MINISTRE JOVANOVIĆU GDJE TA ZEMLJA ZNANJA?

MINISTRE JOVANOVIĆU GDJE TA ZEMLJA ZNANJA?

19. srpnja, 2012.

8786475218299855_jovanovi_500_x_375
Apel Platforme za kulturu promjene Akcija 155+

Na stranicama većine fakulteta stoji kako svi osim prvostupnika plaćaju fakultet te je navedena cijena. Ovih dana je ta informacija plasirana uz uvjete upisa prvostupnika uvelike šokirala hrvatsku javnost jer smo donedavno svjedočili sasvim drugim „službenim“ informacijama. Akcija 155+ Platforma za kulturnu promjenu koja okuplja preko dvjesto imena s područja kulturnog i javnog života ne može ostati ravnodušna nad konstatacijom da se kod svake odluke Vlade unosi nemir, netransparentnost, nedostupnost pravovaljane informacije i time narušava temeljno pravo građana- pravo na informaciju. Slijedom navedenog obratili smo se apelom na službene stranice Vlade RH i dobili slijedeći odgovor:
Apel Platforme za kulturu promjene Akcija 155+
Temeljem službenog odgovora zaprimljenog u svezi “razmatranja” o financiranju nastavka studija redovnih studenata apeliramo na Vladu RH da nikako ne kalkulira s ukidanjem prava na obrazovanje i postizanje izvrsnosti o kojoj tako često govore. Način na koji je plasiran službeni odgovor kako svi osim brucoša plaćaju 5500 kn u vrijeme ljetne stanke, završenih rokova i završetka upisa, lišen je dostojastva svakog čovjeka. Akcija 155+ koju sačinjavaju hrvatski kulturnjaci i intelektualci i ne može ostati pasivna. Gdje je tu pravo na obrazovanje i solidarnost s građanima koji itekako nose teret svih ovih godina krize i loših političkih poteza? Na koji način mislite podupirati izvrsnost mladih i obrazovanih ljudi zakidajući ih za temeljna prava koja jedan mjesec definirate a drugi isključujete? Ovo igranje s građanima koji su vam poklonili povjerenje je ne samo neumjesno već i politički sasvim neopravdano. Gdje je ta zemlja znanja o kojoj ministar Jovanović i predsjednik Josipović tako ponosno govore? Kad se ljudima oduzme pravo na dostojanstveni život, kad se mladima otme temeljna mogućnost obrazovanja u teškim vremenima, kad se obiteljima onemogući opstanak onda tu više nema kompromisa. Budite dosljedni barem u jednoj odluci i obećanju- vratite djeci pravo na dokazivanje izvrsnosti, radi se o mladima koji REDOVNO studiraju, koji će jednog dana nositi napredak ove zemlje.
Apleiramo na Vladu i ministra Jovanovića da dobro razlisle prije nego kalkuliraju s time treba li studente poduprijeti i pomoći da nastave put znanja i obrazovanja te na taj način pomognu hrvatskim obiteljima u stvaranju Hrvatske znanja. Mladi su svojim radom i trudom zaslužili taj minimum solidarnosti i razumijevanja!

Akcija 155+ – Platforma za kulturnu promjenu
[email protected]
Vlada Republike Hrvatske
Hvala vam na apelu, primili smo vaš stav na znanje.

Podsjetimo se: pravo na subvenciju troškova studija imaju samo studenti koji upisuju prvi put prvu godinu studija na javnom učilištu u RH. Takva odluka po prvi je puta donesena nekoliko mjeseci prije upisa maturanata na fakultete za razliku od prošlih godina kada brucoši čak ni nakon početka predavanja nisu bili sigurni trebaju li platiti što ili ne.
Izvrsni studenti uglavnom su oslobođeni od participacija na svojim fakultetima. Ministar je najavio kako se pregovara sa sveučilištima o subvenciji troškova svih studenata koji sve obveze ispunjavaju na vrijeme. No takva odluka financijski je zahtjevna te zasada nije donijeta, ali ministar zna svoje stavove i ne odustaje od njih. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. tom milles
    #1 tom milles 19 srpnja, 2012, 22:01

    Zna ministar da mladima neće pomoći niti pet završenih fakulteta jer zabadava im kada će godinama nakon toga bezuspješno obijati vrata po zavodima za zapošljavanje.Evo ima informacija po portalima gdje su studenti sa vrhunskim rezultatima svog školovanja dočekali polovicu tridesetih godina svojega života, napisali na stotine molbi ali zaposliti se uspjeli nisu.Dakle, nameće se opravdano pitanje čemu služe visokoškolske ustanove u HR….?!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code