MASAKR U SKELI KOD GLINE

MASAKR U SKELI KOD GLINE

28. kolovoza, 2019.

 

 

 

U Skeli, nedaleko Gline, 29. kolovoza 1991. dogodio se strašan zločin. Tog dana srpski agresori, odnosno četnici do temelja su opljačkali i spalili ovo selo, a njegove mještane hladokrvno i divljači masakrirali. Selo je bilo iznimno lak plijen barbarima s Istoka, s obzirom da su u njemu ostali samo stariji i nemoćni ljudi, koji se nisu bili u stanju obraniti.

Inače, u okolici Gline tijekom velikosrpske agresije od strane srbijanskih četnika izvršeni su mnogi pokolji nad nevinim hrvatskim stanovništvom. Nije bilo gotovo ni jednog sela, a u kojem četnici nisu ostavili krvavi trag. Tko je i kada za te i druge ratne zločine odgovarao?

Jel za to zna Milorad Pupovac?

Istoga dana 1991., nakon dužeg vremena, srpski okupatori su dozvolili da se izgladnjela  i dehidrirana djeca iz vrličkog Centra za hendikepiranu djecu evakuiraju u Split. Bili su danima  zatočeni u ovom mjestu dok je zločinačka JNA kasetnim bombama  bombardirala obližnje selo Kijevo,  a Vrliku napadala minobacačima. Nakon što je JNA  obustavio napade, jedno dijete, Marko Okić, umrlo je prilikom evakuacije. Tijekom napada JNA, 270 retardirane i hendikepirane djece bilo je bez osnovnih i neophodnih uvjeta za život. Dr. Goran Dodik, liječnik u splitskom KBC-u, uz ostalo je rekao da je ovo težak zločin prema malim pacijentima, nešto neviđeno u civiliziranom svijetu u Europi. Monstruozno.

A kako su okupatori, gdje su god stigli, otuđivali hrvatsku imovinu, tako su i iz ove bolnice tijekom evakuacije (!) uzeli sve bolničke instrumente i opremu za anesteziju.

Gospodine Pupovac, jeste li ikada čuli nešto i o tome?

Dan kasnije, tj. 30. kolovoza, ali 1992. eksplodirala je granata na tržnici u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Predstavnik za javnost UNPROFOR-a u Sarajevu Frederick Eckhard je izjavio:- „Eksplozija se dogodila 200 metara  od zgrade našeg štaba. Pogledao sam kroz prozor nekoliko sekundi nakon eksplozije i ugledao sam, kad su se dim i prašina slegli, ljude kako bježe s tržnice. Odmah je bilo jasno da je tom prigodom nastradao i veliki broj, nažalost, nevinih ljudi“, rekao je.

Za ovaj masakr nevinih ljudi, kad ih je ubijeno 11, a veliki broj ranjen, kriva je Vojska Republike Srpske i zločinačka JNA, čiji su vojnici nosili crvenu zvijezdu petokraku, istu onakvu, s kakvom su se ponosili i u vrijeme napada na Vukovar, Škabrnju, Dubrobvnik, Pakrac, Knin, Saborsko, Voćin, Šibenik, Zadar i brojne druge gradove i mjesta…

Tek toliko, da se ne zaboravi!

Mladen Pavković  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Bozana Topalovic
  #1 Bozana Topalovic 29 kolovoza, 2019, 10:47

  DA LI JE POTREBNO URGRNT KREDIT?
  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti u istom danu ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Računajući na nas možete spavati mirno i bez stresa.
      Čak i ako ste u crvenom ili imate lošu kreditnu povijest, to ne znači da vam neće biti odobren novac. U samo nekoliko koraka putem interneta i računala, tableta ili pametnog telefona ispunite zahtjev za posudbu novca koji će odmah ići na obradu. Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code