MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA

MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA

27. kolovoza, 2016.

 

U nedjelju, 28. kolovoza, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Međunarodna noć šišmiša. Uz edukativne i zabavne sadržaje pod krilaticom „Nije lako živjeti naopako“ od 18 do 22 sata posjetitelji će upoznati bogatu populaciju tih životinja u Hrvatskoj te važnost njihove zaštite.

Iako se Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava već više od 10 godina, u javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama. Zato su i ove godine edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba osmislili mnogobrojne edukativne i zabavne sadržaje kako bi posjetitelje upoznali s tajanstvenim životom šišmiša te upozorili na važnost zaštite njihovih staništa.

Tako će se uz pomoć članova Hrvatske gorske službe spašavanja i Speleološkog društva Velebit posjetitelji moći okušati u speleološkom penjanju, a uz kostimiranu maksimirsku coprnicu i njezine čarobne napitke doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.

Iako je zbog radova dio Vrta u kojem se šišmiši najbolje mogu pratiti bet-detektorom, zatvoren, svi će zainteresirani moći naučiti kako se tim uređajem rukuje, te zahvaljujući snimkama kako zvuče maksimirski šišmiši.

Oni najhrabriji u mračnoj će maksimirskoj noći moći dodirivati žive zmije i druge noćne životinje, a za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac. Tajanstvenu Noć šišmiša na poseban će način osvijetliti skupina Artifan koja će u 21.30 sati izvesti žonglerski show vatrom.

Program je osmišljen u suradnji s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus, Parkom prirode Medvednica i Javnom ustanovom Maksimir.

U nedjelju će blagajna Zoološkog vrta raditi do 21 sat. Djeca od 7 do 14 godina ulaznicu plaćaju 15 kuna, a svi ostali 20 kuna. Za djecu do 7 godina ulaz je slobodan.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. zlatni sudac
  #1 zlatni sudac 28 kolovoza, 2016, 04:51

  Petar Kočić
  OBA SU PALA U ISTI DREK

  Kad se sve što smo preživjeli u zadnjih trideset pet godina, došli bismo do ishodišnog žarišta logične inverzije (naopakih ljudi), iz koje izlazi srbijanska filozofija vlasti i intrerpretiranja te vlasti.

  Naime kod Srbova tipa Duduka, misao vodilja je – dijalektika po kojoj je istina ono što odgovara velikoj i maloj čaršiji po Kalajićevom ‘Ogledalu’, a sve drugo – fašizam. Srbijanski političari, novnari i pripadnici diplomafije se ponašaju kao – šišmiši: zakačeni kandžicama za imaginarno nebo svog porekla, a ustvari – stvarni pećinski svod, oni one što hodaju po zemlji smatraju nižim bićima koji ne znadu letjeti u mraku i gutati loteća bića koja im ne mogu pobjeći (kao ‘Galeb’ ‘Mirage’-u..

  Najtipićniji specimen srbo-vanjstine je Duduk koji se je zakačio u banjalučkim Banskim Dvorima za lustar koji ga ‘drži na oku’ i u toj inverziji djeluje kao baba gatara (ili ‘baba jajača’, kako je on naziva): Po Dudukovu ‘horoskopu’ – vrijeme se mijenja, a on ostaje isti. Šta god se dogodilo u prirodi stvari, on to tumači kao dokaz da ima ono što se nikad ne mijenja niti može promijeniti – a to je njegova politika poznata u Bosni kao šišmišolovka zvana – HAMZI GA DRP!

  S time što Hamza zna šta je to gramzljivost pa Duduka pusti da udara glavom o zid nedjeljive i neotuđive Bosne. Vidjet ćemo je li u tom odnosu jača Dudoklova glava ili Zid ‘Andrićgrada, kod Višegradske ćuprije.

  Pa da biste shvatli, volšebni ćita-oci, Milanovića, to će Vam poći za rukom kad shvatite Duduka: oba su pala u isti drek srbo-vanjske škole – u kojoj se uči kako treba nazvati ‘fašistom’, pa čak i – ‘ustašom’ – onog kojeg oni vide u ogledalu kad se obriju…

  *****

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code