BAJIĆ U LJUBAVNOJ VEZI SA SVOJOM ZAMJENICOM

BAJIĆ U LJUBAVNOJ VEZI SA SVOJOM ZAMJENICOM

31. srpnja, 2011.


Inka Jurišić bila je Bajićeva zamjenica i u Splitu

 Piše: Dražen Stjepandić

 Mnogi smatraju da je Mladen Bajić najmoćniji čovjek u Hrvatskoj, posebno od kada   se u javnosti pojavila mogućnost procesuiranja HDZ-a kao pravne osobe. Do moćnog  državnog odvjetnika je Tomislav Karamarko, više zbog svojih specifičnih zakulisnih manevarskih sposobnosti, povezanosti s obavještajnim službama i zajedničkih interesa za domaći krupni kapital, negoli zato što je na položaju prvog policajca. Poslije Bajića i Karamarka dolaze premijerka, gospođa Jadranka Kosor i predsjednik, gospodin Ivo Josipović.

Moć gospodina Mladena Bajića još će rasti, jer njegovi potezi mogu utjecati i na ishod predstojećih parlamentarnih izbora. Na njega posebno računa Jadranka Kosor, a ne treba zaboraviti da je Bajić na mjesto državnog odvjetnika došao kao kadar SDP-a.

Ako bi Bajić zaista borbu protiv korupcije usmjerio i na središnjicu HDZ-a, rezultati izbora bili bi mnogo predvidljiviji. No, za Bajića bi to bio preradikalan potez, a on je osoba sklonija kompromisima. Uostalom, ako je državni odvjetnik postao  zahvaljujući SDP-u, na tom položaju je ostao zahvaljujući HDZ-u. Godinama je odlično surađivao sa Sanaderom i u sadašnjoj situaciji čovjeka koji doista radi svoj posao našao se spletom političkih aktualnosti, a ne zato jer se to poklapa s njegovim senzibilitetom.

 KOD ZAMJENICE U GAJNICAMA

 Ime Inke Jurišić široj javnosti manje je poznato, nikad je nisu svrstavali među najmoćnije žene u Hrvatskoj, a treba je uzeti u obzir i kao zamjenicu glavnog državnog odvjetnika u zagrebačkom sjedištu DORH-a. Do ljeta prošle godine radila je kao županijska državna odvjetnica u Splitu, gdje je zamijenila upravo Bajića nakon što je on proglašen glavnim državnim odvjetnikom. Inka Jurišić je desna ruka i osoba od posebnog povjerenja Mladena Bajića i o tome se moglo čitati. Jedino se još nije pisalo da su glavni državni odvjetnik i njegova zamjenica navodno i privatno jako bliski. Šuška se da se Bajića može vidjeti u Gajnicama, u ulici Sigetije, gdje stanuje njegova zamjenica. Razgovaraju li noću Mladen Bajić i i njegova zamjenica Inka Jurišić o poslu?

U Splitu, gdje je također bila Bajićeva zamjenica, u kuloarima se šuška da već desetak godina Bajić i Inka Jurišić i izvan radnog vremena usko surađuju. Sastanu se nasamo i druže se. Kako je ovdje sve moguće, nije nemoguće ni da su samo posvećeni poslu, da obave ono što nisu stigli za vrijeme radnog vremena, kako nekada u Splitu, tako sada u Gajnicama. I tako desetak godina.

Inka Jurišić je cijeli radni vijek provela u tužilaštvu, gdje je zaposlena od 1979. godine, a počela je više napredovati otkad se nasamo druži s Malenom Bajićem. Godinama se druže i godinama napreduje, jedino još nije postala glavna državna odvjetnica.

U novinama kojima je Bajić davao ekskluzivne podatke, o njoj su kao o pravnici i osobi izlazili samo afirmativni tekstovi. Pokrenula je slučajeve “Brodosplit” i “Lora 2”, vodila je istragu oko željezničke nesreću u Rudinama kad je vlak iskliznuo iz tračnica. Ne može se reći da se nije susretala s najvećim izazovima u tužiteljskom poslu. Ipak, što ako Mladen Bajić i Inka Jurišić u svojim druženjima poslije radnog vremena nisu samo razgovarali o poslu? Što ako su  priroda i hormoni  između njih umiješali svoje prste?

 POLITIČKI SKANDAL

 Tada s područja tračeraja dospijevamo na teren rasprave o društvenom moralu. Ne samo zato jer između glavnog državnog odvjetnika i njegove zamjenice postoje i bračne obveze, nego, ako je točno da je Bajić u ljubavnoj vezi sa svojom zamjenicom,  i stoga što na mjestu koje se službeno predstavlja kao glavno mjesto rješavanja opće krize morala, barem glede posezanja za državnom imovinom, imamo upitne moralne karakteristike i to kod najodgovornijih osoba u DORH-u, samog glavnog državnog odvjetnika i njegove zamjenice. Odmah toj konstataciji dodajmo i nepotizam.

Ako je točno ono o čemu se odavno šuška, onda imamo još jednu javnu tajnu koja je zapravo prvorazredno političko pitanje. Rad USKOK-a i DORH-a nije samo stvar pravosuđa i zakonodavstva, nego ima i posebnu društvenu moralnu dimenziju, a ako je Bajićeva dugogodišnja ljubavnica njegova zamjenica, onda je to zaista skandalozno.

Bajić i njegova zamjenica su kao Puki i Sina, samo što Inka od Bajića nije za glavu viša i starija. Smije li on biti u toj situaciji? Smije, smije, kaže narod dok smije.

Premda je pitanje morala u politici često nejasno pitanje i izuzetno rastezljiv pojam, kada je u pitanju moralni lik glavnog državnog odvjetnika, barem bi tada taj pojam trebao biti jasniji. Glavni državni odvjetnik si ne bi trebao dozvoljavati ono što mnogi mogu, a čak ni kod ostalih smrtnika ljubavne kombinacije na poslu nisu ono što se javno ističe.

I prije su Bajiću upućivani prigovori: mutna uloga u slučaju ”Lora”, taktiziranje, politiziranje, suradnja sa Sanaderom i favoriziranje nekih redakcija u davanju informacija iz DORH-a, nejasan odnos s pokojnim Ivom Pukanićem uoči njegova ubojstva…

Bajićeva supruga Ecija Bajić, odvjetnica iz Splita, specijalizirana je za trgovačko pravo, odnosno ona brani one koje njezin suprug tuži. Ni taj slučaj nepotizma nije nepoznat i također doprinosi nečemu što se može nazvati ”vrline javne, a poroci tajni”.

Je li Mladen Bajić ona posebna vrsta lupeža, krivotvoritelj vlastita moralnog lika i kradljivac društvenog ugleda neophodnog za funkciju koju obavlja? I on i njegova zamjenica i najbliža suradnica?

Ako nije dobro, ali…Uostalom tko im što može? T

 

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 20 kolovoza, 2012, 19:00

  Koliko gluposti u samo jednom članku!Kako sebi ovakve jadne podvale možete dozvoliti???Sram vas bilo! BTW,otac cure o kojoj pisete, sa prezimenom ” Bajić” ima zajedničko prvo slovo i ništa više! Evo posla za vase imbecilne “novinare istrazivače”!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Lorana
  #2 Lorana 8 kolovoza, 2011, 20:24

  Ta Inka izgleda jako dobro 🙂 Nije loše izabrao
  A ovaj tjedno.com će uskoro pisati i o tome kako Josipović kar* Jadranku. Dosadni ste
  Doduše mogli ste malo i pojasniti specifičan odnos pokojnog Pukija i Sine

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Boris
  #3 Boris 6 kolovoza, 2011, 09:16

  [quote name=”Stipe iz Zaprešića”]Ne izgleda loše…[/quote]

  Tko? Bajić ili njegova zamjenica 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Stipe iz Zaprešića
  #4 Stipe iz Zaprešića 2 kolovoza, 2011, 10:17

  Ne izgleda loše…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. ime
  #5 ime 2 kolovoza, 2011, 07:57

  dobro je da su u svemu najbolji od najboljih na celu drzave

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Boris
  #6 Boris 31 srpnja, 2011, 15:51

  Ako je Bajićevoj supruzi svejedno za slobodne aktivnosti glavnog državog odvjetnika, onda je i meni svejedno.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code