MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NE SLUŠA SVOJE POLJOPRIVREDNIKE

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NE SLUŠA SVOJE POLJOPRIVREDNIKE

2. kolovoza, 2015.

povjerenstvo-za-poljopriovredu-bjelovar
HSP traži zaštitu malih OPG-a putem mljekrskog fonda

Tekst: Josip Butorac/ Bjelovar

U Bjelovaru je proteklih dana  povodom godinu dana djelovanja istog održana 6. sjednica Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu. Sumirani su rezultati djelovanja povjerenstva. Otvorene su nove teme i provedena je rasprava. Uz konstruktivne kritike i prijedloge uskoro očekujemo nove inicijative za poboljšanje stanja u sektoru poljoprivrede i hrvatskog sela.
HSP je na stranačkoj konvenciji stranke u veljači prezentirao izvod iz programa HSP-a za selo i poljoprivredu, a na ovakvim sjednicama razrađuje ga u detalje.
Sjednici su prisustvovali članovi Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu sa područja grada Bjelovara Ivana Široki, Josip Janušić, Ivica Gašparuš, Aleksandar Bobek,a sjednicom su predsjedali Tihomir Grdinić i Josip Butorac,  članovi povjerenstva.
Gosti na sjednici su bili Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a i predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog HSP-a, Josip Rihtarić, predsjednik podružnice HSP Bjelovar i Drago Marković, predsjednik podružnice HSP Osijek i član odbora HSP-a za medije.

Protiv europskog kodeksa kvalitete pšenice

Ovog puta obrađen je dio problema i tema  i HSP predlaže sijedeće:
HSP se protivi uvođenju i primjeni  europskog kodeksa o kvaliteti pšenice jer on više šteti nego pomaže proizvođaču. HSP traži povratak na plaćanje po hektolitru, a kroz porezne olakšice proizvođaču se treba osigurati jeftinije ulaganje počevši od domaćeg sjemena pa do gnojiva – kazao je Josip Janušić.
Pad govedarstva OPG-a koja imaju  od 9 do 15 krava, a koja su do sad jedva preživljavala sve više se gase. Krave završe u klaonicama, a manjak krava znači manjak teladi što odmah povlači smanjenje proizvodnju domaće govedine i opstanak hrvatskog simentalca. Sve više se ostvaruje san prijašnjih, a i sadašnje vlade o uništenju malih seljaka.
HSP traži zaštitu malih OPG-a putem mljekarskog fonda kojeg smo još prije predlagali. Isto tako zahtijevamo i veći poticaj za proizvodnju pravog hrvatskog simentalca, kao i za male proizvođač govedine –kazao je Josip Butorac
Hrvatska nema dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a sve manje i proizvodi. Da bi se proizvela 1 litra mlijeka treba potrošiti 4 kune, a otkupljivač plati 0.80 do 2.80 kuna samo ako se od otkupljivača uzima sredstvo za dezinfekciju vimena i uređaja za mužnju, pa makar ju niti ne koristili.
Ministarstvo ništa ne poduzima. Od početka godine proizvodnja mlijeka pala je za 5% ,broj proizvođača se smanjio za 1200. Nažalost i nedavna tužna vijest za proizvođače mlijeka sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije o otkazivanju suradnje Belja je dodatno pokazala da nam mljekarstvo propada. Prema našim informacijama od proizvođača mlijeka dolaze poražavajuće najave o zatvaranju još mnogih farmi i prestanku proizvodnje mlijeka.
HSP predlaže da se žurno osnuje fond za mljekarstvo. Osnivanjem toga fonda pomoglo bi se proizvođačima, a u njega bi se od svakog prodanog mliječnog proizvoda slijevalo 0,5 kuna, što bi se izravno vraćalo hrvatskim seljacima koji proizvode mlijeko-kazao je Ivica Gašparuš.
Na sjednici se je govorilo o stanju u hrvatskoj poljoprivredi kao i o neiskorištenosti EU fondova koji daju mogućnosti korištenja sredstava za razvojne projekte poljoprivrede.
Korištenjem sredstava iz Fondova svjedočit ćemo stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti, očuvanju postojećih radnih mjesta, povećanju opsega usluga za stanovnike ruralnog područja i poboljšanju kvalitete usluga koje se pružaju, te poboljšanju socijalne strukture u ruralnim područjima.
Opći je zaključak da je jedina prepreka korištenju tih sredstava nedovoljna informiranost i educiranost ciljane skupine stanovništva.
HSP traži od mjerodavnih da pomognu našim poljoprivrednicima i da se izmjeni postojeće stanje na bolje. Time nam sela nebi nestajala, a mladi bi ostali živjeti i raditi na selu – kazala je Ivana Široki

Povjerenstvo dobilo prolaznu ocjenu

Iz rasprave i poruka koje vam upućujemo vidi se da HSP ne želi biti samo promatrač postojećem stanju, nego naprotiv svojim aktivnostima kroz povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu stavio se je na raspolaganje našim poljoprivrednicima i svojim radom štititi nacionalni interes, jer u našem programu zaštita sela i poljoprivrede je jedan od nacionalnih interesa za nas u HSP-u.
Od samog početka rada povjerenstva slušali smo o problemima malih seljaka, poljoprivrednika i kroz naše objave smo nudili rješenja i time se puno razlikujemo od ostalih političkih stranaka.
Kroz godinu dana smo objavili preko 30 objava što su mediji popratili i ovim putem im se zahvaljujemo.
Rad povjerenstva je dobio prolaznu ocjenu,  jer posebno nas obraduju pisma naših poljoprivrednika, koji podržavaju ovakav rad i nude nam pomoć, a isto tako i daju prijedloge .
Hrvatsku stranku prava najviše smeta što Ministarstvo poljoprivrede ne sluša svoje poljoprivrednike i svojim ne činjenjem svjesno radi protiv svojih građana. Gospodo vladajući zar ne vidite da je stanje u našoj poljoprivredi neizdrživo, selo nam propada, poljoprivreda nam propada, mladi nam bježe sa sela.
Pa ministre Jakovina: Spriječite propadanje poljoprivrede i zadržite mlade na selu – zaključio je  na kraju rasprave Tihomir Grdinić.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code