NAJNOVIJE NA PORTALU

MOBILNA MAMOGRAFIJA

MOBILNA MAMOGRAFIJA

20. ožujka, 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zajednicom pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj organizira javnozdravstvenu akciju „Dan narcisa“. Suradnici ove akcije su Klub žena liječenih od raka dojke, Hrvatska liga protiv raka, Liga protiv raka zagrebačke županije, Zagrebačka liga protiv raka i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ .

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u svijetu, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. To je vodeći uzrok smrti od raka u žena, iako vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. U svijetu se godišnje dijagnosticira 1,3 milijuna novih bolesnica s rakom dojke, a 460.000 žena umire svake godine. Smrtnost se smanjuje u onim razvijenim zemljama koje već nekoliko desetljeća provode program ranog otkrivanja. U Republici Hrvatskoj godišnje se svake godine povećava broj novooboljelih i umrlih žena. Prema zadnjim izvještajima pojavnost je oko 2.300, a smrtnost oko 900 žena godišnje. Rak dojke zauzima visoko mjesto na rang ljestvici javnozdravstvenih problema i u Zagrebu, kod žena Grada Zagreba nalazi se među prvih 5 uzroka smrti. U 2012. godini u Gradu Zagrebu je umrlo 206 žena što je učešće od 2,44% u ukupnom broju umrlih.

Povodom „Dan narcisa“ – javnozdravstvene akcije tijekom koje se želi osvijestiti javnost, posebno žene, o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke organizirana je mobilna mamografija u subotu 21. ožujka 2015. godine na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati. Pozivamo naše sugrađanke starije od 40 godina da se predbilježe za ovaj besplatni pregled na broj telefona 01 46 96 309.

One žene koje ne stignu na mamografski pregled u subotu 21. ožujka mogu se na isti broj telefona prijaviti na pregled za neki drugi termin u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na adresi Mirogojska cesta 16. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code