MILIJAN BRKIĆ NE RAZUMIJE ODNOS NOSITELJA SUVERENITETA I NOSITELJA VLASTI U RH

MILIJAN BRKIĆ NE RAZUMIJE ODNOS NOSITELJA SUVERENITETA I NOSITELJA VLASTI U RH

10. svibnja, 2017.

 

 

IOHHO-a upozorava g. Brkića i njemu slične da u Hrvatskoj na svom nivoima izbora, od izbora za Predsjednika Republike do jedinica lokalne uprave uprave suodlučuju pripadnici nacionalnih manjina. I ne samo oni: Na izborima za lokalne jedinice uprave imaju pravo glasa i svi državljani EU i to ne samo kao aktivni birači nego imaju pravo biti birani na sve dužnosti od županija do općina.

U RH-a živi preko tristo tisuća državljana koji su se izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina. u tom kontekstu izjavu g. Brkića da nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade doživljavamo kao negiranje ustavnopravnog poretka RH-a, a ono što tu izjavu čini posebno štetnom i opasnom po ustavnopravni poredak RH, je činjenica da ta izjava dolazi iz usta potpredsjednika Hrvatskoga sabora

Potpisao: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i istovremeno zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Milijan Brkić na tiskovnoj konferenciji u središnjici HDZ-a održanoj 8. svibnja izjavio je :

Ali isto tako gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade. Podsjetio bih da je ovo Hrvatska Država, da u hrvatskoj državi uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati, da je ovo naša zemlja, a ne čija tuđa.”

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškoga odbora (IOHHO-a) upozorava da ovakva izjava Milijana Brkića retorikom odudara od uljuđenog govora u demokratskim društvima. I ne samo to. Izjava g. Brkića u suprotnosti je s člankom 1. Ustava RH koji glasi:

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.“

Točno je da u Izvorišnim osnovama Ustava RH-a stoji: „Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta.

Međutim, vlast u RH-a proizlazi iz naroda i pripada zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod, plebs ili puk obuhvaćen je pojmom ravnopravnih državljana. Oni se ne dijele ni po nacionalnoj pripadnosti, ni na nositelje vlasti prema nacionalnoj pripadnosti. Najvjerojatnije je g. Brkić opet plagirao nečije tuđe nedomišljene ideje budući je očigledno da ne razumije odnos nosioca suvereniteta i nositelja vlasti u RH. Gospodin Brkić dakle nije u pravu kad kaže da nacionalne manjine u Hrvatskoj državi neće odlučivati o vlasti nacionalne manjine nego samo Hrvatice i Hrvati.

IOHHO-a upozorava g. Brkića i njemu slične da u Hrvatskoj na svom nivoima izbora, od izbora za Predsjednika Republike do jedinica lokalne uprave uprave suodlučuju pripadnici nacionalnih manjina. I ne samo oni: Na izborima za lokalne jedinice uprave imaju pravo glasa i svi državljani EU i to ne samo kao aktivni birači nego imaju pravo biti birani na sve dužnosti od županija do općina.

U RH-a živi preko tristo tisuća državljana koji su se izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina. u tom kontekstu izjavu g. Brkića da nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade doživljavamo kao negiranje ustavnopravnog poretka RH-a, a ono što tu izjavu čini posebno štetnom i opasnom po ustavnopravni poredak RH, je činjenica da ta izjava dolazi iz usta potpredsjednika Hrvatskoga sabora.

To je tim opasnije što g. Brkić zagovara i promovira koncept etničke države i etnocentričnog društva koji pripadaju u ropotarnicu povijesti i ne korespondiraju s modernitetom.

IO HHO-a stoga poziva Hrvatsku demokratsku zajednicu i njenog predsjednika Andreja Plenkovića na očitovanje o ovoj izjavi, odnosno da li je izjava g. Brkića samo njegov osobni politički stav ili službeni stav HDZ-a. Jednako tako, takvu izjavu očekujemo i od Predsjedništva Hrvatskoga sabora i predsjednika Sabora g. Gordana Jandrokovića. Time bi obojica doprinijeli kvaliteti političke higijene u HDZ-u i Republici Hrvatskoj.

Konačno izjava g. Brkića ne odgovara istini. Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru doduše ne bitno, utječu na sastav izvršne i zakonodavne vlasti HDZ-a. Ta vlast u Hrvatskoj, u ovom trenutku ovisi o glasovima nacionalnih manjina, kao što je ta ovisila o glasovima nacionalnih manjina u prethodnom mandatu HDZ-a i Mosta pod predsjedanjem Tihomira Oreškovića. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Roberto Mayor
  #1 Roberto Mayor 15 kolovoza, 2022, 19:57

  Pozdrav svima, ne mogu ovo zadržati za sebe. Nikada nisam vjerovao u online zajam dok nisam sreo Christy Walton, pomogla mi je s zajmom od 30 000 eura i danas sam sretan, možete joj se obratiti ako trebate bilo kakvu financijsku pomoć, evo njezine e-pošte ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Black Jack
  #2 Black Jack 10 svibnja, 2017, 09:38

  Ustav treba hitno izmjeniti!

  Jugoslovija je propala radi toga što su se narodi i narodnosti mogli izjašnjavati što su po nacionalnost!
  Stoga je opasno da se i danas “manjine” mogu izjašnjavati što su po nacionalnosti.

  To su “Ustavopisci” namjerno uveli u Ustav jer znaju8 da će do voditi opet do sukoba i rata, a to njima treba kao osigurać kada postane gusto oko istrage lopovluka u privatizaciji!
  Onda će već imati nadrkane manjine i večine i baciti će iskru između njih tako da opet krene i da se sve zamagli.
  Okrenu svoje kapute i lopovluk nastavljaju !

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Black Jack
  #3 Black Jack 10 svibnja, 2017, 09:31

  Dopis Vladimir Šeksa koje je uputio Predsjedništvu SFRJ u svezi krivičnog postupka koji se protiv njega vodio pred Okružnim sudom Osijek (spis br. K-100/81), zbog navodno učinjenog djela neprijateljske propagande, mnoge stvari će postati jasnije široj hrvatskoj javnosti.

  Ovaj dio biografije manje je poznat. Šeks je ne spominje, a mi smo je dobili kao komentar marljivog i očito vrlo upućenog sakupljača informacija važnih za razumijevanje hrvatske političke povijesti.

  U pismu upućenom Predsjedništvu SFRJ u prosincu 1981. Šeks o sebi piše:

  “Obraćam vam se u vezi krivičnog postupka koji se vodi protiv mene pred Okružnim sudom u Osijeku /spis br. K-100/81/, zbog navodno učinjenog djela neprijateljske propagande…

  Kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu sam sudjelovao na saveznim radnim akcijama na kojima sam vršio odgovorne dužnosti i bio proglašen udarnikom.

  Kao član SKJ na Sveučilištu obavljao sam dužnost predsjednika Saveza studenata Pravnog fakulteta, predsjednika Skupštine za marksističko-ideološki rad, delegata Sveučilišne skupštine, da sam kao stipendist Javnog tužilaštva Hrvatske pri završenom studiju bio raspoređen na rad u Javno tužilaštvo Vinkovci u kome sam obavljao dužnosti sekretara sindikalne organizacije pravosudnih ustanova, tajnika mjesne organizacije SSRNJ-a, člana sekretarijata mjesne partijske organizacije SKJ, člana komisije za društveni nadzor SO Vinkovci i tajnika Društva pravnika SO Vinkovci.

  U JNA sam sekretar organizacije SK oklopnih jedinica pri V. Armijskoj oblasti i delegat divizijske konferencije SKJ. U Osijeku sam obavljao dužnosti člana sekretarijata organizacije SK pravosudnih ustanova i člana Komisije za društvenu samozaštitu socijalističkog saveza radnog naroda SO Osijek.

  Moja cijela uža i šira obitelj bez iznimke sudjeluje u NOR-u i poslijeratnoj izgradnji zemlje. Otac kao aktivist radničkog pokreta za cijelo vrijeme rata pod iznimno teškim i složenim uvjetima ilegalnog rada po direktivama KPJ organizira u Osijeku tvorničke radnike radi sabotaže i diverzija, radi na organiziranju JNOF-e, nabavlja i prebacuje razni materijal za NOVJ, organizira i prebacivanje ugroženih aktivista i drugih u partizane, organizira punktove za skrivanje ugroženih osoba, čuvanje oružja i hrane i materijala i sve to prebacuje u NOVJ. Hapšen je i progonjen od okupatora.

  Ujak, prvi ratni komandant inženjerijske brigade III. Armije, poslije rata i danas aktivan društveno-politički radnik. Stric, član KPJ od 1929. g. istaknuti sudionik radničkog pokreta u Beogradu, za vrijeme rata istaknuti partijski radnik u Beogradu, poslije rata se niz godina nalazi na istaknutim i odgovornim mjestima u društveno-političkom životu i privrednom životu. Svi ostali članovi obitelji aktivno sudjelovali u NOP-u kao partizani ili ilegalni aktivisti. Mnogi stradali od okupatora, neki u koncentracijskim logorima.

  Odvjetnik Vladimir Šeks, Osijek, dana 28.12.1981.

  Vijenac VI. Udarnog Slavonskog korpusa br. 1″

  Sada je rezumljivo zašto ti nasljednici terorista koji su ubijali Hrvate da bi Jugoševija živjela pokrali sve u privatizaciji.
  Kako je taj Zakon još u doba kumunizma pisan trebalo je po nalogu Šeksa Uredbom preuzeti sve Zakone SFRJ i posložiti Ustav tako da se lopovima ne može ništa dogoditi!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 14 svibnja, 2017, 20:01

   PA KAJ SE ČUDITE. OSUĐEN JE ZA GOSPODARSKI KRIMINAL, A SVOJE LEŽANJE U ZATVORU NAPLATIO JE OD rh KAO mučenik. E GDJE SI MOJA PRAVNA DRŽAVO….pa sad popeva- a KAJ TI JE JEN GEMIŠT

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code