BACILI GA LAVOVIMA

BACILI GA LAVOVIMA

4. rujna, 2014.

 

 

 

Zeljko-Sabo-opet-kandidat-SDP-a-za-gradonacelnika-Vukovara ca large

Aktualni komentar Josipa Frkovića

 

Fotografija: www.hrt.hr

Dok se većina anketiranih pravnika iznenadila nepravomoćnim pravorijekom Županijskoga suda u Osijeku, preblagom zatvorskom kaznom od 16 mjeseci bivšem vukovarskom zastupniku i gradonačelniku SDP-a Željku Sabi, zbog dokazanog kaznenoga djela političke korupcije, pokušaja izigravanja volje građana podmićivanjem vijećnika Marije Bagarić i Radivoja Đurića. Osuđeni je vidno potresen svoj slučaj krajnje neumjesno usporedio s onim časnoga hrvatskog vojskovođe i osloboditelja generala Ante Gotovine. Želeći spomenute vijećnike pridobiti na svoju stranu i tako si osigurati većinu u Gradskom vijeću Vukovara, Sabo je lanjskoga lipnja i srpnja nudio mito, nedvojbeno je utvrdilo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zvonka Vrbana. Tim je postupkom, štoviše, bivši gradonačelnik obezvrijedio glasove birača, pa je njegov slučaj svojevrsni presedan u Hrvatskoj, u kojoj dosad nijedan političar nije kažnjen za kazneno djelo mita i pokušaj kupovine glasova. K tome, proces Željku Sabi specifičan je i po tome što je kao krunski dokaz uzeta u obzir tajna i vjerodostojna audio-snimka razgovora nekad prvoga građanina grada na Vuki i Dunavu i gospođe Budimir. Snimka je javnosti naknadno obznanjena emitiranjem u programima elektroničkih medija, a Vrhovni je sud zaključio kako se –iako izuzetak – može koristiti kao dokaz. I dok je sada već osuđeni cijelo vrijeme tvrdio kako nije kriv i da Mariji Budimir, „koja je razgovor krivo shvatila, nije nudio novac“, sud je držao da je ta točka optužnice potpuno dokazana. Štoviše, iskazima svjedoka i ponuđenim članstvom međuvremeno izabranoj zamjenici Ivana Penave u nadzornom odboru lokalne tvornice. Branitelj Željka Sabe, notorni ljevičarski odvjetnik Ante Nobilo, međutim, izjavio je kako će uložiti žalbu Vrhovnom sudu, jer je osječki pogrešno ocijenio činjenično stanje. Za njega je završeno samo prvo poluvrijeme procesa, dok je žalbu na visinu zatvorske kazne najavila i predstavnica Uskoka Zorka Fumić. Usprkos nespornim dokazima, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina krajnje neodmjereno kazao je kako „druga Sabu treba spasiti…“.

RAZOBLIČENA BAHATA PREVARANTICA

Da bi se pomnije raščlanio slučaj čovjeka, kojem mnogi sugrađani upućuju primjedbe na držanje u ratnom četničkom kazamatu, na nedolično ponašanje prema uznicima, te malverzacije s ferijalnim novcem djece po reintegracijskom povratku u grad, vrijedno se je prisjetiti kronologije. U njoj je ključnu ulogu odigrao sam vrh SDP-a. Zoran Milanović i Igor Dragovan, najprije su se rigidno pravili nevješti u obrani člana Predsjedništva SDPH-a, da bi potom reterirali i iskorištena Sabu po uzoru na stare Rimljane „bacili lavovima“. Osim afere na krajnjem istoku Hrvatske, SDP je – glumeći distanciranost od kriminalnoga slučaja, policije i pravosuđa – krajnje nedosljedno muljao i u slučaju sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Doveo je pri tome do petomjesečnoga pritvora za dugoprstu ženu s ukupno 11 kaznenih djela i nastalu štetu od preko 11 milijuna kuna. Bivša je bolnička spremačica, razobličena prevarantica, postala žrtva svojih osobnih fikcija i potajnih želja o svemoći, bogatstvu i raskoši. Svega onoga što joj u skromnoj radničkoj obitelji kroz djetinjstvo i mladenaštvo nije bilo dostupno. Počela je „s jakim muškim vezama“ i ino-švercom konfekcije, a nastavila s vođenjem filijale autobusera „Čazmatransa“ u Sisku i studijem vodenog prometa u Zagrebu s mentorom prof. Alojzom Brkićem. Cijelo vrijeme, dakako, bivša je županica javnost uvjeravala u svoju nevinost, u podmetanje političkih suparnika, baš kao u vrijeme kad je od HDZ-ovih čelnika prozvana za basnoslovno bogatstvo od 15 milijuna kuna. Žalila se pri tome i na produljenje pritvora, povredu svojih ljudskih prava, premda je sudac istrage trebao saslušati čak 120 svjedoka njenih malverzacija i pustošenja županijskoga proračuna, njene nečasne rabote.

ZATVORSKI ROĐENDAN LOVRIĆ MERZELOVE

Najprije je podnijela ostavku na članstvo u Predsjedništvu SDP-a, u kojem je bio i Željko Sabo. Tek 22. srpnja, ipak, „sramoti SDP-a“ presudila je predsjednica Gradskoga odbora SDP-a Kristina Ikić Baniček, isključivši je iz partije koja je državu, zajedno s narodnjacima i drugim kukurikavcima, dovela na rub ekonomskoga sloma. Premda je noću 1. travnja, šokirana, dolazak Uskokovih istražitelja, glasno komentirala kao prvotravanjsku šalu, zasigurno nije ni sanjala da će – uporno odbijajući podnošenje ostavke na dužnost županice – iza rešetki Remetinca obilježiti 51. rođendan. I to na dan izricanja osuđujuće presude vukovarskom šarmeru Sabi, koji je prilikom glumljene nevinosti vijećnicima pokazivao tragove kirurškoga zahvata i nudio pokazivanje srca. Ipak, vrhunac napetosti u skandaloznoj pljački MLM prekinuo je priznanjem kaznenoga djela davanja mita od 100.000 eura halapljivi turopoljski veleposjednik i navodni pokajnik Željko Žužić. Bila je to (tražena) „nagrada“ županici za prijevaru vijećnika, radnika firme i poduzeća ECP iz Ivanić-Grada s pravom prvokupa dionica „Cesta Sisak“. Slučaj Marine Lovrić Merzel, bez sumnje, primjer je političke korupcije i kriminala bez presedana u redovima današnjih socijaldemokrata. Samo stariji članovi kompartije, preteče SDP-a, sjećaju se velike afere pronevjere druga Laze Vračarića. Pet mjeseci sisačka je crvena barunica, u svom trećem mandatu, županijom upravljala pomoću daljinskoga upravljača, kako je više puta rečeno iz krugova suparničkih stranaka. Tvrdilo se posredovanjem supruga MLM. Uzalud su čelnici županijskoga HDZ-a i HSS-a, Ivo Žinić i Marijana Petir, ponavljali kako bi Zoran Milanović trebao raspisati prijevremene izbore ili da ga prikupljanjem peticijskih potpisa na to prisile stanovnici jedne od najsiromašnijih regionalnih samouprava.

PRIMITIVNA OSVETA JASMINI JOVEV ZA GOLU ISTINU

Zamjenik županice, Zdenko Vahovec, odlučno je odbacivao tvrdnje o daljinskom upravljaču i svojim susretima s Mladenom Merzelom. „Zar mislite da je to moguće? Mene su neposredno izabrali građani i za sebe mislim da sam odgovoran čovjek i političar. Županija nikad nije bila vođena iz zatvora…“. Potvrdio je k tome bivši međurički biznismen da osumnjičena prva dužnosnica županije i za boravka iza rešetki prima mjesečnu plaću od 17.600 kuna. Kad je pak obznanjeno da su iz Ustavnoga suda prihvaćene preporuke o mjerama opreza i zabrane poslovne aktivnosti, te da nakon saslušanja preostalih svjedoka MLM može očekivati izlazak na slobodu, najkasnije 5. rujna, desio se formalni zaplet za Jasminu Jovev. Dakle, odgovoran čovjek i političar, zamjenik zatvorom spriječene županice još od 4. travnja, Zdenko Vahovec reterirao je od svoga javno danoga obećanja. Ministarstvo uprave i njena inspekcija utvrdili su nepravilnosti pri otkazivanju ugovora o radu Jasmini Jovev, naloživši poništenje rješenja o otkazu. Od 16. lipnja, kada je stigao u županijsku palaču, pravomoćni je nalog trebalo izvršiti u roku 60 dana, jer županija nije iskoristila pravo žalbe. Ipak, Jasmina Jovev nije bila vraćena na svoje radno mjesto, a čovjek očiglednog kompartijskoga mentalnoga sklopa ističe kako u inspekcijskom nalogu nije decidirano navedeno da se bivša službenica ima vratiti na posao. Nalog je nakon pravne dorade proslijeđen u Baukovo ministarstvo , „jer su uočeni određeni propusti…“. I kako poslije svega vjerovati da famozni daljinski upravljač Marine Lovrić Merzel nije aktiviran iz primitivne osvete rukom „banske Sofije 21. stoljeća“. Kako vjerovati mogućem SDP-ovu kandidatu za župana na prijevremenim izborima u prosincu Zdenku Vahovcu. Jasmina Jovev razotkrila je doista teške kriminalne radnje „obožavane grofice“, čije je ponašanje s velikom rezervom i negodovanjem prihvaćao još pokojni Ivica Račan.

Bilo kako bilo, u kontekstu aktualnog izricanja kazne zatvora za SDP-ova Željka Sabu, mnogi se u Sisku sjećaju antologijske konstituirajuće sjednice Županijske skupštine sisačko-moslavačke održane 16. lipnja 2009. Bilo je to tri dana iza velebnog „banskog vjenčanja“ na tratini lugarnice „Brezovice“, kojem su nazočili veliki prijatelji Marine Lovrić i Mladena Merzela, Stipe Mesić, kumovi Slavko Linić i Mirando Mrsić, pa Zoran Milanović, viđeniji Siščani poput Branke i Zdenka Seše, kasniji vijećnici-savjetnici, te brojni drugi. Skupština je u svom drugom sazivu prekidana i nastavljana, da bi mjesec dana kasnije neregularno bila utemeljena zahvaljujući isforsiranim očito plaćenim prebjezima tadašnje oporbe. Na strani Lovrić Merzelove većinu su pojačali Vladimir Gregurić i Josip Prajner (HSU) iz tabora HDZ-ove koalicije. Bogato su novčano nagrađivani sve do 2013., članstvom u brojnim savjetima, odborima i komisijama, a iznervirana vijećnica Mirjana Begić (HNS) dospjela je toga 16. lipnja čak u bolnicu. Ondje su na nju (ne baš uspješno – op.p.) pritisak izvršili županica i jednako bahati haenesovac Radimir Čačić. Petorka najžešćih HSP-ovih protivnika Lovrić Merzeličina paktiranja s odbjeglim krajinaškim agresorima u Srbiji dohvatila se sjajno plaćenih sinekura. Bilo je to i do 2. lipnja 2013., odnosno 1. travnja 2014. pet nosivih stupova korumpirane županijske vlasti.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 8 rujna, 2014, 03:35

  Da ne mlatim praznu slamu kao neki
  RETERIRAO , ma gdje ste vi to odlutali
  Jel to od buduche legalizirane trave
  Jel to morti
  POVUKAO
  Je , al onda pisac ne zvuchi
  SOPHISTICATED

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Enis Kurviš
  #2 Enis Kurviš 5 rujna, 2014, 15:25

  Ova milosnica ima razumijevanja za svoju kolegicu Lovrić-Marzel, a ne i za Josipa Leku koji nije navikao da traži od Ostavnog suda šta misli o pojavama množenja delikvenata u samom domu Legislative. Nije to nikakva peticija, pa se niti ne može usporediti s – voljom naroda. Koji ne bira kršitelje zakona, nego li zakonodavce. Kod nas se sve to zbrkalo, ali, s obzirom na nezaobilaznu lustraciju može se reći: Još malo pa nestalo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Kurtizana
  #3 Kurtizana 4 rujna, 2014, 13:01

  U Hrvatski sabor stigao je zahtjev Marine Lovrić Merzel da joj se aktivira zastupnički mandat, javlja Hina, što znači da bi se sisačka lady na Markovu trgu mogla pojaviti s početkom prvog jesenskog zasjedanja. Ukoliko se to zaista dogodi J.Leko bi komotno mogao podnjeti ostavku a nakon toga na bakrenoj ploči Sabora napisati “BORDEL”…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Odalamitelj
  #4 Odalamitelj 4 rujna, 2014, 07:58

  Ovaj Szabo je tipičan komunistički ‘ilegalac’ premunduren u legalnog štetočinu. Pa kako su ga ljudi prepoznali kao varalicu, a nitko ga nije ni pipnuo, nego li poveio sudskim organima da izblza vide čime se ilegalci bave kad postupaju kao ‘Danajci’ koji darove dijele. Očajan, jer je zavukao ruzku u svoj džep, on je stao frfljati kako je njegovo pravo da zavlači ruku u džep gdje ima šta uzeti. Kao – čvoku pamuka da btriše svoje rame No sud je odgonetnuo njegovu navadu zavlačenja, pa ga odalamio i zbog pokušaja dovodjenja u zabludu sudskih organa dostojnih Hrvatske kao pravne, a ne ideološke, države. Sapienti sat!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code