SUROVA POLITIKA

SUROVA POLITIKA

12. prosinca, 2013.

Piše:Srećko Jurdana

Vlast je nastavnicima – ionako vrlo oskudno plaćenoj kasti -suspendirala ugovorenu isplatu božićnica, regresa, prevoznina, jer nema dovoljno novca u državnoj blagajni. U isto vrijeme, bilo je u njoj dovoljno novca za financiranje referenduma o ustavu i bračnim odnosima, koji je državu i naciju navodno stajao blizu pedeset milijuna kuna. Za nastavnike nema, za referendum ima. Pozamašna svota bačena je na jedno besmisleno masovno izjašnjavanje o jednoj besmislenoj temi, čime je ljepota demokracije u Hrvatskoj osvojila uvjerljivu financijsku prednost pred egzistencijalnim pitanjima. Da je Zoran Milanović nastupio kao vođa, pronašao bi – uz pomoć ustavnoga suda i drugih institucija – formalni način za pravovremenu obustavu tog referenduma. Mogao je, uostalom, poručiti skupini za pritisak da država za njega u ovom trenutku nema novca, i da će se stvar upriličiti kad se novac za nju prikupi. Ušteđeni iznos mogao je, potom, distribuirati nastavnicima i poštediti ih nepredviđenih novogodišnjih financijskih problema.

Mogao je, ali nije. Danas se junači na hipotetskome referendumu o ćirilici i poručuje kako ga “ne će biti dok je on premijer”. Da je taj nastup primijenio na referendum o braku – kojeg je više puta nazvao nepotrebnim – bio bi u primjetno povoljnijoj situaciji, što se fiskalnih obaveza tiče. Osim toga, demonstrirao bi i liderske kvalitete, kakve sad pokušava sa zakašnjenjem izvući iz svoga retoričkoga bunara.

 

DOKTOR GABRIĆ NIJE BEZ IZGLEDA

Profesor doktor Nikica Gabrić, čuveni hrvatski oftalmolog, osnovao je političku stranku Nacionalni forum. Stranka nije bez izgleda za osvajanje istaknutije pozicije na hrvatskoj sceni, s obzirom na Gabrićev društveni ugled. Osim toga, iz pozadine je podupire i predsjednik Josipović, što akciji daje dodatni vjetar u leđa. Josipović u anketama kontinuirano drži prvo mjesto na ljestvici pozitivne političke popularnosti. Doktor Gabrić nastupio je u uvodnoj fazi s pozitivističkim idejama, zalažući se protiv ideoloških podjela u Hrvatskoj, za nacionalno jedinstvo na bazi programa ekonomskoga oporavka. Predočio je, među ostalim, inicijativu za otvaranje niza umirovljeničkih domova na Jadranu, gdje bi boravili vremešniji građani iz Njemačke i drugih europskih zemalja. Povećao bi se devizni priljev i turistička sezona produljila na cijelu godinu. Bit će i drugih kvalitetnih inicijativa, nema sumnje, iz radionice poduzetnog doktora Gabrića. S obzirom na građansku orijentaciju, Nacionalni forum mogao bi konkurirati i HNS-u, i SDP-u. Tomislav Karamarko pozdravio je to kao produbljavanje jaza na ljevici, no pitanje je – veliko pitanje – može li HDZ, ovakav kakav jest, iz takvih scenskih zbivanja očekivati bilo kakve profite.

 

USTAŠKI GALOP

Organizacije Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava pismeno su prosvjedovale protiv blagoga tretmana kakav policija i državno odvjetništvo primjenjuju na fašističke ispade u Hrvatskoj. Dok je aktivist s portala Indeks, na primjer, dobio prijavu zato što je kukastim križem na zastavi želio upozoriti na ustaški galop, kod autora prijetećega pisma ravnateljici i drugim zaposlenicima Spomen-područja Jasenovac policija “nije prepoznala elemente kaznenoga djela”. Građanski odbor i Documenta nazivaju takvo ponašanje policije zabrinjavajućim simptomom po sebi, i autističkim stavom prema fenomenima koji uistinu ugrožavaju Hrvatsku. Govore, u tom kontekstu, kako “nema boljeg primjera za korištenje grba i zastave Republike Hrvatske suprotno odredbama zakona, nego kad se, mašući njima, skandira “Za dom spremni” i “Ubij, ubij Srbina”.

Može se ovdje postaviti pitanje o motivima represivnoga sustava za suzdržano ponašanje prema filofašistima, kakvo se već uočilo i kod maksimirskoga slučaja Šimunić. Pokušava li vlast, možda, izbjegavanjem kažnjavanja otupiti oštricu fašističkoga udara, i uskratiti neoustašama mogućnost da se predstave kao žrtve lijevoga režima? Očekuju li da će se, kroz izbjegavanje represije, taj ustaški trend rasplinuti sam po sebi? Da će nestati ako mu se ne pridaje važnost? Premijer, policija i odvjetništvo vjerojatno razmišljaju o najefikasnijem pristupu hrvatskom ultradesničarskom radikalizmu. Za sada se njihov pristup svodi na ignoriranje i blagost, a hoće li on dati nekakve pozitivne rezultate – vidjet ćemo. Vidjet ćemo. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code