MIROSLAV GAVRILOVIĆ IZ ČAČKA SANJA NOVI POHOD NA HRVATSKU

MIROSLAV GAVRILOVIĆ IZ ČAČKA SANJA NOVI POHOD NA HRVATSKU

17. siječnja, 2016.

Patrijarh-Irinej-dnevne


“To se dešava u jednoj hrišćanskoj, katoličkoj zemlji gde smo do 11. veka bili jedna crkva, gde smo se do juče smatrali srodnim narodom, gde smo nekada zajednički živeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživelo preko milion njihovih predaka”, kaže patrijarh Irinej

Napisao: Ante Matić

Moj uzor i učitelj u pisanju proze, briljatni prozaik Ivan Raos, imao je katkad neku čudnu svoju poštapalicu, ili bolje rečeno neku vrstu kletve kad bi ga netko naljutio ili nečim ozlojadio, pa je znao jetko reć:dokle tako, zlo i naopako, krvavo vam podnebesje, krvavo ti podnebesje. A podnebesje je sve što je ispod nebeskog svoda, sve što je na zemlji i u zemlji, sve što je u vodi i na vode, što pliva, roni, što po zemlji hodi, što po vodi brodi i, sve što po zraku leti. Sve što je bilo i bitisalo i sve što jest i sve što će biti. I sve je to krvavo! Neka mu je laka rodna hrvatska gruda, sjetio sam ga se ovih dana, kad su me ozlojadili i naljutili neki srpski zlotvori i neki hrvatski političlki idioti, neki naši budalaši.

Svi isto misle

Nakon svega što se događa ovih dana u Hrvatskoj kao državi u svijetu priznatoj, članici NATO-u i Evropske Unije, mene silno zabrinjava i užasava kao čovjeka rodom iz kolijevke hrvatskle državnosti i hrvatskog kraljevstva, kao pisca koji je pokušao pričama, romanima i pjesmama otvorit oči hrvatskim slijepocima, da politički progledaju i da shvate konstatnu opasnost od srpskog naroda. Kažem, od srpskog naroda. Reći ćete mi, pa ne radi to srpski narod, nego to rade neki političari i ljudi na vlasti i prvi vlasti. Malo morgen. Svi ti njihovi profesori, učitelji, zemljoposjednici, seljaci, akademici, pisci, glumci, novinari, torbari, opančari…svi oni isto o nama misle; oni čine srpski narod. I zato ostajem kod moje spoznaje, da postoje na zemaljskoj kugli dobri i loši ljudi, dobre i loše obitelji, dobri i loši narodi. Ono što rade tirani, osvajači i zavojevači nekih naroda drugom narodu, to od njih traži taj narod, pa zašto njemački narod nije zaustavio Hitlera u njegovim zlodjelima, zašto Rusi nisu zaustavi u svom strašnon zlu Lenjina i Staljina ili kineski narod Mao Ce-tunga, ili u Kampučiji Pol Pota. Zar rimski narod nije odobravao sve što su radili njihovi imperatori raznim plemenima i narodima, zar nisu bili odušeljeni Mongoli svojim Džingis Kanom, Francuzi osvajačem Napalenom, Talijani svojim Musolinijem, pa kad nije uspio onda su ga naopačke objesili.

Studirao sam u Beogradu

Imao sam neku sudbinu živjeti i studirati u nekoliko država na starom kontinentu, pa sam upoznao ljudske slabosti, sklonosti i navade naroda u tim zemljama. Studirajući u Beogradu upoznao taj narod, isto onako kako sam upoznao talijanski narod studirajući u Firenci i Sieni, ili Makedonce studirajući u Skopju; kažem i ne lažem, u ovom slučaju upoznao sam srpski narod kao narod, njihove pisce četnike početnike i prave četnike, velikosrbe, njihove svećenike i akademike kao ideologe i podstrekače velike Srbije, činitelje Memoranduma programa o stvaranju Velike Srbije i širitelje Garašanovova paklene ideje, da ćemo se ćerati do istrage naše ili vaše, a to znači do istrbljenja hrvatskog naroda i conte zloguka Vuka, da su Srbi svi i svuda i da su Hrvati Srbi katoličke vjere, a o njihovim oficirima, oficirušama, đeneralima, vojvodama, uhodama, kosovcima, udbašima, estradnim četnicima pjevačima i pjevačicama, da se i ne govori, izlišno je trošiti riječi.
Ništa od toga kao da ne vide hrvatski slijepci, hrvatske političke budale koji su na vlasti. Dok srpski partijarh bezočno laže i optužuje naše pretke, naš narod i nas živuće, svi šute, šute na pantovčaku, šute u Saboru, pa čak šute i na Kaptolu. Opat je na djelu vrijeme srpske ponerologije u Hrvatskoj, kažem i ne lažem, opet je na djelu prokleta hrvatska šutnja. Dokle ćemo biti za Srbe ustaše i njihove sluge, trećega za njih nema. Pa vidite li što rade Srbi na hrvatskoj televiziji, na radiju, u novinama, u državnim poduzećima, posvuda su se razmjstili i tako se pakleno dobro rasporedili, pa mi svake nedjelje pokvari ručak (nedjeljom u 2) ona četnolika spodoba Aca, pa me naljuti sportski komentator Mićo, pa me ogorči ona alapača Danijela na osmom katu, pa me škopigudavon sin Milorad ražalosti u dnevniku, pa me ona narogušena plavuša Jasmina raspizdi u svojoj emisiji, pa mi dopizdi onaj na dalekovdnici onaj biši Jovanovići…ta agresivna i antihrvatski usmjerena svetisavska bratija i hrvatski komunistički rudimenti u vlasti, titoidi, šuvaroidi pri vlasti, u medijima; ma posvuda su, u strankama, u bankama, u razunim udrugama, u insticijama, u redakcijama, kao živo zlo ispod krvavog podnebesja.

Papa Talijan

Dok srpski partijarh, rodom od Čačka laže, kleveće i optužuje hrvatski narod za nešto što su njegovi činili nama, svi šute kao da ih nije. Svoje zločine riječi i njihova povijesna zla pripsuje patrijarh Irinej nama; mojemu djedu, ocu, meni, tebi, nama, živima i mrtvima. Oni idu tako daleko, da pokušavaju spriječiti kanonizaciju hrvatskog sveca i mučenika Alojzija Stepinca. Zasada prilično uspijvaju, jer je na Petrovoj stolici Talijan! Kroz duga stoljeća, što smo to mi Hrvati dobroga doživjeli od talijanskih papa. Imali smo veliku sreću, kad smo, potkraj dvadestoga toljeća, stvarali svoju samostalnu državu Hrtvatsku, na Petrovoj stolici, sjedio je Poljak papa Karol Jozef Wojtyla. A neslužbeni patrijarh u Hrvatskoj prijestolnici Pupovac nadolijeva ulje na vatra na sve ono zlo što sprski pisci, svećenici i akademici rade protiv hrvatskog naroda. Kako smo brzo zaboravili čuvenu Matoševu rečenicu – opomenu, koju je napisao na jednom listu papira dok je životario u Beogradu 1909. godine:
Srbi lažu – to im je od Boga!
Kako će hrvatska vlast reagirati na notorne laži, klevete i uvrede srpskog patrijarhe Irineja, kad ključna mjesta u hrvatskim medijima drže Srbi prečani i hrvatski komunisti, partizanski i udbaški okoti. Oni su ovisnici o Srbima kao o drogi. Srbodrogirani Hrvati, odnosno posrbice sa svojom „braćom“ Srbima prečanima, stalni su remetilački faktor u državi Hrvatskoj, konstatna opasnost za hrvatsku slobodu, za hrvatsku državu, a srpske snahe i zetovi su posebna tužna i ružna hrvatska velepriča!
Na kraju, zamislite što je ta svetosavska moralna nakaza, rođen i kršten kao Miroslav Gavrilović od Čačka, sada patrijarhe Irinej, izrekao u svojoj božićnoj propovijedi: „Sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doć.
Za njega ne postoji Hvrtaska, nego neke njegove „svete srpske zemlje“ Dalmacija, Lika, Slavonija, Baranja, Kordun, Banija. Taj Gavrilović od Čačka govori o nekom sprskom strahu u Hrvatskoj.
“To se dešava u jednoj hrišćanskoj, katoličkoj zemlji gde smo do 11. veka bili jedna crkva, gde smo se do juče smatrali srodnim narodom, gde smo nekada zajednički živeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživelo preko milion njihovih predaka”, kaže patrijarh Irinej u božićnokj propovijedi. Sapenti sat!T

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ćirilica na granatama
  #1 Ćirilica na granatama 20 siječnja, 2016, 08:59

  Dok se mi pokušavamo snaći u srskom specilalnom medijskom, vjerskom i nacional-šovinstičkom napadu na hrvatski narod i njegove svetinje, njegove tradicionalne vrijednosti, njegovu prošlost, njegovu sadašnjost, neka se ne zaboravi da su cirilična slova pisala na granatama koje su razarale Vukovar. Sličnim ciriličnim, svetosavskim medijskim granatama gađa nas Irinej, njegovi igumani, prote, spski pisci i akademici…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 21 siječnja, 2016, 08:35

   SAVJEST SVIJETA ODBIJA SRPSKU MITOMANIJU!

   NISU VRATA RAJA ISTO
   STO I PAKLENOG LONCA
   POKLOPAC

   Pрављење странице Википедија:Оспорена тачност

   21:35, 2. јануар 2010. Dzordzm (разговор | доприноси) је обрисао страницу Википедија:Оспорена тачност (Википедија није форум или огласна табла: odjebi. садржај је био: ‘BOSANSKI JEZIK Bosanski jezik je zajednicki jezik za sve ljude koji zive u zemlji koja se jos prije naseljavanja Slavena na n…’ (а једи)
   14:03, 29. октобар 2008. Dungodung (разговор | доприноси) је обрисао страницу Википедија:Оспорена тачност (Без (релевантног) садржаја: садржај је био: ‘Najstariji cirilicni zapis je POVELJA KULINU BANU.’ (а једини уређивач је био

   ‘213.198.193.132’))
   Кршење ауторских права, рекламирање, и неважне ствари ће бити уклоњени без претходног обавештења. Материјал који се уноси у Википедију мора бити проверљив. Ако не желите да се Ваше писање даље мења, уређује и редистрибуира, не шаљите га овде.

   Кршење ауторских права, рекламирање, и неважне ствари ће бити уклоњени без претходног обавештења. Материјал који се уноси у Википедију мора бити проверљив. Ако не желите да се Ваше писање даље мења, уређује и редистрибуира, не шаљите га овде.

   Amfilohije Radovic je raskolnik u Crnogorskoj Crkvi u kojoj igra ulogu rusitelja jedinstva svoje Crnogorske crkve za racun Srpske pravolsvne crkve. Izmisljotine koje koristi da se jednima suprotstavi, a drugima dodvori mogu se uociti i na Wikipediji, na kojoj mozemo procitati gornje citirane retke kao – neprihvatljive podatke jedne mitomanije.

   Tako stvari, dakle, stoje na civilnom planu i u ozracju kulture informacija naseg vremena.

   A ocito je da njegova podrivacka uloga u Vaticanu nista bolje ne stoji. Napokon, kad bude provjereno njegovo tuzakanje protiv jednog katolickog heroja vjere, Amfilohije Radovic ce biti – autor argumenta da se je Postulatura u korist karinala Stepinca vodila vrlo korektno, a sad i – otvoreno.

   Odluka Svete Stolice u korist Knaonizacije kardinala Stepinca bit ce i velika usluga Crnogorskoj nacionalnoj pravoslavnoj Crkvi, koja nastavlja tradiciju Crkve u Illyricumu, koju je utemelljio sveti Pavao Apostol, a s cime Srpska Pravoslavna Crkva nema ama bas nikakve veze.

   Sapienti sat.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 22 siječnja, 2016, 07:23

   Kad Gavrilovic dodje sa svojim mackarama do Petrinje, tu ce dobiti onoliko salame koliko mu moze uci do grla.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 18 siječnja, 2016, 06:59

  (NE)KAD BEZUMLJE ZASLUZUJE ODLIKOVANJE

  Ovdje stoji citiranje onog stiha Maksima Gorkog: ‘Bezumstvu hrabryh, my pajom slavu”.

  U teskim i slozenim odnosima izmedju Srbijanaca i naroda oko Pasaluka, valja se podsjetiti da u opcem interesu ‘pametniji popusta’ i da ‘budala izvali sve sto mu prodje kroz glavu’. Najgora vrsta izdajnika je onaj koji tajne misli svog vozda dojavljuje cijelom dunjaluku – da se jadu ne dosjete mirotvorci. Naopaki ljudi svojim proricanjem proizvedu stvarne obrate oko sebe.

  Netko je za zivog Milosevica (kojeg su Srbijanci cetiri puta za redom birali za svog vozda, da bi ga najzad skinuli s vrata i predali Holandjanima – kao sto su Holandjani predali Bosance Slobodanu Milosevicu u Donjem Podrinju) izisao s idejom da Precednik Mesic Milosevicu da odlikovanje jer Milosevic, a ne Mesic, dokazuje svijetu istinu o nakanama srbijanske politkke ‘dogadjanja na/ero/eda’ na ‘brdovitom Balkanu’…

  Srbijanci su narod razgradjenog ‘despostskog mentaliteta’ i parlamentarizam je za njih – ‘prilika za dvoboj u sacekusi’ koja se naziva Skupstinom: pozoves sve one koji svojim razumom pokusavaju poboljsati opce donose u drzavi, a onda ih ‘pocmekas’ i za nagradu odes na dozivotni odmor u kraljevskoj vili oko Nis.

  Ljudi Popo Miroslav Gavrilovic zapravo najavljuje novi nacin ‘dogadjanja naroda’ (valjda dovodjenjem Vucica na mjesto Milosevica – putem plebiscita) – pa onda udri na Hrvatsku jer je to najkraci put do linije Virovitica-Karlobag. Ih, kako mu je to palo pod kapu u vrijeme kad ni jedan Seselj nema ‘tri ciste’ da za.ebava Srbina nagovarajuci da opet poludi. Nota: Budalatovic je dokazao da Crnogorci u Beogradu ne znadu dobro prebrojavati jer je, umjesto tri prsta, vidio – cetiri. Cuga je velika tuga…

  No, sto se tice jasnoce koju je taj vrazji pop iz Cacak unio u magle ‘zemlje Srbije’ trebalo bi ovom popi dati Zoranovo ODLIKOVANJE koje zasluzuje podvaljivanjem Srbiji rogova za svijecu u crnoj liturgiji vascele Vaseljene.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Psihijatar Rašković
  #3 Psihijatar Rašković 18 siječnja, 2016, 06:57

  Rašković je bio psihijatar,a psihijatri prilično dobropoznaju ljudsku psihu, čljudske slabosti i vrline, ljudske mane i obmane, ljudske mnavade i zavade. Niko nije bio tako mjerodavan da kaće istinu o Srbima kao njihov čovjek, njihova krv, njihov mentalni sklop, kao doktor psihijatar Rašković. Budući da je on to izjavio javno, onda nema dvojbe u istinitost onoga što je doktor htio reći.
  NItko to od Srba do sada nije porekao,a vrijeme i dogođaji su pokazali da je bio u pravu.Najnoviji dokaz o ludom narodu je pojava i izjava patrijarhe Irineja. Taj stvarno lud ko svaki Srbenda od Čačka i okolice, sve do belog grada Beograda, gdje je sjedište srpske vjerske sekte, koja se zove Srpska pravoslavna crkva. Amin! Aliluja!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Za NAVIJALA
  #4 Za NAVIJALA 18 siječnja, 2016, 06:46

  Pozivašme na kruh i domaće jelo. Rado ću doći. Samo reci gdje je to. Kako ću doć na tu klopu kad ne znam lokaciju. Ako je u Zagrebu i okolici rado ću se odmah odazvat, ali , ako je u Duvnu ili negdje drugdje, onda će to biti malo teže i izvodivo je samo onda kad idem u rodni kraj.
  Ono s ustašama ti je pravo. Ostaj dobro, zdravo i veselo.Bog te blagoslovio i pozdravljam te starim hrvatskim pozdravom: Za dom spremni!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • navijala
   navijala 20 siječnja, 2016, 18:34

   Cuj Rodijace,
   sam znas da mi je nezgodno razbacivati se po internetu sa adresom i ne zelim to,ali upitajte rodijaka Matica u Münchenu tko to blaguje ustaske delikatese.
   Nisam u Duvnu nazalost u Hrvatskoj sam,dvjestotinjak kilometara od metropole.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Srpska sekta
  #5 Srpska sekta 18 siječnja, 2016, 06:35

  Srpska pravoslavna Crkva je srpska sekta. Davno se ona odvojila od Carigrada gdje je sjedište svih pravoslavaca na planetu. Ta sekta je uijedno i nacionalna crkva.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 22 siječnja, 2016, 07:43

   Istini za volju, Carigradska Patrijarsija je – nakon sto je Papa dao krunu za Nemanjina sina Stefana 1217. – primila na znanje da je Raska voljna da se prikloni Istocnoj crkvi sezdesetak godina nakon ‘crkvenog raskola’. No, nikad se ta Raska pravoslavna crkva nije nazivala – Srpska pravoslavna crkva, pek prema tome – onaj tko nije poimenice usao taj nije mogao kao takav ni izici. A da je to tocno, i ‘Pravoslavlje’, sluzbeno glasilo SPC je to jos u sijecnju 1970. ovako lijepo i tocno izjavilo:

   ‘Pravoslavlje’, sluzbeni organ Srpske Pravoslavne Crkve objavio je, uoci srpske krsne slave, dne 22.01.197o. i spominjanja Svetog Save clanak ‘O svetom Savi’ u kojem, izmejdu ostalog citam

   “I mi, kao i Nemanja, ujedinili smo zemlje, pa se mucimo kako da ujedinimo i duse njihovih stanovnika.Sve je slicno, samo sto je danas mnogo vece nego u vreme Stevana Nemanje.Nemanja je od Rasana, Zecana, Humnjana i Neretljana pravo Srbe, a mi danas tezimo da se po vremenu od Srba, Hrvata i Slovenaca, i mnogih drugih, stvori jedna veca, jedinstvena jugoslovenska narodna celina” (v.Pravoslavlje od 22.01.1970 – clanak ‘O sv.Savi’).

   Dakle – Raska nije nikakva ^srpska zemlja’ ni prije Nemanje ni poslije Nemanje.
   Ovih dana Bosanci na Sandzaku sluzbeno traze – odvajanje od Republike Srbije.

   Odgovorite na ovaj komentar
 6. navijala
  #6 navijala 17 siječnja, 2016, 21:13

  casno ime Ustasa je ponos,a ne sramota hrvatskom narodu.
  Dodji Maticu kod mene ugostit cu te:
  Ustaskim kruhom (pravi moja stopanjica),
  ustaskim prsutom (pravi moj sogor),
  ustaskim sirom (proizvod Smiljanic),
  ustaskim pivom (pravim sam)
  ustaskom “adidas” slaninom (pravim sam),
  jos samo nemam ustaskog vina,ali budi uvjeren kad dodjes da ce se netko od mog drustva potruditi i donijeti i ustasko vino,a osjecat ces se u drustvu pravih Ustasa ito sa dokazima koji se ne mogu poreci.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #7 Anonimno 17 siječnja, 2016, 12:18

  Miroslav Gavrilovic je klijent Dr-a Jovana Raskovica:
  JE LI DR JOVAN RASKOVIC OZBILJNO MISLIO KAD JE
  IZJAVIO U ‘BANSKIM DVORIMA’ ‘SRBI SU LUD NAROD’?

  Srpska pravoslavna crkva je jedna od upravno samostalnih (autokefalnih) pravoslavnih crkava koja zajedno s ostalim pravoslavnim crkvama čini jedinstvenu Istočnu kršćansku crkvu.

  Preteča Srpske pravoslavne crkve je Žičko-pećka arhiepiskopija, koja je zalaganjem Svetog Save stekla upravnu samostalnost 1219. godine. Srpska pravoslavna crkva kao svoju preteču navodi i Pećku patrijaršija, autokefalnu pravoslavnu crkvu sa sedištem u Peći, koja je postojala u periodu između 1346-1463 i 1557-1766 godine.

  Savremena Srpska pravoslavna crkva je uspostavljena 1920. godine ujedinjenjem mesnih pravoslavnih crkava na teritoriji novoosnovane Kraljevine SHS.[1] Pre toga su postajale samostalne (autokefalne) crkve: Beogradska mitropolija, Karlovačka patrijaršija i Cetinjska mitropolija, te polusamostalne: dalmatinska i bosansko-hercegovačka (pod jurisdikcijom Carigrada).[2] Nadležnost nad pravoslavnim vernicima Makedonije je stečena isplatom Carigradskoj patrijaršiji[3], te zabranom Bugarske crkve.[4] Srpska crkva je u istoriji imala i jednu posebnu funkciju, kakvu crkve na drugim stranama uglavnom nisu imale. Ona je, u situaciji nepostojanja srpske države, preuzela ne samo versko nego i političko vodstvo.[2] U Otomansko periodu, klir je često preuzimao na sebe i ulogu političara, vojskovođa i vojnika. (Wikipedia: ‘Srpska pravoslavna crkva’).

  POZOR: Srpska pravoslavna crkva nie NIKADA sluzbeno utemeljena niti je dobila posebni blagoslov Carigradskog patrijarha za svoj rad i za svoje postojanje. Postojale su od vremena apotola Pavla: Makedonska crkva, Ilirska crkva i Crkva u Dalmaciji, ali Srpska pravoslavna crkva je – kako vidimo u ovom priznau na ‘Wikipediji’ izmisljotina nastala nakon I. Svjetskog rata. Sve sto mozemo reci za tu izmisljotinu je: nakon propalog pokusaja da uzurpiraju povijest Makedonske Crkve, pOvijest Crnogorske ckve (u Illyricumu) i povijest Crkve u Dalmaciji, namece se uvid u ‘Zakonik Cara Dusana’ u kojem ne postoji ni ‘Srspska pravoslavna crkva ni Srpska drzava, ni Srpski kraljevi, nego li ‘Grcko-bugarsko-arbanasko-srpsko carstvo’, u kojem nema ni srpskog jezika, ni srpskog pisma ni srpskog naroda u izvornom smislu.

  SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JE, DAKLE – IZMISLJOTINA, A SVI ONI KOJI SIRE NEISTINE I MRZNJU PROTIV SUSJEC^DA NA EUROSKOM JUGO-ISTOKU SU – VRLO SLICNI VKADIKI KACAVENDI KOJI JE PRUZAO ‘IKONU’ KARADZICU I MLADICU UOCI POKOLJA SREBRENICE I NAKON POKOLJA SREBRENICE. O toj ‘crkvi’ pravilno je pisalo i ‘Pravoslavlje’ i ‘beogradski tjednik NIN i to na lijedeci nacin:

  Pravoslavlje:’Pravoslavlje’, sluzbeni organ Srpske Pravoslavne Crkve objavio je, uoci srpske krsne slave, dne 22.01.197o. i spominjanja Svetog Save clanak ‘O svetom Savi’ u kojem, izmejdu ostalog citam

  “I mi, kao i Nemanja, ujedinili smo zemlje, pa se mucimo kako da ujedinimo i duse njihovih stanovnika.Sve je slicno, samo sto je danas mnogo vece nego u vreme Stevana Nemanje.Nemanja je od Rasana, Zecana, Humnjana i Neretljana pravo Srbe, a mi danas tezimo da se po vremenu od Srba, Hrvata i Slovenaca, i mnogih drugih, stvori jedna veca, jedinstvena jugoslovenska narodna celina” (v.Pravoslavlje od 22.01.1970 – clanak ‘O sv.Savi’).Iz ovog ‘Dusanovog zakonika’, kao vrhovnog i svjetovnog i vjerskog pravnog patchworka, vidi se kako je bila mucna atmosfera u odnosima izmedju Carigrada i Rima, nakon Raskola od 1054. U ‘Dusanovu Zakoniku se katolici smatraju ‘jeres’ tj heretici koje treba istrijebiti. To je formulirano u clanovima ovog ‘zakonika’ : Cl.6; Cl 7; Cl 8; Cl 9 i Cl.10). Tu su predvidjene neshvatljive fizicke sankcije kako protiv katolickog klera, atko i proziv njihovih vjernika – stigmatiziranje, sjecom ruku ili nogu, paljenjem brade te rezanjem glave i vjesanjem na drvese sa zabranom da se objesenima da castan pokop – do pravog i konacnog genocida!”Ideal Ante Pavelica i najveca historijska licnost bio je STEVAN NEMANJA.Zato sto je pokao bogumile* do djeteta u kolijevci i zameo im svaki trag. Pored toga osnovao je Srpsku Pravoslavnu Crkvu koja je prezivjela raspad srpske drzave i prosiril prvoslavlje tamo gdje ga nikad jnije bilo. Pavelic je tako zeleo da ustaski pokret bude ekvivalent Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koja je sacuvala identitet naroda” (v. NIN, Bgd, 10.04.1988.,s.7.) * U ‘Dusanovu zakoniku’ nemja nikakvih bogumila, nego li se sve strahpte izricito onose na – katolike!

  Pametnom dosta?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code