MANDAT IZ DŽEPA, 24 MILIJUNA U DŽEPU

MANDAT IZ DŽEPA, 24 MILIJUNA U DŽEPU

11. ožujka, 2013.

 

Piše: Srećko Jurdana

Neizmjerne su patnje gospodina Veljka Ostojića, bivšeg ministra turizma Republike Hrvatske. Odlučio je dati ostavku u zenitu svoga mandata – humorist bi zaključio: kad je domovini bio najpotrebniji – jer nije mogao podnijeti ljudski jal, zlobu, tlapnje i potvore. Podvrgli su ga „hajci“ – kako epski reče u pismu odaslanom medijima – iako „nije učinio ništa protuzakonito“. U apstraktnom smislu, dakako. Njegova supruga, s čijim poslovima ex-ministar ne želi i ne može imati nikakve veze, kupila je nekakvo nezanimljivo zemljište za milijun kuna (koje je on osobno uručio prodavaču, jer bilo mu je usput, dok je odlazio u bitku za turistički prosperitet domovine). Sudbina je htjela da se to zemljište – visokom državno-političkom intervencijom, dakako, jer drugačije nije moguće – ubrzo pretvori u građevinsko, da na njemu odmah započne nekakva urbanizacija, i da ga brižna supruga uspije preprodati za ciglih dvadeset pet milijuna. Samo neizlječivi zlonamjernici mogu u toj bezazlenoj operaciji prepoznati predumišljaj, odnosno kurvinski plan kojim je ex-ministar – koristeći snagu svoga položaja, suptilnost svojih veza, moć svoga telefona, i povlaštene informacije u ladici – dvadeset četiri milijuna strpao u džep preko noći.

DOBITAK NA LOTU

Ne, zaboga, ne radi se o tome; ako je riječ o nekakvom novcu, isplatama, maksiprofitu, čemu li, to je isključivo stvar brižne supruge, s kojom ministar o financijama pouzdano nije razgovarao dok su s fatalnoga gradilišta promatrali sunce iznad Rovinja na zalasku. Situacija je gotovo dirljiva, kao i službeni komentari kojima je ministar ispraćen s državnoga bojišta na državno ladanje. I premijer, i partneri iz HNS-a, klanjali su se i zahvaljivali gospodinu Ostojiću na doprinosu – gospodin Milanović isticao je i etičnost njegove ostavke – zanemarujući činjenicu da je taj moralni ministar aranžirao vlastiti dobitak na lotu. Mnogi u Hrvatskoj hladno bi se odrekli bilo koje funkcije uz tri milijuna eura otpremnine, pa makar glasili i na ženu.

U evoluciji zbivanja, posebno je bizarna Milanovićeva ponuda Ivanu Jakovčiću da preuzme na sebe čast i ugled Ostojićevog nasljednika. Bivši IDS-ovac Damir Kajin s razlogom je to shvatio kao nekakvo ruganje ili travestiju. Jasno je, u prvome redu, da gospodin Ostojić bez raskošne pozadinske asistencije gospodina Jakovčića – „Istrijana“ svih režima – nikad ne bi mogao realizirati projekt brze planske pretvorbe poljoprivrednoga zemljišta u građevinsko, na privlačnoj lokaciji uz predvidljivu dobit. Pošto se Jakovčića može neizravno ili kontekstualno povezati s aferom, njegov skok na Ostojićevo mjesto djelovao bi krajnje deplasirano – sjaši Kurta da uzjaši Murta – ali poznato je da su čudni putevi Milanovićevi.

ISTARSKI VELEPOSJEDNIK

Spomenuti gospodin Kajin naveo je spektar konkretnih pitanja koje će Jakovčiću – ako prihvati Milanovićevu ponudu – početi postavljati zainteresirani promatrači. Kako je postao istarski veleposjednik, među ostalim i vlasnik brda s etno-selom ? Kako je dobio kredit od osamsto tisuća eura, i kako ga uspijeva servisirati s hrvatskom političkom plaćom od dvije tisuće dvjesto eura ? U vremenu kad je otvaranje materijalističkih dossiera popularno, razne stvari – upozorava Kajin – otvorit će se gospodinu Jakovčiću postane li Ostojićev nasljednik. Što se samog Jakovčića tiče, on zadnjih mjeseci počešće voli uvrijediti inteligenciju hrvatske političke publike, najavljujući svoje „definitivno“ povlačenje iz politike, i odmah potom svoj „povratak“ u politiku. Čemu služi to oscilatorno ili marionetsko scensko ponašanje, poznato je valjda samo njegovom protagonistu. Dvojeći oko ministarske ponude poručio je kako trenutno ne zna što bi, jer grize na europarlament, a privlači ga i „bavljenje poljoprivredom“ (pored toga što manifestno želi nastaviti kontrolirati Istru). U kakvoj su vezi te stvari – poljoprivreda, europarlament – specijalno je pitanje za gospodina Jakovčića, junaka našeg doba koji s mukom nastavlja tražiti svoje mjesto na svijetu. Nastavi li razvijati tu tehniku prezentiranja svestranosti – ili hinjenja nezainteresiranosti za daljnju političku karijeru – možda će u dogledno vrijeme poželjeti da postane strojovođa ili mlinar.

Uglavnom, nakon Ostojićeve žrtve za naciju – koja se može sažeti u literarnoj frazi „mandat iz džepa, dvadeset četiri milijuna u džepu“ – javljaju se novi kandidati za ministarske mučenike, koji u nedoumici procjenjuju na kojem bi položaju mogli najviše usrećiti narod. Premijer doista ima instinkt i dar za kadrove; s tim se treba roditi.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. šogorica
  #1 šogorica 12 ožujka, 2013, 13:38

  Veljko Ostojić, bivši ministar turizma, uskoro će početi tražiti novi posao. Kako je dosadašnji posao izgubio zbog poduzetne šogorice koja je u jednom danu zaradila 24 milijuna kuna, red bi bio da se njoj obrati za savjet.
  Ipak je riječ o ženi koja je jednom transakcijom zaradila koliko Veljko Ostojić ne bi zaslužio da je punih 100 godina sjedio u ministarskom stolcu i svaki mjesec primao plaću od 20.000 kuna. Za početak bi mu vjerojatno poručila da nije sve u prodaji turističkih aranžmana. Nešto je i u prodaji zemlje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dario
  #2 Dario 11 ožujka, 2013, 10:19

  Objektivan tekst. No, pravo iznenađenje za nas “politički normalne” Istrane jeste to što su konačno, s zakašnjenjem od dvadesetak godina, i novinari iz metropole počeli shvaćati, i u tom smislu pisati, da su politička Istra (IDS) i njene elite, povrh svega tvrđava samovoljnih, nedemokratskih, antihrvatskih, boljševičkih i kleptomansko-mafijačkih vlastodržaca. Jasno, na svojim bogatim trpezama dobrog pršuta, vina, tartufa, uvijek je bilo mjesta i za hrvatske odličnike, od Mesića do Josipovića, od Sanadera do Milanovića (kukurikuuuu), a bogme i za hrvatske novinare, kulturnjake, bogatune i probisvijete.
  Upaljeno svjetlo spoznaje još, kako se vidi i čita, ipak nije stiglo do tzv. novinara Novog lista (Grakalić, Tomičić, Ciglovečki, Pilsel, Djenero, …) i Glasa Istre kao ni do drugova iz idejnog i kulturnog kruga Milana Rakovca. U njima još aktivno djeluju lude IDS-ove gljive, a i pokoja dobrodošla Ninova škuda.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code