MIRANDO MRSIĆ I VESNA BALENOVIĆ U “POPODNEVNOJ MORI”

MIRANDO MRSIĆ I VESNA BALENOVIĆ U “POPODNEVNOJ MORI”

4. rujna, 2016.

 

U trinaestoj “Popodnevnoj mori”, drugoj u novoj sezoni, gosti su Mirando Mrsić i Vesna Balenović. Gospodin Mirando Mrsić je jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića, nositelj je liste Narodne koalicije u VI. izbornoj jedinici. Bivši ministar rada i mirovinskog sustava, ugledni hematolog uz osvrt na društvene i političke aktualnosti govorit će i o drugim zanimljivim temama.

Najpoznatija hrvatska zviždačica i predsjednica Udruge “Zviždač” kao nezavisna kandidatkinja kandidirana je na listi Domoljubne koelaicije u I. izbornoj jedinici. U svojim nastupima redovito spominje zviždače i INU, kompaniju koju nazivaju i majkom svih afera u Hrvatskoj.

Za glazbu je zadužen Dragan Spajić, mnogo poznatiji kao Gale Car.

S uglednim gostima gospodinom Mirandom Mrsićem i gospođom Vesnom Balenović razgovare će voditi glavni urednik portala Tjedno Dražen Stjepandić.

Dvanaestu Popodnevnu moru možete pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=_dckvV5URVc T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. povjesničar
  #1 povjesničar 5 rujna, 2016, 04:44

  Predizborni rakurs

  HRVATSKA NIJE DESPOTSKA NEGO PARLAMENTARNA DRŽAVA

  Već prvim pregledom hrvatske i srbijanske povijesti možemo uočiti da su Hrvati gradili svoju povijest u Saboru koji je uvijek bio i ostao – skupni vođa hrvatskog naroda: kad god je Sabor donosio odluke one su se popkazivale optimalnim rješenjima. U saborskim raspravama su od prvih poznatih saziva Hrvatskog Državnog Sabora sudjelovali, i predstavnici Crkve. Godine 1849 značajne rasprave u Saboru su vodili i predstavnici, kako katoličke, tako i pravoslavne Crkve- patrijarh Rajačić i biskup Ožegović

  Srbijanska povijest, pak, bila je diskontuitet u nizu despota i voždova koji su se ponašali po onoj srbijanskoj rugalici na račun Branka Radičevića: ‘Mnogo hteo monogo započeo, čas samrtni njega je odneo’. Srbijansku despotovinu su intermedijalno, kad nije bilo despota i civilnih voždova, vodili patrijarsi Srpske Crkve, zajedno sa Svetim Sinodom, bez udjela laičkih predstavnika. ‘Sveti Sinod’ je izradio i okrutni ‘Dušanov zakonik’, koji je na samom početku donio zakone po kojima je na teritoriju na kojemu je vladao Autoritet pravoslavlja na čelu s Patrijarhom moralo biti iskoprjenjeno katoličko pučanstvao.

  Srbijanci rado krenu za despotom koji im obeća okupaciju okolnih zemalja da prošire otadžbinu pa i usputni pljačku imovine pokorenog pučanstva. No kad god despoti zakažu i zavedu četnike u ćor-sokak – oni ga skrate za glavu ili prepuste strancima da ih pokažu svijetu kao zlikovce, tako da zavedeni narod ostane više kao žrtva palih despota nego kao izvršitelji zločina u tuđim zemljama.

  Sječa despota počela je zakonitim nasljednikom titule Velikog Župana Raške – ubijanjem Tihopmira, brata Stefana Nemanje, te oca ‘cara’ Dušana, a kasnije, pak – Karadjordja i Mihaila Obrenovića. A i Miloševića, Šešelja i Karadžića su čoveci poslali na medjunarodni sud, a ne i Đinđića, koji je krenuo ‘stranputicom’ legalizma, što ne dopušta otimanje tudjih zemalja i tudjih dobara pa ni etničkog čišćenjua sjedilačke poplacije u susjedstvu. Priseban demokratski izuabran srbijanski politički vođa, Đinđić, ubijen je u posebnoj ‘sačekuši’.

  U depotizmu se ubijaju legalisti, a na kraju i despoti…

  Hrvati se stoga odlikuju LEGALISTIČKIM, a Srbijanci DESPOTSKIM mentalitetom. Stoga je i dijalog izmedju Sabora i despota više sličan (pr)osudjivanju izgrednka pred sudskom porotom nego li – razgovor po zdravu razumu RAVNOPRAVNIH sugovornika.

  DUDUK je u tome karikatura – Galamdžija bez sugovornika.

  Njegov kraj mogao bi biti i svojevrsna samokritika da izbjegne Božjoj Pravdi sudske procedure…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code