MASA U HRVATSKOJ ĆE USKORO BITI JOŠ GLADNIJA I KRITIČNIJA

MASA U HRVATSKOJ ĆE USKORO BITI JOŠ GLADNIJA I KRITIČNIJA

14. srpnja, 2015.

Facebook-prosvjed-u-Zagrebu

Apsolutna vlast bogatih u Grčkoj je uzdrmana

Napisao: Saša Radović

Grčka je tema mjeseci, godine 2015. – ali i znatno više. O Grčkoj se vode kućne rasprave, priče u kafićima i polemike na svim mogućim skupovima, saborima, parlamentima. Srž su milijarde; potrošnja, krediti, dugovi – ukratko ekonomija! Grci su više trošili, nego što su proizvodili. Po mnogim teoretičarima u pitanju je ekonomija i politika. No pojmovi ekonomije i politike samo formalno čine prvi plan, problem je daleko dublji nego što se čini. U backgroundu ovog europskog, pa i svjetskog „grčkog potresa“ – dobro je skriven početak teške (i uskoro krvave!) borbe protiv elementarne nepravde, protiv globalnih kretanja prema cilju svih elita, a to je „99% prema 1%“!
Grci su previše trošili, ali nisu svi Grci previše trošili. Kredite i dugove svjesno i neodgovorno stvarala je elita – umreženi koloplet politike i kriminala. Ne samo grčke politike nego i znatno šire – globalni kreditori također su radili i rade za onaj spomenuti jedini cilj – koncentraciju kapitala u što uži vrh.
Golemi dio milijardskih kredita otišao je izvan Grčke, u porezna utočišta na privatne račune vladajućih struktura.

Pokret iz parka Zuccoti

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih, čini se da je Grčka osjetila snažnije nego ostatak svijeta. Sjetimo se; Grčka je kolijevka svjetske kulture, pa nije čudno da su kapitalna pitanja novog poretka krenula upravo s Peloponeza.
Oponenti ovog grčkog Velikog početka, konkretnog otpora cilju elite, vjerojatno će na prvo mjesto otpora staviti svjetsku pobunu prekarijata, nazvanog, prosvjed “Occupy Wall Street”. No, to nije točno. Pokret iz parka Zuccotti, 2011. (njujorški park, kasnije skupovi u Europi, Aziji, Australiji) bio je oštra pobuna protiv takozvanog neoliberalnog kapitalizma, ali preuranjena pobuna! Pojavio se pojam prekarijata (internacionalni naziv) višeslojne zajednice neizvjesnih i nezavidnih sudbina koju čine mladi, žene, imigranti, nezaposleni, skupljači plastičnih boca, umirovljenici s minimalnim primanjima, stanovnici zapuštenih prigradskih naselja i opustjelih sela. Tu su i podcijenjeni obrazovani mladi ljudi, mlade obitelji kojima su krediti stvorili iluziju života u blagostanju, zaposlenici s niskim primanjima, neuvaženi majstori masovne komunikacije i mnoštvo drugih. Danas je veliki dio radno sposobnog stanovništva subjekt fleksibilne eksploatacije ili „fleksoploatacije“ – jednostavnije rečeno, problem niske i nesigurne plaće, nesigurno radno mjesto, neredoviti prihodi i dr. S druge strane, svakim danom tajkuni postaju sve bogatiji.
“Occupy Wall Street” nije uspio iz niza razloga; nedostatka programa, nedovoljne kritične mase, te zbog nedostatka lidera i barem nekolicine istaknutih vođa pokreta. Anemična masa nezadovoljnika samo je naglasila budućnost otpora i ništa više. Dogodio se samo neuspjeli probni balon pobune protiv velikih, odnosno protiv naglog odvajanja sve bogatijih od sve siromašnijih..
Slijedilo je i „afričko proljeće“ surovo i krvavo, koje su mediji tretirali također kao neku društvenu pobunu – no to je bio tipičan business-rat za naftu. U toj manipulaciji velikih svjetskih sila nema nikakvih naznaka otpora ciljevima elite.

Syriza

Nema sumnje da je grčki referendum lipnja 2015. naznačio nove puteve u najmračnijem razdoblju Europe i razvijenog svijeta. Hm, najmračnijem? Razmislimo! Nema sumnje da je model Hitlera, Staljina ili Mao Ze Donga strašan, nehuman i zločinački – ali Merkelicin, Obamin i Putinov put – možda je još gori, jer vodi u totalni rasap svakog sustava. Njihovo podržavanje modela „99% prema 1%“ neosporno vodi u apsolutnu anarhiju i teror, na animalno rastakanje država, u pljačku i privatizaciju svih prirodnih resursa. Nikakvi mehanizmi obrane ne mogu zaustaviti kritičnu masu gladnih da ne razore dvorce s bazenima, jahte i bahate državne sustave. A masa će uskoro biti gladna i uskoro će biti kritična, dovoljno brojna. Specijalne postrojbe s dugim cijevima, pa i tenkovi na ulicama mogu zaustaviti one koji nešto imaju – ali ne i one koji nemaju ništa.
Snaga Syrize, Tsiprasa i grčkog puka, prvi put se događa u kompaktnosti kompletne nacije u otporu pogubnog neoliberalnog „99% prema 1%“. Oni riskiraju neku vrstu propasti, ali ne i onu konačnu – da se pretvore u 1% obespravljenih, bez krovova nad glavom i bez mrvica kruha. Grčka je udarila „u sridu“, dogodio se pravi potres u kancelarijama moći, prvi su puta uzdrmani stupovi novog poretka – apsolutne vlasti bogatih. Nema sumnje ni o tome, je li rezultat grčkog referenduma iracionalan, jer jest iracionalan. No, bez obzira na različita mišljenja dogodio se pozitivan pomak. Nakon 2.500 godin dogadila se nova bitka kod Termopila (grč. Vruća vrata!). Leonida (Alexis Tsipras) vjerojatno će izgubiti bitku – ali najavljen je veliki globalni rat s neizvjesnim rezultatom. U pomoć Tsiprasu stižu trupe iz Španjolske (Podemos), Portugala, Italije, Francuske…, pa i iz male Hrvatske (Živi zid, Radnička fronta, Pokreti građana…).

Ne troše previše svi Hrvati

Hrvati previše troše, ali ne svi Hrvati. Kredite i dugove svjesno i neodgovorno stvarala je elita – umreženi koloplet politike i kriminala. Golemi dio milijardskih kredita otišao je i odlazi izvan Hrvatske, u porezna utočišta na privatne račune vladajućih struktura. Moralne vertikale, empatija i svaki oblik socijalnog razmišljanja – nestao je u potpunosti. Hinjena Milanovićeva briga za puk i Karamarkovo hinjeno domoljublje – više nikoga ne mogu zavarati.
Cilj moćnika s Gornjeg grada također je cilj „99% prema 1%“ – ali na hrvatskom planu, apstrahirajući globalni plan. Vrhovi obje vladajuće stranke panično grabe ostatke ostataka resursa i novih kredita – zbog brzog i konačnog kraha Republike Hrvatske kao samostalne, neovisne i slobodne države. Velika je greška smatrati našu političku elitu neinteligentnom ili čak glupom, što se često čuje za šankovima u kafićima. Društvo s Gornjeg grada dobro pozna sve parametre igre „99% prema 1%“ i želi prije potpunog rasapa napuniti svoje euro račune. Dobro zna za oprobani recept velike Trojke; Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije. Prva faza je guranje država u dugove koje ne mogu otplatiti da bi se resursi prebacili u privatne ruke onih 1%. MMF ili neke druge financijske institucije nude kredite uz obećanja gospodarskog rasta, stvaranja novih radnih mjesta i općeg napretka. U nemogućnosti vraćanja kredita MMF nameće privatizaciju (prodaju) obiteljskog srebra, povećanje poreza, smanjenje plaća, mirovina i javnih usluga energetskog sustava, vodovoda i ostalog. Svekolikom puku pod vlašću parazitskog klana političara izvlače se posljednje mrvice s pučkih stolova. Narod postaje ekonomsko roblje privatnih korporacija i banaka.
Hrvatski politički klan ne igra na duge staze, model je „zgrabi što više – što prije!“ Uz današnju konstelaciju SDPHDZ jasna je perspektiva, jer dotoci eura izvana presušuju. MMF steže obruč i pitanje je dana kad će se Jadran zvati Adriatic, a Zagreb, Agram. Već prodana zagrebačka luka neće se zvati „L’ aéroport internationale docteur François Tudjman“, nego vjerojatno imenom Napoleona ili de Gaullea.
Ostaju pitanja, je li čarobna formula sreće elite „99% prema 1%“ neminovno rješenje (?) i postoji li drugo rješenje(?). Odgovor se krije u vremenu potpunog osiromašenja mase, u dostizanju onih 1%. U nedostatku posljednje korice kruha slijedi ono što neopravdano zanemaruju političke elite, a to je konačna pobuna. Na užarene ulice izaći će, ne samo prekarijat nego i svi slojevi obespravljenih. Bit će to neminovni nastavak grčkog Velikog početka, konačni obračun – i kaos!
Anno Domini MMXV./33.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. dalaj sanja
  #2 dalaj sanja 15 srpnja, 2015, 08:56

  Bit će nas, ostati će onaj 1% … domaći+ strani.

  :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #3 klarens 14 srpnja, 2015, 18:32

  Sitnozubci su potrebni agentima KAOSa
  Da uchine shto vishe moguche ZLA
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Naravno predstavljaju se kao
  ===============================
  ISKUPITELJI !!!!!!
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Dakle HDZSDP
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Prividno u borbi
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Hrvatski narod….GUBITNIK !!!!!
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Kojim god putem krene
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Stizhe na isto ODREDISHTE !!!!!!
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Mislite si SVI !!!!
  ===============================
  Shto sad ?????????????????????????
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Jer josh malo, pa nas neche biti !!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code