MLJEKARSTVO PREPUŠTENO PROPADANJU

MLJEKARSTVO PREPUŠTENO PROPADANJU

29. siječnja, 2018.

 

 

Ovo je samo jedan od rezultata ulaska Hrvatske u EU i naših pregovora kojima je naš pregovarački tim udario zadnji čavao u lijes našem selu i našoj poljoprivredi. Od ulaska u EU naša poljoprivreda je gotovo nestala i upitna je njena budućnost.
Da je Ministarstvu poljoprivrede i ovoj vladi stalo do mljekara, sazvali bi hitnu sjednicu vlade i pronašli rješenje za spas

Napisao: Tihomir Grdinić, član povjerenstva za poljoprivredu i selo

Protekla je još jedna godina koja je za proizvođače mlijeka bila teška i razočaravajuća. Puno je bilo očekivanja i puno se toga moglo čuti iz usta resornog ministra Tolušića, ali rezultata nažalost gotovo da i nema.

Posljednjih je godina došlo do velikog pada broja farmi koje se bave mliječnim govedarstvom, pada broja krava, pada proizvodnje mlijeka. Nažalost Hrvatska trenutno iz domaće proizvodnje podmiruje samo 56 posto potreba za mlijekom.

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu pozorno je pratilo sektor mljekarstva i iz svega dosad učinjenog od strane Ministarstva poljoprivrede sada je sigurno da je ono diglo ruke od mljekarstva i nema namjeru spašavati proizvođače mlijeka, običnim rječnikom rečeno uvoznički lobi ima kontrolu u sektoru mljekarstva, a ministarstvo je samo puki promatrač.

Nagomilani problemi

Nedopustivo je da se u deset godina broj proizvođača mlijeka sa 64 tisuće OPG-a smanji na manje od 7 tisuća proizvođača kojih će ako se ovako nastavi i ove godine nestati po procjenama za oko 1 tisuću, dok istodobno raste uvoz, a da vlade nisu hitno intervenirale i rješavale nagomilane probleme. Prema podacima HPA (Hrvatske poljoprivredne agencije) ukupna količina mlijeka i ukupan broj isporučitelja u 2017. godinu je: 7.026 (isporučitelja mlijeka) i količina 476.656.475 (količina isporučenog mlijeka (kg). Količine isporučenog mlijeka predstavljaju ukupno proizvedene količine mlijeka u 2017. godini koje je isporučeno u mljekare. Podaci ne sadrže proizvedene količine mlijeka koje se prodaje na kućnom pragu u prerađenom ili neprerađenom obliku te količine mlijeka koje gospodarstvo koristi za osobnu potrošnju.

Uvoz mlijeka u Hrvatsku svakim danom je sve veći i potkrepljuje našu tezu da uvoznički lobi ima glavnu riječ.
Ovo je samo jedan od rezultata ulaska Hrvatske u EU i naših pregovora kojima je naš pregovarački tim udario zadnji čavao u lijes našem selu i našoj poljoprivredi. Od ulaska u EU naša poljoprivreda je gotovo nestala i upitna je njena budućnost.
Da je Ministarstvu poljoprivrede i ovoj vladi stalo do mljekara, sazvali bi hitnu sjednicu vlade i pronašli rješenje za spas. Nažalost i ova vlada nema sluha za proizvođače mlijeka!

Fond za mljekarstvo

HSP i dalje predlaže da se žurno osnuje fond za mljekarstvo. Osnivanjem toga fonda pomoglo bi se proizvođačima, a u njega bi se od svakog prodanog mliječnog proizvoda slijevalo 0,5 kuna, što bi se izravno vraćalo hrvatskim seljacima koji proizvode mlijeko.

HSP traži da se spriječi uvoz loše hrane, te  poboljša sustav kontrole, a  inspekcije konačno počnu raditi svoj posao.
S obzirom da smo članica EU treba se promijeniti trend neiskorištenosti EU fondova koji daju mogućnosti korištenja sredstava za razvojne projekte poljoprivrede.
Korištenjem sredstava iz Fondova svjedočit ćemo stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti, očuvanju postojećih radnih mjesta, povećanju opsega usluga za stanovnike ruralnog područja i poboljšanju kvalitete usluga koje se pružaju, te poboljšanju socijalne strukture u ruralnim područjima.
Opći je zaključak da je jedina prepreka korištenju tih sredstava nedovoljna informiranost i educiranost ciljane skupine stanovništva. HSP traži od mjerodavnih da pomognu našim poljoprivrednicima i da se izmjeni postojeće stanje na bolje. Time nam sela ne bi nestajala, a mladi bi ostali živjeti i raditi na selu.
Vrijeme je da se resorno ministarstvo pokrene i da konačno počne djelovati.
Bez obzira na tzv. EU direktive ministar poljoprivrede ima mehanizme kojima može djelovati na sprječavanju ovakvih poremećaja u proizvodnji mlijeka. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 29 siječnja, 2018, 16:02

  zato je i opao broj krava.
  Ima sela gdje trebaš promisliti kod koga pokazati kravu.
  gdje su oni lijepi dani, kada se od mlijeka moglo živjeti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code