Ludwigu Baueru nagrada “Meša Selimović”

Ludwigu Baueru nagrada “Meša Selimović”

7. rujna, 2011.


Author: Darko Zabus/Fotoservis

Nagrada „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2010. godini na govornom području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, pripala je Ludwigu Baueru za “Zavičaj,zaborav”.

Takvu odluku donio je žiri u sastavu: Ferida Duraković (predsjednica) i članovi Enver Kazaz, Miljenko Jergović, Vladimir Arsenić i Andrej Nikolaidis. Predsjednica žirija Ferida Duraković, kazala je kako je nagrada otišla u ruke piscu koji nas uči kako se piše roman, te da su članovi žirija glasali 3:2 u korist Bauera.

Nagrađeni autor je u svom obraćanju rekao kako su svi pisci, njih pet koji su ušli u uži izbor, u biti pobjednici. Kazao je kako je 1991. godine dobio prvu književnu nagradu u Sarajevu, a na koncu svog obraćanja prisutnima u Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” konstatirao je kako je Tuzla evropskiji grad od Zagreba u kojem živi, prenosi portal Sarajevo-x.com.

Kandidati za nagradu “Meša Selimović” bili su još: “Adio kauboju” (Olja Savičević – Ivančević, Hrvatska), “Treće poluvrijeme” (Emir Imamović Pirke, BiH), “Ljudi koji su sadili drveće” (Josip Mlakić, BiH) i “Hotel Zagorje” (Ivana Simić – Bodrožić, Hrvatska).

Dobitniku nagrade “Meša Selimović” pripala je statua “Mastionica i pero” te novčana nagradu u iznosu od 7.000 KM.

Nagrada se dodjeljuje već jedanaestu godinu zaredom u okviru književnih susreta “Cum grano salis”.

Izvor:e-novine.com

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code