MILANOVIĆ DU TRAST ŠI

MILANOVIĆ DU TRAST ŠI

18. ožujka, 2013.

Piše: Srećko Jurdana

Oštro, vrlo oštro, napao je premijer Milanović onaj dio hrvatske populacije koji je s podsmijehom ispratio nastup popularne gđe Ingrid u europskom parlamentu. Kao što je poznato, reprezentativka SDP-a namjeravala se (kao zastupnica) ubaciti u spomenuti parlament iako nema pojma o stranim jezicima, što je dokazala dramskim solilokvijem na idiotskom engleskom. Da je neki drugi jezik znala bolje, govorila bi na njemu, ali njezin „engleski“ – takav kakav je – očito je ono najbolje s čim saborska dama na lingvističkome planu raspolaže. Ipak, premijer je javni tretman – kakav je gđa Ingrid dobila nakon svoga natucanja – nazvao „mobingom“ (ni više ni manje), a potrudio se i dodatno razuvjeriti gledaoce u crninu vraga kad je riječ o njezinim jezičnim sposobnostima.

PREMIJER ANGLOZOF

Posebnu pažnju izazvala je njegova izjava kako mu je vrlo dobro poznato da Ingrid A-M engleski mnogo bolje govori nego što ga čita. Na nesreću, u parlamentu ga je čitala (fonetski napisanog, kao što se vidjelo); da ga je govorila bez papira, proizvela bi nesumnjivo veličanstven scenski dojam, ali namjerno je valjda krenula težom rutom, da je ne bi optužili za suviše tečan izražaj ili liniju manjeg otpora. Gospodin Milanović skromno je naglasio u navedenome komentaru kako on sam dobro zna što govori, zato jer desecima godina komunicira na „sofisticiranom engleskom“. Impresivno. Časno je imati anglozofa za predsjednika vlade. U predočenim povodima može se, međutim, kratko primijetiti: ako je i od premijera, previše je.

Gdje se to ikada vidjelo i doživjelo da netko bolje govori jezik nego što ga čita? Ako je neki verbalno-politički aktivist svojih nekoliko fonetiziranih rečenica u stanju pročitati na potpuno devijantan način, razumna je pretpostavka da ih uopće nije sposoban izgovoriti napamet, a kamoli izgovoriti bitno kvalitetnije od načina na koji ih je pročitao. Za premijera, međutim, ta jednostavna pedagogija ne vrijedi. On će braniti gđu Ingrid od „mobinga“ kao don Quijote svoju Dulcineju od vjetrenjača i svega ostalog, zanemarujući mogućnost da u toj gorljivoj obrani osobno ispadne ponešto karikaturalan. Na njegovu poprilično komičnu apologiju gđe Ingrid reagirale su i ženske udruge porukom da se (u javnim reakcijama na nju) ne radi ni o kakvom „mobingu“, i anglističke udruge porukom da je logika „bolje govori nego što čita“ apsurdna.

Osim toga, i sam premijer intimno je shvatio da gđa Ingrid nije potpuno zrela za proboj u Europu, što je dokazao njezinim hitrim uklanjanjem s SDP-ove liste. Time smo u lokalnoj političkoj ponudi dobili još jednu stilski savršenu travestiju na bazi kontradiktornosti: prominentna SDP-ova aktivistica izbačena je bez ikakvoga javnoga objašnjenja s SDP-ove europske liste, iako je – uz nedvojbenu euro-političku podobnost – i prava ekspertica za govorni engleski, što je osobno potvrdio premijer kao provjereni anglistički sofist. Rečeno čitalačkom tehnikom gđe Ingrid: bez obzira na to što ju je izbacio s liste, Milanović i dalje „du trast ši“. Tenk ju.

ZABRANJENI ODGOVOR

Osim u obrani gđe Ingrid, premijer je zadnjih dana ostavio dojam i štiteći svoga novog ministra turizma – stanovitoga g. Lorencina – od novinarskih pitanja. Kad su čovjeka prostodušno upitali zašto u popisu imovine nije naveo nekretnine za koje je uzeo tri kredita, gospodin Milanović – koji je stajao pokraj ministra – pokazao je svoju borbenu narav i podviknuo: „Zabranjujem odgovor !“. Po njemu, pitanje je bilo neumjesno i podmetačko, iako nitko od svjedoka nije uspio shvatiti zbog čega Lorencin na njega nije mogao kratko odgovoriti i skinuti stvar s dnevnoga reda. Kao što je kompromiser kad se od njega očekuje odlučnost, Milanović je ratoboran kad se od njega očekuje koncilijantnost. Sa situacijom oko Lorencina u javnosti je, blago rečeno, izazvao čuđenje, jednako kao i s tezama o skrivenim jezičkim sposobnostima gđe Ingrid.

Pitanje je, osim toga, zašto je za ministra turizma izabrao upravo osobu koja se zalaže za Termoelektranu Plomin na ugljen, a odigrala je i ulogu u dovođenju (ekološki vrlo spornoga) Rockwoola u Istru. Kako već bilo, motivi njegovog izbora shvatit će se ubrzo.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code