MOD 21 ožujka, 2018, 20:22

  Slijedeća predstava bi mogla biti o pedofiliji druga tita i njegovih gučenja,,,

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code